Σε παγκόσμια, δημόσια δήλωσή της, η Διεθνής Αμνηστία χαρακτήρισε τη σημερινή ιστορική νίκη της δημοκρατίας στη δίκη για τη Χρυσή Αυγή ως “το πρώτο βήμα για την απόδοση δικαιοσύνης στα θύματα των εγκλημάτων μίσους και των επιθέσεων στη βάση διακρίσεων και τις οικογένειές τους.” Η οργάνωση που στο κέντρο των στόχων της έχει την προάσπιση των δικαιωμάτων, δε δίστασε να αναφέρει και μια μαύρη αλήθεια της σημερινής ημέρας. “Οι παρατηρητές/ριες της ήταν παρόντες/ούσες στο δικαστήριο σήμερα και έγιναν μάρτυρες υπερβολικής χρήσης δακρυγόνων από την πλευρά της αστυνομίας, εναντίον χιλιάδων ειρηνικών διαδηλωτών/ριών που συγκεντρώθηκαν έξω από το Εφετείο Αθηνών.”
O Nils Muiznieks, Διευθυντής Ευρώπης της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης ανέφερε:
“Αυτή η ετυμηγορία στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα σε πολιτικές ομάδες με επιθετικές ατζέντες ενάντια στους μετανάστες/ριες και τα ανθρώπινα δικαιώματα, στην Ελλάδα και σε ολόκληρη την Ευρώπη, ότι η βίαιη και ρατσιστική εγκληματική δραστηριότητα – είτε διαπράττεται από άτομα στον δρόμο είτε από μέλη του κοινοβουλίου, δεν θα μείνει ατιμώρητη.”
“Η δράση της χρυσής Αυγής αποκάλυψε μια ρωγμή που υπάρχει όχι μόνο στην ελληνική κοινωνία αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη και πέρα από αυτήν. Η σημερινή απόφαση-ορόσημο είναι μια αναγνώριση της συστημικής απειλής που τίθεται στις κοινωνίες μας από μια βίαιη, ρατσιστική ομάδα, και μια δέσμευση ότι αυτή η απειλή δεν πρέπει να αφεθεί να αναπτυχθεί.”
“Η σημερινή ετυμηγορία είναι το πρώτο βήμα για την απόδοση δικαιοσύνης στα θύματα των εγκλημάτων μίσους και των επιθέσεων στη βάση διακρίσεων και τις οικογένειές τους, και πρέπει να λειτουργήσει ως έντονη υπενθύμιση των κινδύνων δαιμονοποίησης και κατηγορίας ολόκληρων πληθυσμών. Ελπίζουμε ότι αυτή η απόφαση θα σηματοδοτήσει ένα σημείο καμπής για την αποτροπή της ρατσιστικής βίας και των εγκλημάτων μίσους στο μέλλον.”
Η υπερβολική χρήση δακρυγόνων, που άτομα παρευρισκόμενα στη συγκέντρωση ούτως ή άλλως μετέφεραν ως γεγονός, δεν έμεινε ασχολίαστη επίσης:
«Οι παρατηρητές/ριες της Διεθνούς Αμνηστίας ήταν παρόντες/ούσες στο δικαστήριο σήμερα, και έγιναν μάρτυρες υπερβολικής χρήσης δακρυγόνων από την πλευρά της αστυνομίας, εναντίον χιλιάδων ειρηνικών διαδηλωτών/ριών που συγκεντρώθηκαν έξω από το Εφετείο Αθηνών»
Οι ετυμηγορίες για τις 4 υποθέσεις
Νωρίτερα η έδρα του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων ανακοίνωσε την ετυμηγορία για τις 4 υποθέσεις που συνεξετάζονταν.
Ένοχος για ανθρωποκτονία από πρόθεση κρίθηκε ο Γιώργος Ρουπακιάς για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Επίσης ένοχος για άμεση συνέργεια σε ανθρωποκτονία κρίθηκε Ιωάννης Καζαντζόγλου για άμεση συνέργεια σε ανθρωποκτονία. Από τους υπόλοιπους 16 κατηγορούμενους για απλή συνέργεια σε ανθρωποκτονία κρίθηκαν ένοχοι οι 14 και αθωώθηκαν οι Τσακανικάς και Σαντοριναίος.
Ένοχοι κρίθηκαν όλοι οι κατηγορούμενοι για απόπειρα ανθρωποκτονίας για την υπόθεση της επίθεσης στους Αιγύπτιους ψαράδες, ενώ σε ό,τι αφορά την επίθεση στα μέλη του ΠΑΜΕ το δικαστήριο μετέτρεψε την κατηγορίας της απόπειρας ανθρωποκτονίας σε επικίνδυνη σωματική βλάβη σε βάρος τριών εκ των τεσσάρων αρχικών παθόντων και έκρινε ενόχους όλους τους κατηγορούμενους. Για τον τέταρτο παθόντα το δικαστήριο μετέτρεψε την κατηγορία σε απλή σωματική βλάβη και έπαυσε οριστικά την ποινική δίωξη ως προς το συγκεκριμένο πρόσωπο λόγω παραγραφή.
Για την διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, κρίθηκαν ένοχοι τα πολιτικά στελέχη και πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής. Συγκεκριμένα οι Μιχαλολιάκος, Κασιδιάρης, Λαγός, Γερμενής, Παναγιώταρος, Παπάς και Ματθαιόπουλος. Τα υπόλοιπα πολιτικά στελέχη που βαρύνονταν με κατηγορίες κρίθηκαν ένοχα για την ένταξη και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση. Πρόκειται για τους:
Αγγος, Αποστόλου, Καζαντζόγλου, Καλαρίτης, Μιχαλάρος, Μπαρέκας, Παπαβασιλείου, Παπαδόπουλος, Πόπορη, Ρουπακιάς, Σκιατούνης, Σκάλκος, Στεργιόπουλος, Στράτος, Τσακανίκας, Τσόρβας, Τσαλίκης, Χατζηδάκης, Χρυσαφίτης, Ζαρούλια, Μίχος, Μπούκουρας, Αρβανίτης, Πατέλης, Πανταζής.