Η Πολωνία ποινικοποιεί τις εκτρώσεις. Όχι, δεν είναι πλάκα. Από χθες, το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας αποφάσισε την απαγόρευσή τους. Πλέον, οι γυναίκες έχουν το δικαίωμα να προβούν σε έκτρωση μόνο σε περιπτώσεις βιασμού, αιμομιξίας και σοβαρού κινδύνου για την υγεία τους.
Πρακτικά, μόνο αν μια έγκυος γνωρίζει πως το παιδί που πρόκειται να φέρει στον κόσμο θα είναι ένα άρρωστο παιδί, με ελάχιστες ή μηδαμινές πιθανότητες επιβίωσης μπορεί να κάνει έκτρωση, η οποία να μη θεωρείται αντισυνταγματική. Το νομοσχέδιο αυτό περιλαμβάνει επίσης τη θέσπιση τερματισμού των εκτρώσεων σε περιπτώσεις ανεπανόρθωτης βλάβης στο έμβρυο.
Τρεις διεθνείς οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα (Διεθνής Αμνηστία, Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Κέντρο για τα Δικαιώματα Αναπαραγωγής) από τις πρώτες πληροφορίες που είχαν για το νομοσχέδιο, είχαν ανακοινώσει την αποστολή ανεξάρτητων παρατηρητών που θα παρακολουθούσαν τις δικαστικές διαδικασίες.
Σε κοινή τους ανακοίνωση οι τρεις οργανώσεις αναφέρουν:
“Οι επικείμενες διαδικασίες του Συνταγματικού Δικαστηρίου θα λάβουν χώρα στο πλαίσιο επαναλαμβανόμενων κυβερνητικών επιθέσεων στα δικαιώματα των γυναικών και προσπαθειών να ανασταλούν αναπαραγωγικά δικαιώματα, καθώς και νομικών και πολιτικών αλλαγών που έχουν υπονομεύσει την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και του κράτους δικαίου στην Πολωνία.”
Σε άλλα νέα, η Πολωνία που εδώ και καιρό δείχνει να δίνει μια μάχη κόντρα στα ανθρώπινα δικαιώματα, φέρνει σε ακόμα χειρότερη θέση τις γυναίκες του πληθυσμιακού της δυναμικού, συνεχίζοντας μια πρακτική καταπίεσης. Στο μεταξύ, ακτιβιστές Μη Κυβερνητικών Οργανισμών για τον φεμινισμό και τη LGBTQ+ κοινότητα κρατούνται και συλλαμβάνονται παράνομα εδώ και καιρό, ενώ υπήρχε ούτως ή άλλως στη χώρα μαζικό γυναικείο κίνημα ενάντια στις εκτρώσεις, που από ό,τι φαίνεται δικαιώθηκε.