Φέτος στη Μόστρα παίχτηκε τρελό κονέ. Η Πρόεδρος της κριτικής επιτροπής, η θεότητα που ακούει στο όνομα Κέιτ Μπλάνσετ παρακολούθησε την παγκόσμια πρεμιέρα της ταινίας “Μήλα”, ευχαρίστησε τον Χρήστο Νίκο για την αξέχαστη κινηματογραφική εμπειρία (δικά της λόγια) και του είπε ότι θέλει να τον βοηθήσει να μοιράσει το χιούμορ και τη ζεστασιά της ταινίας εκεί έξω. Η πολυβραβευμένη αυστραλέζα ηθοποιός αναλαμβάνει ρόλο executive producer της ταινίας του Χρήστου Νίκου.

Δες το τρέιλερ:

Τι είναι τα “Μήλα”

Η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του Χρήστου Νίκου, που αφηγείται το χρονικό μιας αναπάντεχης επιδημίας, όταν οι άνθρωποι μιας πόλης εμφανίζουν ξαφνική αμνησία. Μια μαύρη κομεντί. Μια ανατριχιαστική αναπαράσταση της επιδημίας. Μια ταινία που παίζει με τις έννοιες της ταυτότητας, της θλίψης, της απώλειας και της μνήμης. Μια σουρεαλιστική αλληγορία. Το ντεμπούτο του Χρήστου Νίκου διαθέτει μια σουρεαλιστική και αινιγματική πρώτη ύλη και καταλήγει ως μια γοητευτική εξερεύνηση της ταυτότητας και των ορίων της πραγματικότητας, σε μια κοινωνία που θα πρέπει να αντιμετωπίσει μια μη αναστρέψιμη επιδημία.

Υπόθεση έχει;

Μια αναπάντεχη επιδημία, που προκαλεί ξαφνική αμνησία στους ανθρώπους, βρίσκει τον Άρη, ένα άνδρα γύρω στα 40, (Άρης Σερβετάλης) να ακολουθεί ένα πρόγραμμα αποκατάστασης που έχει ειδικά σχεδιαστεί για να χτίσει ένας αμνησιακός μια καινούργια ζωή. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει καθημερινές αποστολές που είναι ηχογραφημένες από τους γιατρούς του. Μετά την ολοκλήρωση κάθε αποστολής, ο Αρης βγάζει μια φωτογραφία polaroid ως αποδεικτικό στοιχείο. Προσπαθώντας να δημιουργήσει μια νέα ζωή και αναμνήσεις θα συναντήσει την Άννα (Σοφία Γεωργοβασίλη), μια γυναίκα που βρίσκεται στο ίδιο πρόγραμμα. 

Ποιος είναι ο Χρήστος Νίκου;

Δεν σπούδασε κινηματογράφο, ξεκίνησε να δουλεύει σε ελληνικές ταινίες ως βοηθός σκηνοθέτη. Πρώτη εξ αυτών ήταν ο “Κυνόδοντας”, του Γιώργου Λάνθιμου. Έπειτα ακολούθησαν επτά μεταξύ των οποίων και το “Πριν τα Μεσάνυχτα” (Before Midnight) του Richard Linklater. Κάπου ενδιάμεσα έγραψε και σκηνοθέτησε την μοναδική του μικρού μήκους ταινία, “KM”. Πριν λίγο καιρό ολοκλήρωσε την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του. Μια ταινία που ξεκινάει το διεθνές ταξίδι της ως ταινία έναρξης του Οrizzonti στο φεστιβάλ Βενετίας. Ταυτόχρονα η ταινία του έδωσε την ευκαιρία να υπογράψει με την CAA, ένα από τα μεγαλύτερα πρακτορεία της Αμερικής, και να εκπροσωπείται από τον μάνατζερ Jerome Duboz ο οποίος εκπροσωπεί ανάμεσα σε άλλους, σκηνοθέτες όπως ο Μπονγκ Τζουν-χο (Παράσιτα). Επόμενο βήμα του η πρώτη αγγλόφωνη ταινία που βρίσκεται σε στάδιο ανάπτυξης σε συνεργασία με την CAA.

Σε φεστιβάλ πήγε;

Τα “Μήλα”, που πλέον έχουν βρει διανομή σε περισσότερες από 35 χώρες σε όλο τον κόσμο συνεχίζουν το δυναμικό τους φεστιβαλικό ταξίδι που ξεκίνησε τον περασμένο Αύγουστο από τη Βενετία, συνεχίστηκε στο Telluride Film Festival και στο φεστιβάλ του Τορόντο, ενώ έκανε στάσεις στα φεστιβάλ της Ζυρίχης, του Αμβούργου, της Αδελαίδας, του Σικάγο, -που επέλεξε την ταινία ως το μοναδικό ντεμπούτο για το επίσημο διαγωνιστικό της πρόγραμμα-, του Τόκιο, και πρόσφατα του απόλυτα υπολογίσιμου AFI (American Film Institute) Festival, που προτείνει εκείνες τις ταινίες που φτάνουν μέχρι τα Όσκαρ.

Κάτι άλλο πιο ποπ                                                              

Το Indiewire κάνει τις πρώτες οσκαρικές προβλέψεις και τα “Μήλα” φιγουράρουν στη λίστα του. H επίσημη αφίσα για τα “Μήλα”, του Χρήστου Νίκου, σχεδιασμένη από τον Ραούλ Μόνχε, ισπανό σκηνοθέτη, conceptual artist, graphic designer και στενού συνεργάτη του Γκιγιέρμο Ντελ Τόρο.

Η ταινία θα κυκλοφορήσει από την Feelgood τον Νοέμβριο του 2020.