Η Αμάλ είναι προσφυγοπούλα, 9 ετών, 3,5 μέτρα, θα ταξιδέψει από τη Συρία ως το Μάντσεστερ και είναι κούκλα. Το θέμα είναι πως θα κάνει ένα από τα σημαντικότερα Ταξίδια της εποχής. Στόχος της; Να καταφέρει να φωτίσει τις ιστορίες παιδιών-προσφύγων που έχουν χωριστεί από τις οικογένειές τους. Το μέσο της; Το μήνυμα «Μη μας ξεχνάτε».

Το The Good Chance επιστρέφει, αυτή τη φορά σε συνεργασία με τους δημιουργούς του Warhorse, Handspring Puppet Company, θα παρουσιάσουν ίσως και το πιο φιλόδοξο έργο τους ως σήμερα, Το Ταξίδι, από τον Απρίλιο μέχρι τον Ιούλιο του 2021.

Το Ταξίδι αυτό θα κάνει μια κούκλα ύψους 3,5 μέτρων, με τη μορφή ενός εννιάχρονου κοριτσιού. Η μικρή Αμάλ, ταξιδεύει περισσότερα από 8.000 χλμ, περνάει από την Τουρκία και την Ευρώπη με έναν στόχο: να βρει τη μητέρα της. Αν αυτό δεν είναι ένα ισχυρό σύμβολο για τα εκατομμύρια εκτοπισμένα παιδιά-πρόσφυγες που έχουν χωριστεί από τις οικογένειές τους σε τρυφερές ηλικίες που δεν κάνουν εκπτώσεις σε τραύματα, τότε τι είναι;

Η Αμάλ, μεταφέροντας το μήνυμα «Μη μας ξεχνάτε», με αφετηρία τα σύνορα Συρίας-Τουρκίας, θα διασχίσει Ελλάδα, Ιταλία, Ελβετία, Γερμανία, Βέλγιο και Γαλλία για να φτάσει στο Ηνωμένο Βασίλειο, φωτίζοντας τις ιστορίες των παιδιών προσφύγων τα οποία αντιπροσωπεύει.

Σε παραγωγή του Good Chance Theatre, του Stephen Daldry, της Tracey Seaward και υπό την Καλλιτεχνική Διεύθυνση του Amir Nizar Zuabi, Το Ταξίδι της Αμάλ θα φέρει κοντά αναγνωρισμένους καλλιτέχνες, σημαντικούς πολιτιστικούς φορείς, την κοινότητα και ανθρωπιστικές οργανώσεις για να δημιουργήσουν μαζί ένα από τα πιο τολμηρά έργα δημόσιας τέχνης που έχουν επιχειρηθεί ποτέ. Το Ταξίδι θα κορυφωθεί με μία μεγάλη υπαίθρια συμμετοχική εκδήλωση στο Διεθνές Φεστιβάλ του Μάντσεστερ (Manchester International Festival) τον Ιούλιο του 2021.

Η μικρή Αμάλ περνώντας από περισσότερες από 70 πόλεις, κοινότητες και χωριά, θα μπει σε ρόλο επίτιμης καλεσμένης, με καλλιτεχνικές δράσεις και εκδηλώσεις. Στο μεταξύ, θα μπορούμε να παρακολουθούμε κάθε βήμα του ταξιδιού της, μιας και θα καταγράφεται online.

Στο πλαίσιο του προγράμματος «Χώρες σε Εξορία», Σύριοι καλλιτέχνες θα εκθέσουν έργα τέχνης σε διάφορα σημεία της διαδρομής της Αμάλ, ενώ παράλληλα θα λειτουργήσει ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα. Η Αμάλ στο ταξίδι της αυτό θα έρθει σε επαφή με νέους ανθρώπους από προσφυγικές και μη κοινότητες, μέσω προγραμμάτων δημιουργικής μάθησης, διαμορφωμένων ειδικά για κάθε της σταθμό. Το Ταξίδι θα συνοδευτεί και από μια εκστρατεία συγκέντρωσης πόρων για τη στήριξη προσφύγων. Εκατοντάδες διεθνείς συνεργάτες θα στηρίξουν τη Μικρή Αμάλ στο ταξίδι της. Μερικοί από αυτούς είναι οι εξής:

The International Rescue Committee (IRC), Bloomberg Philanthropies, Comic Relief, Emergency, Help Refugees / Choose Love, Humanity Crew, Safe Passage, The Syria Campaign, Karam Foundation, UNHCR (International); İstanbul Kültür Sanat Vakfı (Istanbul Foundation for Culture and Arts), K2 Güncel Sanat Merkezi (K2 Contemporary Art Centre), Kültürhane, Yaren Kooperatifi (Turkey); under the auspices of the City of Athens, Municipal Theatre of Piraeus, El Sistema Greece, Home Project, SolidarityNow, mind the fact, Melissa Network (Greece), UNIMA- Hellas; C.A.S.A. Centro delle Arti della Scena e dell’Audiovisivo, Comune di Napoli, Teatro Pubblico Pugliese, Fondazione Pangea, Teatro di Roma (Italy); La Criée – Théâtre National de Marseille, Festival Mondial des Théâtres de Marionnettes, Institut du Monde Arabe (IMA), La Villette, Musée national de l’histoire de l’immigration, Refugee Food Festival (France); Kaserne Basel (Switzerland); CRILUX, ASBL La Source (Belgium); Manchester International Festival, Canterbury Cathedral, Counterpoint Arts, Mayor of London, National Theatre, Roundhouse, Royal Opera House, Sadler’s Wells, Shubbak Festival (UK).