Πόσο πολύ μπορεί να αγαπήσει η καρδιά μας στο Instagram;

Μία έκθεση για την αγάπη, τις κοινωνικές σχέσεις στην εποχή του Διαδικτύου, του νεοφιλελευθερισμού και του Covid-19.

Πόσο πολύ μπορεί να αγαπήσει η καρδιά μας στο Instagram;

Μία έκθεση για την αγάπη, τις κοινωνικές σχέσεις στην εποχή του Διαδικτύου, του νεοφιλελευθερισμού και του Covid-19.


Μια από τις πιο δραστήριες και ανήσυχες επιμελήτριες η Κατερίνα Γρέγου επιμελείται την έκθεση Modern Love (η Αγάπη στα Χρόνια των Ψυχρών Οικειοτήτων) για το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, στο Freiburg της Γερμανίας, που θα διαρκέσει μέχρι τις 7 Μαρτίου 2021. Στη συνέχεια, η έκθεση θα ταξιδέψει στην Kunsthalle στο Ταλίν και στο IMPAKT στην Ουτρέχτη, Ολλανδία.

Η έκθεση εξετάζει την αγάπη και τις οικείες κοινωνικές σχέσεις στην εποχή του Διαδικτύου, των κοινωνικών μέσων, του νεοφιλελευθερισμού – και τώρα του Covid-19 – μέσω του έργου 17 καλλιτεχνών, συμπεριλαμβανομένων και δυο Ελληνίδων, της Μαρία Μαυροπούλου και της Κυριακή Γονή.

"Η έκθεση Modern Love διερευνά την έννοια της αγάπης σήμερα καθώς και τη διαμόρφωση των πιο στενών ανθρωπίνων σχέσεων στην εποχή του Διαδικτύου, των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, του ύστερου καπιταλισμού και της παγκοσμιοποίησης – μια εποχή που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί εποχή “ψυχρών οικειοτήτων”, πόσο μάλλον τώρα με την πανδημία του κορονοϊού. Εξετάζει πώς η ψηφιακή τεχνολογία και ο νεοφιλελευθερισμός έχουν μεταμορφώσει την αγάπη και τις κοινωνικές σχέσεις και πώς η εμπειρία του εικονικού έχει καταλύσει όλο και περισσότερο τα όρια μεταξύ ιδιωτικού και δημόσιου. Καταδεικνύει την επίδραση αυτών στην επικοινωνία και τη διαμόρφωση των πιο κοντινών μας σχέσεων. Επισημάνει πώς το Διαδίκτυο και τα κοινωνικά μέσα έχουν, από τη μία διευκολύνει την έκφραση διαφορετικών ταυτοτήτων, και εναλλακτικών τρόπων ύπαρξης και έκφρασης, από την άλλη πώς έχουν παίξει προβληματικό ρόλο στην καλλιέργεια παθολογιών όπως ο ναρκισσισμός, η εμμονή αυτοπροβολής, η ψηφιακή εξάρτηση και η εμπορευματοποίηση του συναισθήματος. Εξετάζει πώς η σύμπλεξη της πραγματικότητας, του εικονικού και της φαντασίας, δημιουργεί πολύπλοκες ψυχολογικές και σχεσιακές καταστάσεις/εμπλοκές.

Τέλος, η έκθεση διερευνά τα κοινωνικά πρότυπα και τις προκλήσεις καθώς και τις δυνατότητες που παρουσιάζει το Διαδίκτυο και τα κοινωνικά μέσα όσον αφορά τις πιο οικείες και κοντινές μας σχέσεις", γράφει στο επιμελητικό της σημείωμα η Κατερίνα Γρέγου.

  • ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΜΑΣ ΣΤΟ ΦΟΥ.ΜΠΟΥ
Διάβασε ακόμα