Στη σημερινή συνεδρίαση για τη Χρυσή Αυγή η Εισαγγελέας ζήτησε να απορριφθούν όλα τα ελαφρυντικά για τους κατηγορούμενους. Η διαδικασία ξεκίνησε στη 1 μ.μ με μια μισάωρη καθυστέρηση, ενώ αναμένεται να διαρκέσει πολλές ώρες, ενώ το πιο πιθανό σενάριο είναι πως σήμερα θα έχουμε νεότερα και για τις ποινές. 

Πιο αναλυτικά, η εισαγγελέας πρότεινε να απορριφθούν όλα τα ελαφρυντικά για Μιχαλολιάκο, Κασιδιάρη, Λαγό, Παναγιώταρο, Γερμενή και Παππά, που κατηγορούνται για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης. Επίσης, την ίδια πρόταση έκανε και για τους περισσότερους από τους 11 Χρυσαυγίτες που κατηγορούνται ως μέλη της οργάνωσης. Για Μπουκουρα, Αλεξόπουλο, Κουκούτση πρότεινε επιμέρους ελαφρυντικά μιας και σύμφωνα με παράγραφο του ποινικού κώδικα, αν κάποιος καταδικαστεί ως μέλος εγκληματικής οργάνωσης και δεν έχει τελέσει κακουργηματική πράξη στο παρελθόν μπορεί να του αναγνωριστεί ως ελαφρυντικό.

Τα ελαφρυντικά που επικαλέστηκαν οι κατηγορούμενοι

Ο Νίκος Μιχαλολιάκος μέσω του συνηγόρου του ζητά τρία ελαφρυντικά, αυτό το σύννομου βίου, της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς και της μη εύλογης διάρκειας της δίκης.

Τρία ελαφρυντικά ζητά και ο Ηλίας Κασιδιάρης. Συγκεκριμένα πρότερο σύννομο βίομ καλή συμπεριφορά μετά την πράξη της παραβίασης του τεκμηρίου αθωωότητας, καθώς και εκείνο της μη τήρησης του εύλογου χρόνου της δίκης. Η υπεράσπισή του χαρακτήρισε την απόφαση «προδήλως εσφαλμένη» υποσχόμενη πως θα καταθέσει έφεση.

Η Ελένη Ζαρούλια αιτήθηκε την αναγνώριση των ελαφρυντικών του σύννομου βίου, της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς και της μη εύλογης διάρκειας της δίκης και ο Πολύβιος Ζησιμόπουλος αιτήθηκε την αναγνώριση των ελαφρυντικών του σύννομου βίου και της μη εύλογης διάρκειας της δίκης.

Η υπεράσπισή του Γιάννη Λαγού ζήτησε να του αναγνωριστούν τα ελαφρυντικά του σύννομου βίου, της καλής διαγωγής μετά την πράξη και της μη εύλογης διάρκειας της δίκης. Σύμφωνα με τον συνήγορό του «ο Γιάννης Λαγός μέχρι σήμερα προάγει τα συμφέροντα της Ελλάδος, με πολιτικά μέσα μέσω της ευρωβουλής».

Ο Γιώργος Γερμενής (γνωστός και ως “Καιάδας”) ζητά το ελαφρυντικό του σύννομου βίου, της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη και της μη εύλογης διάρκειας της δίκης.

Ο Αντώνης Γρέγος ζήτησε τα ελαφρυντικά του σύννομου βίου και της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη. Σύμφωνα με την υπεράσπιση του, υπήρξε εθελοντής πυροσβέστης, ενώ ακόμη και πριν την άσκηση ποινικών διώξεων προχωρούσε σε δωρεές σωματείων.

Η υπεράσπιση του Νίκου Μίχου επικαλείται τη διαφωνία του με τη Χρυσή Αυγή αμέσως μετά τη δολοφονία Φύσσα. Μαζί με το αίτημα αναγνώρισης των ελαφρυντικών του σύννομου βίου, της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη και του μη εύλογου χρόνου της δίκης, και εκείνο της έμπρακτης μετάνοιας. Η υπεράσπισή του ανέφερε πως ο Μίχος απέτισε φόρο τιμής στον Παύλο Φύσσα, ερχόμενος σε πλήρη ρήξη με τη Χρυσή Αυγή. Παράλληλα, ως ελαφρυντικά προσπάθησε να χρησιμοποιήσει την αγάπη του για ζώα αλλά και το γεγονός ότι παντρεύτηκε δυο φορές την ίδια γυναίκα.

Ο συνήγορος του Κώστα Μπαρμπαρούση αιτήθηκε τα ελαφρυντικά του σύννομου βίου, της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς, της μη εύλογης διάρκειας της δίκης αλλά και των μη ταπεινών αιτίων. Επιπλέον και το γεγονός πως ο ίδιος δε συμμετείχε σε καμία λήψη αποφάσεων της Χρυσής Αυγής.

Ρουπακιάς

Η υπεράσπιση του Γιώργου Ρουπακιά ζήτησε το ελαφρυντικό του σύννομου βίου μέχρι και την τέλεση της πράξης αλλά και το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας. Σε αναφορά δηλώσεων του Ρουπακιά πως έκλεισε δυο σπίτια, του Φύσσα και το δικό του προχώρησε ο δικηγόρος του, αναφέροντας πως ο Ρουπακιάς βρίσκεται τα τελευταία 4,5 χρόνια κλεισμένος σε ένα διαμέρισμα 50τ.μ. χωρίς να μπορεί να μεταβεί ακόμα και σε έναν γιατρό.

Από την υπεράσπιση του Γιώργου Πατέλη ζητήθηκε το ελαφρυντικό της μη εύλογης διάρκειας της δίκης.

Οι ποινές

Για τον φυσικό αυτουργό της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα Γιώργο Ρουπακιά η αλληλουχία της σημερινής διαδικασίας θα κρίνει αν θα έρθει αντιμέτωπος με ισόβια ή με 15ετή κάθειρξη.

Οι επτά ένοχοι για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης (Νίκος Μιχαλολιάκος, Ηλίας Κασιδιάρης, Χρήστος Παππάς, Γιάννης Λαγός, Ηλίας Παναγιώταρος, Αρτέμης Ματθαιόπουλος και Γιώργος Γερμενής) ενδέχεται να έρθουν αντιμέτωποι με 15ετή κάθειρξη ή με πολύ μικρότερη ποινή καθώς αν αναγνωριστούν ελαφρυντικά, οι προβλεπόμενες ποινές κυμαίνονται από 2 μέχρι 8 έτη κάθειρξης. Για τα μέλη της οργάνωσης, η αναγνώριση ελαφρυντικών μειώνει το πλαίσιο της ποινής των 5 έως 10 ετών σε 1 έως 5 έτη.