Ναι, δεν είσαι ο μόνος που νιώθει πιο φοβισμένος μετά από 7 μήνες πανδημίας

Πώς ζουν οι Έλληνες: η διαΝΕΟσις καταγράφει τη στάση μας απένταντι στη μεγαλύτερη κρίση της εποχής.

Ναι, δεν είσαι ο μόνος που νιώθει πιο φοβισμένος μετά από 7 μήνες πανδημίας

Πώς ζουν οι Έλληνες: η διαΝΕΟσις καταγράφει τη στάση μας απένταντι στη μεγαλύτερη κρίση της εποχής.


Διαβάσαμε το κομμάτι του Θοδωρή Γεωργακόπουλου και καταλάβαμε το εξής: Καμία κανονική καθημερινότητα.  Η διαΝΕΟσις αποτυπώνει το πώς ζουν οι Έλληνες στην πανδημία σήμερα. Η έρευνα διεξήχθη σε συνεργασία με την εταιρεία Metron Analysis το διάστημα 15-22 Σεπτεμβρίου 2020, και έγινε τηλεφωνικά σε σταθερά και κινητά τηλέφωνα με πανελλαδικό δείγμα 1.257 ατόμων ηλικίας 17 και άνω.

Είμαστε συνειδητοποιημένοι, η ζωή μας άλλαξε προς το χειρότερο, δεν απελπιζόμαστε. Υπάρχει ελπίδα ότι θα γυρίσει το φύλλο της τράπουλας και θα κερδίσουμε την παρτίδα. Νιώθουμε φόβο, απογοήτευση, άγχος, ανασφάλεια κι αβεβαιότητα. Οι άνω των 65 και οι οικονομικά ευκατάστατοι θεωρούν ότι τα πράγματα πηγαίνουν προς της σωστή κατεύθυνση σε ποσοστό άνω του 70%. Από αυτούς που δηλώνουν ότι ενημερώνονται κυρίως από την τηλεόραση, το 70,5% θεωρούν ότι τα πράγματα πηγαίνουν καλά. Από αυτούς που ενημερώνονται από τα social media, όμως, μόνο το 39,4% συμφωνούν.

Οι Έλληνες ηλικίας 65+ είναι αυτοί που φοβούνται πιο πολύ. Παράλληλα, το 50,2% των ερωτηθέντων δηλώνουν "νιώθω περισσότερο φόβο απέναντι στους συνανθρώπους μου", ενώ το 55,4% δηλώνουν "η ψυχολογική μου διάθεση είναι χειρότερη από ό,τι πριν από την πανδημία". Πιο ευάλωτες και εδώ, οι μεγαλύτερες ηλικίες και όσοι βρίσκονται σε κακή οικονομική κατάσταση. Και, παραδοσιακά, όπως συμβαίνει σε όλες μας τις σχετικές έρευνες, το συναίσθημα που αισθάνονται λιγότερο από όλα όλες οι ομάδες του πληθυσμού της Ελλάδας είναι η ντροπή.

Το 67,4% των ερωτηθέντων πιστεύουν ότι κοντινοί τους άνθρωποι (φίλοι ή συγγενείς) κινδυνεύουν από τον κορωνοϊό -ποσοστό ελαφρώς αυξημένο από το 62% του Απριλίου. Σήμερα, τρεις στους τέσσερις Έλληνες ηλικίας από 17 μέχρι 54 πιστεύουν ότι κοντινοί τους άνθρωποι κινδυνεύουν. Πλέον σχεδόν ένας στους τρεις Έλληνες (31,9%) θεωρούν ότι κινδυνεύουν οι ίδιοι προσωπικά από τον κορωνοϊό. Το αντίστοιχο ποσοστό πέντε μήνες πριν ήταν 23,7%. 

Τον Απρίλιο, εν μέσω καραντίνας, το 67,9% των Ελλήνων πίστευαν ότι θα επανέλθουμε "σε μια φυσιολογική καθημερινότητα"  μέχρι τον Σεπτέμβριο. Είναι Οκτώβριος τώρα και, βεβαίως, καμία κανονικότητα δεν έχει επανέλθει. Και οι ίδιοι Έλληνες μοιάζουν να το έχουν καταλάβει. Σήμερα, μόλις το 5% του πληθυσμού πιστεύει ότι θα επανέλθουμε σε κάποια κανονικότητα "μέχρι το τέλος του χρόνου". Το 87,4% θεωρεί ότι θα επανέλθουμε από το 2021 και μετά. Ένας στους τρεις (32,4%), θεωρούν ότι θα επανέλθουμε μετά από το 2021.

  • Το 76,3% δηλώνουν ότι πηγαίνουν σε λιγότερες κοινωνικές εκδηλώσεις (γάμους, βαφτίσια) από ό,τι πριν από την πανδημία
  • Το 62,9% ότι τρώνε λιγότερο συχνά σε εστιατόρια και ταβέρνες
  • Το 60,5% ότι βγαίνουν σπανιότερα σε μπαρ
  • Το 59,5% ότι ταξιδεύουν σπανιότερα με αεροπλάνο
  • Το 56% ότι συναντούν λιγότερο τους φίλους τους
  • Το 54,3% ότι ψωνίζουν σπανιότερα σε εμπορικά καταστήματα
  • Το 53,8% ότι ταξιδεύουν σπανιότερα με πλοίο
  • Το 51,3% ότι χρησιμοποιούν λιγότερο τα ΜΜΜ

Tο 40,9% των πολιτών δηλώνουν ότι η οικονομική τους κατάσταση έχει χειροτερεύσει από τότε που άρχισαν τα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας. Ένας στους πέντε (20,7%) δηλώνουν ότι αισθάνονται λιγότερο παραγωγικοί στη δουλειά τους, από ό,τι ήταν πριν. Και το ποσοστό των ανέργων που δηλώνουν ότι έχασαν τη δουλειά τους μετά από την 1η Μαρτίου 2020 φτάνει το 18,4% (από 11,4% τον Απρίλιο).

93,9% των Ελλήνων δηλώνουν ότι την τελευταία εβδομάδα, όταν βρέθηκαν σε χώρους όπου η μάσκα είναι υποχρεωτική, φορούσαν "πάντα" ή "σχεδόν πάντα" μάσκα. Στη γενικότερη διατύπωση, το 95,5% δηλώνουν ότι πλένουν τα χέρια τους συχνά ή πολύ συχνά, το 85,1% ότι φορούν μάσκα και το 79,7% ότι τηρούν τις αποστάσεις. 

 

  • ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΜΑΣ ΣΤΟ ΦΟΥ.ΜΠΟΥ
Διάβασε ακόμα