Η αποδοχή οποιασδήποτε σεξουαλικής ταυτότητας που δεν ακολουθεί τη νόρμα του «αγόρι ερωτεύεται κορίτσι» είναι ένας δύσκολος δρόμος που μέχρι τώρα έχει φανεί να οδηγεί στην ανάδυση δυνατών, αναπολογητικών πλασμάτων που διεκδικούν μια ζωή σύμφωνα με τους όρους του ενστίκτου τους. Για αυτόν τον δύσκολο δρόμο προς την αποδοχή ο Chenh-Hsu Chung δημιούργησε μια νέα μικρού μήκους ταινία, που παντρεύει ψυχεδέλεια, queer κουλτούρα, ρατσισμό, femmephobia και body shaming. Πρόσθεσε κάπου εδώ και μια ιδιαίτερη anime αισθητική.

Ο animator και σκηνοθέτης από την Taiwan χωράει μέσα σε πέντε περίπου λεπτά ένα ολόκληρο ταξίδι προς την εδραίωση της σεξουαλικότητας, στη σημερινή queer κουλτούρα. Αφορμή για τη σύλληψη και τη δημιουργία της ιδέας στάθηκε η προσωπική του εμπειρία, την οποία, όπως δήλωσε στο Dazed, θεωρεί αρκετά αντιπροσωπευτική για όλα τα queer άτομα που βιώνουν τη μετάβαση προς τη συνειδητοποίηση αλλά και την ενσωμάτωση σε μια κοινότητα στην οποία τις περισσότερες φορές νιώθουν να ανήκουν.

Ο ίδιος ο Chung, μεγάλωσε σε μια παραδοσιακή οικογένεια, έχοντας ελάχιστη πρόσβαση προς την queer κοινότητα. Έτσι, η αρχική του επαφή με τη σεξουαλικότητά του ήρθε μέσα από το πορνό. Σου θυμίζει πολλούς φίλους σου με αντίστοιχη πορεία; Ναι, κι εμάς.

Στο ADORABLE ο σκηνοθέτης προβάλει τον τρόπο με τον οποίο το πορνό, τα dating apps και το nightlife είναι οι μοναδικές διέξοδοι για έναν άνθρωπο που περιορίζεται σεξουαλικά σε κάθε φάση της ζωής του, και το μόνο που έχει ανάγκη είναι ένα μέρος, ένα λεπτό μέσα στη μέρα, που να μπορεί να είναι ο εαυτός του. Με έμπνευση την ελεύθερη φύση των drag queens, ο animator χρησιμοποιεί της ιδέα των queer clubs σαν ένα ευλογημένο μέρος ελεύθερης έκφρασης, για να χρωματίσει με τα χρώματα της ουτοπίας όλα όσα πρεσβεύει το queerness σαν κατάσταση και σαν ιδέα.

Σε αυτή την ουτοπία, δεν υπάρχουν όρια. Λίγα πράγματα απαγορεύονται. Η αφήγηση στην πεντάλεπτη πορεία της πιάνει ζητήματα όπως εκείνο του coming out, του body shaming, της χρήσης ναρκωτικών, της σεξουαλικής εμπειρίας και των ναρκωτικών σαν απαραίτητο στοιχείο μιας ολόκληρης κουλτούρας nightlife.

Με λίγα λόγια, αγάπη, ελευθερία και αναζήτηση υπάγονται κάτω από την καλλιτεχνική queer ομπρέλα ενός καλλιτέχνη που πρώτα έζησε και μετά δημιούργησε.