Μπορεί μια ταινία για την καλύτερη ταινία όλων των εποχών να κερδίσει όσκαρ; Ινσέπτιο. Το Mank είναι ήδη φαβορί. Στανταράκι 

Η  ασπρόμαυρη βιογραφία βασισμένη στη ζωή του σεναριογράφου του “Πολίτη Κέιν” Χέρμαν Μάνκιεβιτς με πρωταγωνιστή τον Γκάρι Όλντμαν σε παραγωγή του Netflix ίσως είναι το σίγουρο οσκαρικό στοίχημα του Φίντσερ. Γιατί επιστρέφει στο Χόλιγουντ των 30s. Ακαδημία likes. 

Το ερώτημα “Ποιος τελικά έγραψε τον Πολίτη Κέιν” είναι θρυλικό στο Χόλυγουντ. Ο Ντέιβιντ Φίντσερ μετά το “Κορίτσι που Εξαφανίστηκε” του 2014 δίνει επιτέλους μια ταινία που μπορεί να τον βάλει στο παιχνίδι των οσκαρικών υποψηφιοτήτων. Μια ταινία που έγραψε ο πατέρας του, Τζακ, λίγο πριν το θάνατό του, το 2003, περιγράφοντας την ταραχώδη διαδικασία συγγραφής –ίσως- της καλύτερης ταινίας όλων των εποχών. Το σενάριο των Όρσον Γουέλς και του Χέρμαν Μάνκιεβιτς (Μανκ) βραβεύτηκε αλλά ο Μανκ έμεινε στο περιθώριο. Πικραμένος. Ο Φίντσερ επέλεξε να γυρίσει την ταινία στο ράντζο Kemper Campbell, εκεί όπου Ο Μανκ κατέφυγε επί δύο μήνες για να ολοκληρώσει το πρώτο draft του “Πολίτη Κέιν” και για να αποφύγει τον μεγαλύτερό του δαίμονα, το αλκοόλ. Γύρισε με 300 σελίδες στον Γουέλς με τον τίτλο “American” και τελικά οι δύο άντρες κατέληξαν στις 156 σελίδες της ταινίας.

Το Netflix αγαπά τον  τελειομανή σκηνοθέτη των μεγάλων του επιτυχιών “House of Cards”, “Mindhunter” και “Love, Death & Robots”  Τον λάτρεψε και η Αμάντα Σάιφριντ (που επιλέχθηκε για το ρόλο της Μάριον Ντέιβις, την ερωμένη του μεγιστάνα Χερστ,  την ιστορία του οποίου είδαμε στον Πολίτη Κέιν,που θα βγει στις αίθουσες για την 97η επέτειο του) που κατέβασε το Zoom για να μιλήσει με τον Φίντσερ. Χαρακτηριστική λεπτομέρεια: την έβαλε να γυρίσει σκηνή στην οποία δεν είχε καν ατάκα μια ολόκληρη εβδομάδα. Ο Φίντσερ φώναξε και παλιά του φιλαράκια (The Social Network, Gone Girl), Τρέντ Ρένζορ και Άτικους Ρος, για να γράψουν την μουσική επένδυση της ταινίας.