Αν σε έπιασε μια νοσταλγία για τα 90s με την πληροφορία ότι πέρασαν τριάντα χρόνια από την τηλεοπτική πρεμιέρα του “Beverly Hills, 90210”, δεν είσαι μόνος/μόνη. Ο Ντάρεν Σταρ δημιούργησε τη σειρά που σφράγισε την προεφηβεία και την εφηβεία των σημερινών 30φεύγα (καλώς ήρθες αραίωση και λευκές ρίζες). Μας έπεισε ότι η ζωή στο Λύκειο θα κυλούσε με τόσο drama όσο στους διαδρόμους του West Beverly High School. Ο Ντίλαν, η Κέλι, η Μπρέντα, ο Μπράντον ήταν η επιτομή του coolness για μια γενιά που διστακτικά/ με τρόμο/ με κόπο/με δυσκολία αποχαιρετά τη δεκαετία των 30 και σιγά σιγά  μπαίνει στα 40.

 Το παρελθόν πάντα το νοσταλγούμε γιατί το εξιδανικεύσαμε, ως μια καλύτερη εκδοχή της ζωής μας. Τότε που όλα ήταν αθώα και ρομαντικά (ΟΧΙ). Βασικά, οι αναμνήσεις μας γεμίζουν με θαλπωρή, γιατί τα προβλήματα μας τότε ήταν αν η Μπρέντα και η Κέλι θα σφαχτούν στην παραλία για τα μάτια του Ντίλαν. Οι γονείς μας πλήρωναν για τα Levi’s, τα λευκά Ked’s, τo  Anais Anais άρωμα μας και τις φούστες λαμπάντα (δεν θέλω να θυμάμαι) και δεν είχαμε ΕΝΦΙΑ και χοληστερίνη. Τότε δεν τρώγαμε wrap αβοκάντο για δεκατιανό, με τα fofiko και τα δρακουλίνια τη βγάζαμε. Πιστεύαμε ότι το ιδανικό στέκι ήταν το Peach Pit και όχι το αναψυκτήριο, σε απόσταση αναπνοής από το σχολείο-  με τα ηλεκτρονικά που τάιζαν οι συμμαθητές μας. Τα δοξασμένα ουφάδικα. Φορούσαμε τσόκερ. ΚΑΚΟ, ΠΟΛΥ ΚΑΚΟ.

 

Ο Ντίλαν ήταν το πρώτο μας τηλεοπτικό crash και ο Λουκ Πέρι προκαλούσε όντως χτυποκάρδια (πόσο κρίμα που πέθανε 52 ετών από οξύ εγκεφαλικό επεισόδιο) ως ο Τζέιμς Ντιν των καλιφορνέζικων προαστίων. Τα αγόρια σε κάθε ελληνικό σχολείο προσπαθούσαν να αντιγράψουν το στιλ του, με κωμικά αποτελέσματα κοιτάζοντας φωτογραφικό υλικό από πενθήμερες.  Αν και προσωπικά είχα επενδύσει συναισθηματικά στον Ντέιβιντ (ίσως τον είχα και αφίσα από τα περιοδικά Μανίνα/Κατερίνα) . Είμαι σίγουρη ότι οι περισσότεροι συνομήλικοι μου είχαν ερωτευτεί την Βάλερι Μαλόουν. Την ανακατώστρα. 

Τι μάθαμε από την παρέα της εφηβείας μας σε δέκα τηλεοπτικές σεζόν; Τι σημαίνει νευρική ανορεξία (θυμάστε τα χάπια αδυνατίσματος που κατανάλωνε η Κέλι για να μείνει αδύνατη), μας άνοιξαν τα μάτια σχετικά με την ενδοοικογενειακή βία, το δικαίωμα της άμβλωσης, συζήτησαν σε μια mainstream σειρά για το AIDS, τα ναρκωτικά, τον ρατσισμό, το βιασμό. Κι αυτό το περιεχόμενο έκανε μια σειρά του Fox- που η πρώτη της σεζόν πήγε άπατη- να αποτελεί σήμερα φαινόμενο της ποπ κουλτούρας.

Κι αν δεν ανατριχιάζετε με τους τίτλους αρχής αυτής της σειράς (οι αυθεντικοί τηλεθεατές του παλιού Mega, που ξεκαλοκαιριάζατε με τα Χτυποκάρδια) , τότε κάτι πήγε λάθος. Δεν ξέρω τι. Αλλά πήγε.

Την Κυριακή, το cast και οι δημιουργοί έκαναν ένα συγκινητικό ριγιούνιον και αν έχεις τρεις ώρες μπορείς να απολαύσεις το podcast του Beverly Hills 90210 Show.