Από το lockdown κι έπειτα, δεν στο κρύβω ότι ήρθα πιο κοντά με τον αναγνώστη που πάντα έκρυβα μέσα μου κι είναι ίσως το μόνο θετικό που προέκυψε από τις δύσκολες μέρες της καραντίνας, να με συνοδεύει και τώρα, που είμαστε ένα βήμα πριν απλωθεί η ηχώ αυτής της ενοχλητικής λέξης σε όλη την Αττική. Εκτίμησα που λες βαθιά αυτό το έπιπλο που υπάρχει στην κρεβατοκάμαρα μου και το λένε βιβλιοθήκη. Βλέπεις, στα ραφάκια του ισορροπούν με δυσκολία ήρωες, που σε περιμένουν να ακολουθήσεις την ιστορία τους. Ανάμεσα τους τις τελευταίες μέρες προστέθηκε κι ένα βιβλίο που περίμενα καιρό. Το Βασίλειο του Τζο Νέσμπο ήρθε με τις 700 σχεδόν σελίδες του, από τις εκδόσεις Μεταίχμιο, ώστε να επιβεβαιώσει, πως ο Νορβηγός είναι η πιο σημαντική πένα της γενιάς του, όταν ανοίγει κεφάλαιο συζήτησης περί αστυνομικής λογοτεχνίας. 

Σε μια σκληρόδετη συλλεκτική έκδοση με υπογραφή και πρόλογο του συγγραφέα, για να ικανοποιήσω τα Fanboy-στικα φετίχ μου, δεν άργησα να βουτήχω στον κόσμο του, αφού είχε βλεφαριάσει προηγουμένως την περίληψη του οπισθοφύλλου. “ΠΑΝΤΑ ΤΟΝ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕ. Από τα δεκάξι του, που χάθηκαν ξαφνικά οι γονείς τους, ο Ρόι ανέλαβε τη φροντίδα του μικρού του αδελφού, του Καρλ. Μεγαλώνοντας οι δρόμοι τους χωρίστηκαν. Ο Καρλ αποφάσισε να περιπλανηθεί στον κόσμο αναζητώντας μια καλύτερη τύχη. Ο Ρόι έμεινε πίσω, στο οικογενειακό κτήμα, στο απομονωμένο βασίλειό τους, ικανοποιημένος με μια ήσυχη καθημερινότητα. ΜΕΧΡΙ ΠΟΥ ΓΥΡΙΣΕ, ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙ ΜΙΑ ΘΕΣΗ ΣΤΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ… Χρόνια αργότερα, ο Καρλ επιστρέφει, με τη χαρισματική νέα του σύζυγο, την αρχιτέκτονα Σάνον. Έχουν ένα σωρό συναρπαστικά σχέδια – να χτίσουν ένα ξενοδοχείο στο κτήμα και να πνιγούν στα πλούτη τόσο τα αδέρφια όσο και όλο το χωριό. ΚΑΙ ΤΑ ΣΚΟΤΕΙΝΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΑΡΧΙΣΑΝ ΝΑ ΒΓΑΙΝΟΥΝ ΣΤΟ ΦΩΣ. Η χαρμόσυνη άφιξη σύντομα γίνεται η αφορμή για μια σειρά από γεγονότα που απειλούν ό,τι αγαπά και θέλει να διαφυλάξει ο Ρόι… Οικογενειακό χρέος, αναπάντεχες ανατροπές, όλο και περισσότερα πτώματα: ένα εκτυφλωτικό θρίλερ, ένα ακαταμάχητο αναγνωστικό κοκτέιλ“.

H πένα του μαστορεύει, αγωνιώδη αστυνομικά θρίλερ να εκκρίνουν αδρεναλίνη

Όσο το διάβαζα, η φράση μιας πολύ καλής βιβλίο-φίλης γυρνούσε στο μυαλό μου. Βλέπεις Νέσμπο, είναι καλό, έλεγε σε κάποιες υπέροχες λέσχες ανάγνωσης που διοργάνωνε και δύσκολα έκανε λάθος. Αυτό που μπορείς εύκολα να παρατηρήσεις ακόμη κι αν δεν έχεις σχέση λατρείας με τον Νορβηγό, είναι πως όταν αφήνει τη σειρά του Χάρι Χόλε στην άκρη, μοιάζει πιο απελευθερωμένος. Κάπως έτσι λοιπόν ξεδιπλώνει σε κάτι λιγότερο από 700 σελίδες μια ακόμη ιστορία που επιβεβαιώνει, πως η πένα του μαστορεύει, αγωνιώδη αστυνομικά θρίλερ να εκκρίνουν αδρεναλίνη.

Από τις πρώτες κιόλας σελίδες ο Νέσμπο σε αρπάζει από τον λαιμό και σε βουτά στο σύμπαν των ηρώων του. Αυτή τη φορά από τη μια μεριά, στέκεται η ηθική να προτάσσει τους κανόνες και τις επιταγές που ορίζει. Από την άλλη, στέκεται η οικογένεια, το αίμα κι ο δεσμός που νιώθουν τα μέλη τους, με την αδελφική αγάπη να πρωταγωνιστεί και να καθορίζει τις εξελίξεις. Προφανώς όπως και σε κάθε βιβλίο του Νέσμπο, τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται. Όσο αφήνεις πίσω σου σελίδες, οι ήρωες στηλώνονται στα πόδια τους και παίρνουν τα ηνία από την αφήγηση, με τον αναγνώστη να μην έχει άλλη επιλογή πέρα από να τους ακολουθήσει στο σκοτεινό σύμπαν που υφαίνει αριστοτεχνικά ο Νορβηγός.

Όπως και σε κάθε βιβλίο του Νέσμπο, τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται

Μια σειρά από κρυμμένα μυστικά, έρχονται στην επιφάνεια, ενώ ο Νέσμπο μας πυρπολεί με στοιχεία κι οι ανατροπές έρχονται με κινηματογραφικό σχεδόν τρόπο. Η απληστία, αντιμέτωπη με την ηθική και τα οικογενειακά χρέη με ποιο άραγε κόστος θα ξεπληρωθούν. Επειδή λοιπόν 1ον μισώ τους σποιλεράδες και 2ον σέβομαι απείρως τους Nesbomaniacs θα είμαι φειδωλός στα σχόλια μου σε θέματα πλοκής. Θα πω μόνο τούτο, που μονολόγησα κι όταν τελείωσα το συναρπαστικό ανάγνωσμα του Βασίλειου, με τα νύχια μου ταλαιπωρημένα και δαγκωμένα από την αγωνία. Ο θρόνος του βασιλιά του αστυνομικού μυθιστορήματος, ταξιδεύει προς Νορβηγία μεριά κι ο Τζο Νέσμπο είναι έτοιμος για την ενθρόνιση του! Καλό θα ήταν οι πιστοί του να τον ακολουθήσουν κι οι αλλόθρησκοι να μετανοήσουν.