Περνάς τα πρωινά του Σαββάτου στα βιβλιοπωλεία της γειτονιάς σου; Παρακολουθείς πάνω από δυο λογαριασμούς στο Instagram που ασχολούνται με κριτικές βιβλίων; Είσαι μέλος σε book club; Ξέρω ένα παιχνίδι που θα παίξεις με χαρά. 

Η Κουβερτούρα είναι ένα παιχνίδι μεταξύ αγνώστων που τους αρέσει το διάβασμα. Κυρίως, είναι ένας τρόπος να στηρίξουμε όλα εκείνα τα αγαπημένα μικρά βιβλιοπωλεία του κέντρου στην εποχή της πανδημίας και του καταραμένου αλλά αναγκαίου social distancing. 

Διαλέγεις ψευδώνυμο, δίνεις ηλικία και το email σου, γράφεις μερικούς τίτλους βιβλίων που αγαπάς, μπορείς να ζητήσεις συγκεκριμένος είδος λογοτεχνίας και το βιβλιοπωλείο που θα ήθελες να ανακαλύψεις, αν ήδη δεν γνωρίζεις. Κυψέλη, Εξάρχεια, Παγκράτι,Πετράλωνα  σε περιμένουν. Απλά συμπληρώνεις μια ηλεκτρονική φόρμα, λαμβάνεις ένα email με το προφίλ του άγνωστου φίλου (σαν Tinder για διανοούμενους), πηγαίνεις σε ένα βιβλιοπωλείο και διαλέγεις το βιβλίο που πιστεύεις του ταιριάζει. Μέχρι την 1η Δεκεμβρίου όλα αυτά. Από το βιβλιοπωλείο που επέλεξες εσύ θα παραλάβεις το βιβλίο που αγόρασε ο δικός σου άγνωστος φίλος. ΣΑΣΠΕΝΣ. 

Στην Αθήνα, την πρωτοβουλία συντονίζει η ομάδα της cultopia (Κάσση Καφέτση, Ράνια Μαυρίκη) μαζί με τον γραφίστα Γιώργο Τριανταφυλλάκο (λογότυπο/γραφιστική επιμέλεια), τη γραφίστρια Μαρινίκη Βακάλη (illustrations/επιμέλεια συλλογικού κολάζ) και το σκηνοθέτη Αλέξανδρο Παπαθανασόπουλο. Η πρωτοβουλία ξεκίνησε τον Μάιο στη Βαλένθια της Ισπανίας, με τίτλο “Sentim les libreries” (νιώθουμε/ακούμε τα βιβλιοπωλεία) από την Maria Bastaros (Μαρία Μπασταρός) και τον David Pascual (Δαβίδ Πασκουάλ) σε μια προσπάθεια στήριξης των ανεξάρτητων μικρών βιβλιοπωλείων στη Βαλένθια, κατά τη περίοδο της πανδημίας.