Η ζωή είναι μια κωμικοτραγική φάρσα. Και το 2020 είναι η μεγαλύτερη απόδειξη. Η είδηση ότι μια 90χρόνη γυναίκα κοιμόταν 48ώρες στο δρόμο επειδή χρωστούσε 4 ενοίκια, συνολικά 1200€, είναι και η απόδειξη ότι κάτι κάνουμε λάθος ως ελληνική κοινωνία.  

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ethnos.gr, εξαιτίας έξωσης η 90χρόνη βρέθηκε ανέστια. Η οικιακή σφαίρα αποτελεί το στοιχειώδες πλαίσιο για την κατανόηση της πολιτικής κατάστασης μιας χώρας και την οικονομική ζωή της. Όσο κι αν έχει απομυθοποιηθεί η μονογραμμικότητα, οι κοινωνίες συνεχίζουν να οργανώνονται γύρω από τον οίκο, γύρω από το κατοικείν. Ειδικά το γυναικείο φύλο υπερκαθορίζεται από την εστία. Δεν μπορούμε να μιλήσουμε για κοινωνική χειραφέτηση ως άστεγοι.  

Η Ελένη και ο 25χρόνος εγγονός της, ο Κώστας, το παιδί που μεγάλωσε από 4 ετών,  έμειναν στο δρόμο για οφειλές ενοικίων. Εκείνη ζούσε με σύνταξη 290€ κι αυτός με περιστασιακά μεροκάματα. Η πανδημία τον άφησε άνεργο. Ο δικαστικός επιμελητής ήρθε να εφαρμόσει το γράμμα του νόμου. Τους πέταξε στο δρόμο. Χωρίς να προλάβουν να πάρουν τα δικά τους πράγματα. Η γιαγιά έμεινε άστεγη φορώντας μια ρόμπα. Οι κοινωνικές υπηρεσίες του δήμου τηλεφώνησαν στους Γιατρούς του Κόσμου για να τους φιλοξενήσει.

Ωστόσο, η γιαγιά δεν ήθελε να αφήσει τον σκύλο της στο δρόμο. Δεν μπορούσε όμως το σκυλάκι να φιλοξενηθεί στο υπνωτήριο. Γιαγιά και εγγονός προτίμησαν να περάσουν τέσσερις μέρες στα παγκάκια και τα σκοτεινά στενά μέχρι να βρεθεί ξενώνας για το τρίτο μέλος της οικογένειας. Ήταν αόρατοι για τους περαστικούς. Οι ενοχλητικοί άστεγοι που λειτουργούν ως υπενθύμιση της πτώσης του δυτικού πολιτισμού. Της αποτυχίας μας.

Ένας ιδιοκτήτης ακινήτου- μετά τη δημοσίευση του ρεπορτάζ-  παραχώρησε την μονοκατοικία του στον Άγιο Δημήτριο. Όπως είπε στους Γιατρούς του Κόσμου, παραχωρεί δωρεάν το σπίτι χωρίς να επιθυμεί καταβολή ενοικίου.Τι θα γίνει όμως με τους υπόλοιπους; Τώρα που η πανδημική κρίση έθεσε σε δοκιμασία την ήδη μειωμένη χρηματοδότηση των δημοτικών αρχών και των φιλανθρωπικών ιδρυμάτων; Θα τριγυρνούν στους δόμους ως μπεκετικοί πρωταγωνιστές;