Στη Βραζιλία του Μπολσονάρου τα LGBTQI+ ζητήματα δεν είναι πρώτα στην ατζέντα. Τρανς άτομα δέχονται εκφοβισμό καθημερινά, ενώ μόλις πριν λίγες μέρες διέρρευσε βίντεο με τον ξυλοδαρμό μιας τρανς γυναίκας. Κόντρα σε αυτή τη σκοτεινή –για τα ανθρώπινα δικαιώματα γενικότερα- σκοτεινή πραγματικότητα, αποφάσισε να κινηθεί η Vogue στη Βραζιλία, επιλέγοντας δυο drag queens για το εξώφυλλο του τεύχους Οκτωβρίου.

Το περιοδικό, που οι άνθρωποι της μόδας αντιμετωπίζουν σχεδόν σαν Βίβλο της μόδας, θα είναι διαθέσιμο με δυο εξώφυλλα. Στο ένα θα ποζάρει ο υποψήφιος για για βραβείο Grammy τραγουδίστής Pabllo Vittar και στο άλλο η ράπερ Gloria Groove.

Ο Vittar το 2018 έγινε η πρώτη drag queen που ήταν υποψήφια για το Λατινικό Grammy, ενώ παράλληλα ασχολείται ενεργά με τον ακτιβισμό υπέρ της LGBTQI+ κοινότητας. Εκφράζεται ανοιχτά κατά των απόψεων και της πολιτικής που ασκεί ο Μπολσονάρου, αποτελώντας μια δυνατή φωνή για τις σεξουαλικές μειονότητες στη Βραζιλία.

Στη συνέντευξή του στη Vogue αναφέρει πως «δεν είναι λάθος να αγαπάς τον εαυτό σου και να τον φροντίζεις» κάνοντας σαφές πως «οι άνθρωποι θα πρέπει να μάθουν να σε σέβονται για αυτό που είσαι».

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

STRIKE A POSE! que honra @voguebrasil fazer parte desta história sendo uma Cover Queen. ser drag queen mudou a minha vida pra sempre! bichas no topo ????

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη ???????? (@gloriagroove) στις

Η Gloria Groove θεωρεί τον εαυτό της μισή drag queen και μισή rapper. Η ίδια φιλοδοξεί να γίνει η εκπρόσωπος που χρειάζεται η LGBTQI+ κοινότητα στη Βραζιλία, έχοντας δηλώσει πως χρησιμοποιεί τη φωνή της για να δείξει όλα όσα πάνε λάθος στη χώρα της. Για τη Groove δεν είναι η πρώτη φορά που συνεργάζεται με τη Vogue, μιας και τον Αύγουστο του 2017 συμμετείχε σε μια σειρά φωτογραφιών του περιοδικού. Για το τεύχος του Οκτωβρίου δήλωσε:

«Ζω ένα όνειρο και είμαι ενθουσιασμένη με την πρόσκληση, επειδή το να βρίσκομαι εδώ τοποθετεί τις drag queens ως fashion icons»

Πριν έναν χρόνο, η Βραζιλία έκρινε την τρανσοφοβία και την ομοφοβία ως εγκληματικές δράσεις. Παρόλα αυτά, ο Ζαΐχ Μπλσονάρου συχνά μιλά ενάντια στην «ιδεολογία των φύλων», έναν όρο που χρησιμοποιεί για την καταδίκη όποια ιδέας είναι παραπάνω προοδευτική από όσο θα ήθελε σε ζητήματα φύλου και σεξ.

Παρόλο που δεν είναι η πρώτη φορά που drag queens φλερτάρουν με τον φακό της Vogue, ας ελπίσουμε πως αυτή τη φορά θα υπάρξει σημαντική διαφορά για την LGBTQI+ κοινότητα της Βραζιλίας. Πολλές φορές η μόδα μπορεί να λειτουργήσει πιο προοδευτικά, αλλά κυρίως πιο γρήγορα, από την πολιτική.