Ο συνήγορος Πολιτικής Αγωγής των Αιγυπτίων ψαράδων, οι ένοχοι για την υπόθεση των οποίων κρίθηκανε ένοχοι σήμερα, τοποθετήθηκε με ανάρτησή του στο Facebook για τα αποτελέσματα της Δίκης για τη Χρυσή Αυγή. Ο δικηγόρος Θανάσης Καμπαγιάννης, στον οποίο η ελληνική δημοκρατία οφείλει ήδη πολλά, έκρινε τη δίκη ως ιστορική, ενώ με τον τρόπο του γιόρτασε την κατάδειξη της Χρυσής Αυγής ως εγκληματικής οργάνωσης και τη μεγάλη δικαίωση των θυμάτων ναζιστικής βίας που άφησε πίσω του το πολιτικό μόρφωμα που από σήμερα μπορούμε να λέμε περήφανοι και ανακουφισμένοι ότι ανήκει στο παρελθόν.

Ο Θανάσης Καμπαγιάννης έκανε σαφές πως σήμερα νίκησε επίσημα ο κόσμος της αλληλεγγύης, της ανθρωπιάς και της δημοκρατίας. Οι μέλισσες κέρδισαν τους λύκους και αυτό σύμφωνα με τον δικηγόρο είναι ένα μήνυμα που αυτή η χώρα έχει την τιμή να μεταδίδει παγκοσμίως.

Συγκεκριμένα έγραψε:

“Η απόφαση του δικαστηρίου είναι ιστορική. Το δικαστήριο δίκασε τη Χρυσή Αυγή ως εγκληματική οργάνωση. Έκρινε το σύνολο του Πολιτικού Συμβουλίου (7 άτομα: Μιχαλολιάκος, Λαγος, Κασιδιάρης, Γερμενής, Παναγιώταρος, Παππάς, Ματθαιόπουλος) ως διευθυντική ομάδα εγκληματικής οργάνωσης. Και το σύνολο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας (11 άτομα) ως ενταχθέντες σε εγκληματική οργάνωση.

Αυτό που το αντιφασιστικό κίνημα έλεγε επί δεκαετίες, ότι η Χρυσή Αυγή είναι μια ναζιστική συμμορία μαχαιροβγαλτών, επισφραγίστηκε σήμερα από τη δικαστική απόφαση. Όλες οι εγκληματικές ενέργειες εκπορεύονταν από τον Αρχηγό. Όλες οι δολοφονίες και τα μαχαιρώματα πήγαζαν από τον Μιχαλολιάκο. Τώρα περιμένουμε την απόφαση του δικαστηρίου για τις ποινές και τις αναστολές, με την ελπίδα ότι δεν θα δώσει περιθώρια για  παρερμηνείες.

Μιλάμε σήμερα για μια πρώτη μεγάλη δικαίωση των θυμάτων της ναζιστικής βίας. Μπορούμε να πούμε ότι ο κόσμος της αλληλεγγύης, ο κόσμος της ανθρωπιάς, ο δημοκρατικός κόσμος που διαδήλωσε κατά δεκάδες χιλιάδες έξω από το Εφετείο, μετράει μια νίκη. Αποδείξαμε, στις σημερινές δύσκολες συνθήκες για την κοινωνία μας, ότι οι μέλισσες μπορούν να νικάνε τους λύκους. Αυτό είναι το μήνυμα που στέλνουμε σήμερα από το Εφετείο , όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο”.

Θανάσης Καμπαγιάννης, δικηγόρος πολιτικής αγωγής των Αιγύπτιων αλιεργατών στη δίκη της Χρυσής Αυγής.

Οι ετυμηγορίες για τις 4 υποθέσεις

Νωρίτερα η έδρα του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων ανακοίνωσε την ετυμηγορία για τις 4 υποθέσεις που συνεξετάζονταν.

Ένοχος για ανθρωποκτονία από πρόθεση κρίθηκε ο Γιώργος Ρουπακιάς για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Επίσης ένοχος για άμεση συνέργεια σε ανθρωποκτονία κρίθηκε Ιωάννης Καζαντζόγλου για άμεση συνέργεια σε ανθρωποκτονία. Από τους υπόλοιπους 16 κατηγορούμενους για απλή συνέργεια σε ανθρωποκτονία κρίθηκαν ένοχοι οι 14 και αθωώθηκαν οι Τσακανικάς και Σαντοριναίος.

Ένοχοι κρίθηκαν όλοι οι κατηγορούμενοι για απόπειρα ανθρωποκτονίας για την υπόθεση της επίθεσης στους Αιγύπτιους ψαράδες, ενώ σε ό,τι αφορά την επίθεση στα μέλη του ΠΑΜΕ το δικαστήριο μετέτρεψε την κατηγορίας της απόπειρας ανθρωποκτονίας σε επικίνδυνη σωματική βλάβη σε βάρος τριών εκ των τεσσάρων αρχικών παθόντων και έκρινε ενόχους όλους τους κατηγορούμενους. Για τον τέταρτο παθόντα το δικαστήριο μετέτρεψε την κατηγορία σε απλή σωματική βλάβη και έπαυσε οριστικά την ποινική δίωξη ως προς το συγκεκριμένο πρόσωπο λόγω παραγραφή.

Για την διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, κρίθηκαν ένοχοι τα πολιτικά στελέχη και πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής. Συγκεκριμένα οι  Μιχαλολιάκος, Κασιδιάρης, Λαγός, Γερμενής, Παναγιώταρος, Παπάς και Ματθαιόπουλος. Τα υπόλοιπα πολιτικά στελέχη που βαρύνονταν με κατηγορίες κρίθηκαν ένοχα για την ένταξη και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση. Πρόκειται για τους:

Αγγος, Αποστόλου, Καζαντζόγλου, Καλαρίτης, Μιχαλάρος, Μπαρέκας, Παπαβασιλείου, Παπαδόπουλος, Πόπορη, Ρουπακιάς, Σκιατούνης, Σκάλκος, Στεργιόπουλος, Στράτος, Τσακανίκας, Τσόρβας, Τσαλίκης, Χατζηδάκης, Χρυσαφίτης, Ζαρούλια, Μίχος, Μπούκουρας, Αρβανίτης, Πατέλης, Πανταζής.