Πατάω like σε φλαμίνγκο, μπούφους, μαυροκιρκινέζα γεράκια, σαύρες, πελαργούς και νιώθω καλύτερος άνθρωπος. Υπάρχουν εκείνοι  στο ελληνικό Facebook που θέλουν εμφατικά να ανήκουν σε ένα στρατόπεδο και πολωτικά επιτίθενται στους αντιπάλους. Υπάρχουν οι σελίδες με χιουμοριστικό περιεχόμενο που μας βοηθούν να χαμογελάμε με όσα μας συμβαίνουν το 2020. Κι υπάρχει ένα σωματείο με κτηνιάτρους, βιολόγους, δασολόγους, επιστήμονες και ανθρώπους που αγαπούν τα άγρια ζώα και την φύση και προστατεύουν σπάνια και απειλούμενα με εξαφάνιση ζώα. Τους πατάω καρδούλες καθημερινά στο Facebook

Ένας από τους βασικούς στόχους της ΑΝΙΜΑ είναι η περίθαλψη και επανένταξη άγριων ζώων στο φυσικό τους περιβάλλον. Με δεδομένο ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει κρατικός φορέας που να ασχολείται με το αντικείμενο αυτό η ΑΝΙΜΑ, μαζί με τις υπόλοιπες οργανώσεις που ασχολούνται με την περίθαλψη άγριων ζώων, έρχεται να καλύψει μια βασική ανάγκη για την προστασία και διατήρηση της άγριας ζωής στη χώρα.

Για την επανένταξη νεοσσών άγριων πουλιών η ΑΝΙΜΑ έχει αναλάβει μια σειρά πρωτοβουλιών που περιλαμβάνουν: συνεργασία με βιοκαλλιεργητές για τη σταδιακή επανένταξη νεοσσών νυκτόβιων αρπακτικών, τα οποία λειτουργούν στη συνέχεια ως φυσικοί θηρευτές των τρωκτικών, την αναδοχή νεοσσών νυκτόβιων αρπακτικών από μη επανεντάξιμα – ανάπηρα θηλυκά, σε συνεργασία με το Πάρκο Ημερόβιων και νυκτόβιων Αρπακτικών, την υιοθέτηση νεοσσών  Κιρκινεζιών από οικογένειες Κιρκινεζιών με μικρό αριθμό νεοσσών σε αποικίες του θεσσαλικού κάμπου σε συνεργασία με το πρόγραμμα LIFE για το Κιρκινέζι την εκγύμναση αρπακτικών κάποιες μέρες πριν από την απελευθέρωση σε συνεργασία με το Πάρκο Ημερόβιων και νυκτόβιων Αρπακτικών. Για τα ορφανά ελάφια και ζαρκάδια που κατά καιρούς παραλαμβάνει μέλος της ΑΝΙΜΑ με εξειδίκευση στο θέμα και μακροχρόνια εμπειρία αναλαμβάνει την ανατροφή τους ακολουθώντας όλες τις προδιαγραφές.

Η ΑΝΙΜΑ πραγματοποιεί διασώσεις όποτε απαιτείται. Οι συνηθέστερες περιπτώσεις διασώσεων περιλαμβάνουν: Περιστατικά τραυματισμένων ελαφιών περιμετρικά της Πάρνηθας, σε συνεργασία συνήθως με το Δασαρχείο Πάρνηθας. Απεγκλωβισμό/περισυλλογή φιδιών στον αστικό ιστό, σε συνεργασία με την Άμεση Δράση και την Πυροσβεστική. Απεγκλωβισμό και περισυλλογή άγριων ζώων από κτήρια, δρόμους ταχείας κυκλοφορίας κλπ. Προστασία νεοσσών που κινδυνεύουν με πτώση από φωλιές σε κτήρια, π.χ. βραχοκιρκίνεζα. Επίσης, πραγματοποιεί διασώσεις τραυματισμένων άγριων ζώων από πυρόπληκτες περιοχές της Αττικής, σε συνεργασία πάντα με την Πυροσβεστική και τις ομάδες εθελοντών πυροσβεστών.

Θέλεις να υιοθετήσεις ένα άγριο ζώο; 

Με κάθε υιοθεσία θα λάβεις το πιστοποιητικό υιοθεσίας με φωτογραφία του ζώου (στην περίπτωση της συλλογικής υιοθεσίας, για οικονομικούς και πρακτικούς λόγους, στέλνεται ένα μόνο αντίτυπο του υλικού). .Πάνω απ΄ όλα όμως, με τη συνεισφορά σου θα μας έχεις βοηθήσει να: περιθάλψουν ακόμα περισσότερα τραυματισμένα, άρρωστα και ορφανά άγρια ζώα, να τα απελευθερώσουν στη συνέχεια στο φυσικό τους περιβάλλον, να συμβάλλουν στην επιστημονική πληροφορία, να ευαισθητοποιήσουν το ευρύ κοινό για την προστασία της φύσης, να φέρουν τα παιδιά σε επαφή με τις έννοιες της φύσης και της άγριας ζωής πραγματοποιώντας δράσεις περιβαλλοντικής εκπαίδευσης σε σχολεία. 

Φυσικά και μπορούμε όλοι να βοηθήσουμε

Με 5 ευρώ ταΐζετε ένα σποροφάγο πουλάκι για μια εβδομάδα, με 10 ευρώ ζεσταίνετε ένα εξαντλημένο πουλί για 10 μέρες. 20 € αρκούν για το τάισμα  ενός αρπακτικού  για μια εβδομάδα. 50 € αρκούν για το τάισμα ενός ψαροφάγου πουλιού ή 10 μικρών θηλαστικών για ένα μήνα. 100 € αρκούν για να καλυφθούν τα ιατρικά είδη που απαιτούνται για την επέμβαση τραυματισμένου ζώου. 250 € αρκούν για το τάισμα ενός αρπακτικού πουλιού που βρίσκεται στην επανένταξη για  τρεις μήνες. 

Αυτό το καλοκαίρι ήταν το πιο δύσκολο για τους ανθρώπους της ΑΝΙΜΑ. Με εισαγωγές ρεκόρ, κατεβασμένα κάγκελα και ελάχιστους εθελοντές (λόγω κορονοϊού). Φαίνεται θα είναι δύσκολοι και οι επόμενοι μήνες. Οι επιπτώσεις της καραντίνας, και ίσως μελλοντικών lockdown, τους προβληματίζουν. Ας σταθούμε αλληλέγγυοι στους ανθρώπους που νοιάζονται για το μέλλον μας.