Η λίστα με τις χώρες που έχουν νομιμοποιήσει τη χρήση ιατρικής κάνναβης περιλαμβάνει την Αργεντινή, την Αυστραλία, τον Καναδά, τη Χιλή, την Κολομβία, την Κροατία, την Κύπρο, τη Γερμανία, το Ισραήλ, την Ιταλία, τη Τζαμάικα, τη Λιθουανία, το Λουξεμβούργο, τη Βόρεια Μακεδονία, τη Νορβηγία, την Ολλανδία, τη Νέα Ζηλανδία, το Περού, την Πολωνία, την Ελβετία και την Ταϋλάνδη. ΟΚ, και την Ελλάδα. Τώρα μπαίνει και μια Αφρικανική χώρα στην αγορά με στόχο το κέρδος και βασικά πολύ καλά κάνει.
Η Ρουάντα αποφάσισε να νομιμοποιήσει τη διαδικασία παραγωγής και εξαγωγής κάνναβης για να ενισχύσει τα έσοδά της. Το υπουργικό συμβούλιο της χώρας συνεδρίασε και ενέκρινε τις κατευθυντήριες γραμμές που θα ακολουθήσει για την καλλιέργεια, τη μεταποίηση και την εξαγωγή θεραπευτικών καλλιεργειών υψηλής αξίας.
Ναι, δεν αναφερεται ρητά η λέξη κάνναβη στην αμέσως προηγούμενη πρόταση, όμως περίμενε λίγο. Την περασμένη Τρίτη ο υπουργός Υγείας Daniel Ngamije ανακοίνωσε ότι σε αυτές τις θεραπευτικές καλλιέργειες περιλαμβάνεται και η κάνναβη. Σύμφωνα με όσα είπε, στόχος είναι η χώρα να προμηθεύει πρώτες ύλες σε ερευνητικά κέντρα και φαρμακοβιομηχανίες και να εξασφαλίσει έσοδα.
Ωστόσο αυτό είναι ενα θαρραλέο, αλλλά παρόλα αυτά μικρό, πρώτο βήμα. Σε καθημερινό επίπεδο δεν αλλάζουν ριζικά τα πράγματα όσον αφορά το πώς αντιμετώπιζεται η κάνναβη στη Ρουάντα, καθώς η καταναλώση θα εξακολουθεί να θεωρείται απαγορευμένη σε εθνικό επίπεδο. Επίσης, η μη εγκεκριμένη παραγωγή και πώληση κάνναβης θα συνεχίσει να πηγαίνει πακέτο με αυστηρές ποινές, που περιλαμβάνουν ακόμα και την ισόβεια κάθειρξη, ενώ η κατανάλωσή της θα τιμωρείται με φυλάκιση έως δύο ετών.
Αν σκεφτείς πως πέρυσι η παγκόσμια αγορά κάνναβης άγγιξε τα 150 δισεκ. δολάρια, η κίνηση της κυβέρνσηης της Ρουάντας προβλέπεται τουλάχιστον κερδοφόρα. Και κάπως χαιρόμαστε ιδιαιτέρως.