Φαντάσου να ξυπνήσεις μια μέρα και να μην υπάρχει ίντερνετ

Νέα έκθεση στο Ρομάντσο διερευνά αυτό το κατά τα άλλα ακραίο σενάριο.

Φαντάσου να ξυπνήσεις μια μέρα και να μην υπάρχει ίντερνετ

Νέα έκθεση στο Ρομάντσο διερευνά αυτό το κατά τα άλλα ακραίο σενάριο.


Φαντάσου να ξυπνάς μια μέρα, να απλώνεις το χέρι σου προς το κομοδίνο για να πιάσεις το κινητό σου και μπουμ. Να μην υπάρχει ίντερνετ. Ακραίο σενάριο έτσι; Κι όμως αυτό ακριβώς διερευνά η έκθεση Imagine you wake up and there is no Internet, βάζοντας τις επιπτώσεις της συνεχούς συνδεσιμότητας και της τεχνολογίας στην καθημερινή ζωή στο κέντρο των όσων πρόκειται να κερδίσει κανείς φεύγοντας από την έκθεση στο Ρομάντσο.

Συμμετέχουν 13 καλλιτέχνες και 5 καλλιτεχνικές ομάδες και παρουσιάζουν σενάρια από το παρόν και για το άμεσο μέλλον, στρατηγικές αποσύνδεσης και αποπροσανατολισμού, σχέδια απόδρασης και εκκένωσης των πόλεων, μελέτες για την κοινωνία της πληροφορίας, στιγμιότυπα της ψηφιακής ζωής και των υποδομών που μας επιτρέπουν να είμαστε συνδεδεμένοι στο δίκτυο καθώς και νέους συμβολισμούς για την πολιτική περίοδο που διανύουμε. Κάθε αίσθηση βεβαιότητας για το παρόν και το μέλλον φαίνεται να έχει αποσταθεροποιηθεί. Δε συμφωνείς;

Έχουν περάσει 31 χρόνια από τη δημιουργία του παγκόσμιου ιστού, έννοιες όπως ο χώρος, ο χρόνος, η αξία και η εργασία, έχουν αποκτήσει νέα νοήματα. Και θα συνεχίσουν να αποκτούν, καθώς η ταχύτητα με την οποία αλλάζει η τεχνολογία που επιλέγουμε να χρησιμοποιούμε δεν μας επιτρέπει συχνά να αντιδράσουμε και μας αφήνει στη θέση του παρατηρητή. Τα επίπεδα ελέγχου και επιτήρησης μέσα στα δίκτυα που πλοηγούμαστε, είτε προκύπτουν από πολιτικές αποφάσεις είτε από τους κανόνες της αγοράς, είναι τις περισσότερες φορές αδιαφανή. Την ίδια στιγμή, η καθημερινή μας ζωή και τα προσωπικά μας δεδομένα έχουν αποκτήσει μια ιδιαίτερη οικονομική αξία μέσα στο χώρο των δικτύων και η εμμονή μας με τη συνεχή συνδεσιμότητα, δεν μπορεί παρά μόνο να επιταχύνει ένα τεχνολογικό μέλλον όπου οι ανθρώπινες συμπεριφορές γίνονται προβλέψιμες ή μπορούν να προβλεφθούν ικανοποιώντας τις πολιτικές ή/και τις οικονομικές τάσεις.

Τα έργα που παρουσιάζονται στην έκθεση αναδεικνύουν στιγμές και αποσπάσματα της ψηφιακής μας ζωής με στόχο να φέρουν στο προσκήνιο ζητήματα που αφορούν στη σχέση ανθρώπου και μηχανής και τον αντίκτυπο αυτής στη δημόσια σφαίρα. Η έκθεση επιχειρεί να ενισχύσει τη συζήτηση σχετικά με τη διαρκώς επιταχυνόμενη δυναμική του Διαδικτύου, τη θέση μας μέσα σε αυτό, και τα όρια μεταξύ ενός τεχνολογικού κόσμου που καθοδηγείται από τους ανθρώπους και μιας ψηφιακής πραγματικότητας που καθοδηγείται από τις μηχανές.

Στην έκθεση παρουσιάζονται για πρώτη φορά νέες αναθέσεις και έργα των καλλιτεχνών: Μαρίνα Γιώτη, Βαγγέλη Δεληγιώργη, Αντώνη Καλαγκάτση, Γιώργο Μωραΐτη, Μάνο Σακλά, Αλέξανδρο Τζάννη, Jono Boyle και η νέα εκδοχή του έργου “Tracing Information Society – A Timeline” από την καλλιτεχνική ομάδα Technopolitics.

Έκθεση: Imagine you wake up and there is no Internet

Ρομάντσο, Αναξαγόρα 3, Αθήνα

Διάρκεια Έκθεσης: 22 Οκτωβρίου – 15 Νοεμβρίου 2020

Ημέρες και Ώρες Λειτουργίας:

Πέμπτη 22 & Παρασκευή 23/10: 17.00 – 22.00
Τρίτη – Κυριακή: 14.00 – 19.00
Σάββατο 14 & Κυριακή 15/11: 17.00 – 22.00
Δευτέρα Κλειστά.

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες:

Μαρίνα Γιώτη (GR), Βαγγέλης Δεληγιώργης (GR), Αντώνης Καλαγκάτσης (GR), Γιώργος Μωραΐτης (GR), Μάνος Σακλάς (GR), Αλέξανδρος Τζάννης (GR), !Mediengruppe Bitnik & Low Jack (DE/FR), Aram Bartholl (DE), Jono Boyle (UK), Heath Bunting & Kayle Brandon (UK), Exonemo (JP), No Más / No More (GR), Molly Soda (U.S.), Superflux (UK), Technopolitics (AT), Filipe Vilas-Boas (PT)

Επιμέλεια: Κατερίνα Γκουτζιούλη και Voltnoi Brege

Η έκθεση υλοποιείται με την υποστήριξη του Οργανισμού Πολιτισμού και Ανάπτυξης ΝΕΟΝ και του Bios-Ρομάντσο.

  • ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΜΑΣ ΣΤΟ ΦΟΥ.ΜΠΟΥ
Διάβασε ακόμα