Στην κινηματογραφική πραγματικότητα των 70s, η Ναθαναήλ ερωτευόταν τον Κομνηνό, η Βλαχοπούλου ενσάρκωνε μια Ελληνίδα στο χαρέμι και ο Αγγελόπουλος προσέφερε απλόχερα τον Θίασο. Στον υπόλοιπο πλανήτη –καλά, ας μη γελιόμαστε, κυρίως στις ΗΠΑ- ο τρόμος αποτελούσε το απόλυτο ζητούμενο. Με το Watergate, το Vietnam και τον κοινωνικό τρόμο να μη φαίνονται αρκετά, οι ταινίες τρόμου της δεκαετίας φαίνεται να βάλθηκαν σηκώσουν όποια τρίχα δεν είχε σηκωθεί μέχρι τότε. Η αλήθεια είναι πως και τα 90s και τα 70s προσέφεραν αρκετό horror στους λάτρεις του είδους, δίνοντας επιλογές τη στιγμή ακριβώς που το genre δεν περνάει και την καλύτερη φάση του (γνώμη μου).

The Exorcist (1973)

Ο Εξορκιστής είναι η ταινία που σύστησε στο σινεμά την όλη αφήγηση του Εξορκισμού. Ο μύθος θέλει ακραίες αντιδράσεις κατά τη διάρκεια της προβολής της ταινίας (από καρδιακές προσβολές μέχρι αποβολές) να έκαναν την εμπειρία ακόμα πιο τρομακτική. Λες και η ίδια η Linda Blair σε αυτή την ερμηνειάρα δεν έφτανε για να κάνει όσους τόλμησαν να παρακολουθήσουν το ρεσιτάλ της να αρνούνται να κοιμηθούν μόνοι τους το βράδυ. Ή να κοιμηθούν γενικότερα.  

Jaws (1975)

Αν το Jaws δεν είναι μια από τις ταινίες που όρισαν τη φάση των blockbusters τότε ποια είναι; Στο μεταξύ, φανταζόμαστε πως το βασικό μάθημα που πήραν οι θεατές μετά την προβολή της είναι απλά να μείνουν όσο πιο μακριά γίνεται από το νερό.

Carrie (1976)

Ένα κορίτσι που έχει μάθει το bullying από την καλή και από την ανάποδη, βάζει τις υπερφυσικές του δυνάμεις σε δράσεις με τον σχολικό χορό. Κάποιες από τις πιο γνωστές σκηνές τρόμου περνάνε μπροστά από τα μάτια σου τη στιγμή ακριβώς που πατάς το play, πιστεύοντας πως αποκλείεται να θέλεις τη μαμά σου μετά από μια ταινία των 70s.

Suspiria (1977)

Ναι, το Suspiria με τη Dakota Johnson είναι remake και ο αυθεντικός τρόμος της σχολής μπαλέτου έχει τις ρίζες του στο 1977. Νιώθεις έτοιμος να δεις μια ταινία για αδίστακτες μάγισσες απευθείας από τα 70s; Ίσως και όχι. Το YouTube σε προειδοποιεί πως το θέαμα δεν ήταν ευχάριστο για κάποιους χρήστες πριν σου επιτρέψει να δεις το trailer και μάλλον υπάρχουν κάποιοι καλοί λόγοι που συμβαίνει αυτό. 

The Stepford Wives (1975)

Για όποιον αγαπάει τον πρωινό τρόμο, εκείνον που προτιμά το φως από το σκοτάδι, το The Stepford Wifes δίνει και κάποια έξτρα bonus πέραν αυτού. Ίσως να είναι μια από τις ιδανικότερες επιλογές για όσους απαιτούν από ένα φιλμ να τους δίνει τροφή για σκέψη σε ζητήματα όπως η πυρηνική οικογένεια, η λογική των προαστίων και η ιδέα των cults που ενδεχομένως (ναι) δημιουργούνται σε αυτά. Κριτική στον κομφορμισμό και τρόμος παντρεύτηκαν κάπου στα 70s.