Το ένα τέταρτο των παιδιών στη Βηρυτό ενδέχεται να μην πάει σχολείο μετά από την έκρηξη που συγκλόνισε την πρωτεύουσα του Λιβάνου στις αρχές του Αυγούστου. Η πληροφορία αυτή αποτελεί προειδοποίηση της μη κυβερνητικής οργάνωσης International Rescue Committee (IRC).

Η IRC υπολογίζει πως 163 σχολεία στην πόλη έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές από την έκρηξη και ένα παιδί στα τέσσερα πρακτικά κινδυνεύει να μην πάει σχολείο. Στο μεταξύ, η οργάνωση προσέθεσε πως 85.000 μαθητές έχουν εγγραφεί σε σχολεία που έχουν υποστεί ζημιές, για την αποκατάσταση των οποίων παίζει να χρειαστεί και ένας ολόκληρος χρόνος.

Ο διευθυντής της ICR στον Λίβανο, Μοχάμεντ Νάσερ, δήλωσε πως σε κάθε περίπτωση αναμένεται να είναι πολύ μειωμένος ο αριθμός των εγγεγραμμένων σε σχολεία παιδιών, ενώ το ποσοστό αποχής στη διάρκεια της χρονιάς θα δείξει αυξητικές τάσεις.

Με σπίτια, νοσοκομεία και σχολεία να έχουν υποστεί ζημιές από την έκρηξη, ο Λίβανος ενδέχεται να αντιμετωπίζει τη χειρότερη οικονομική κρίση, και μάλιστα τη χειρότερη στιγμή: αυτή που η πανδημία του κορωνοϊού θα έπρεπε να αποτελεί το μοναδικό πλήγμα.

Ο διευθυντής της ICR στον Λίβανο, Μοχάμεντ Νάσερ, δήλωσε πως σε κάθε περίπτωση αναμένεται να είναι πολύ μειωμένος ο αριθμός των εγγεγραμμένων σε σχολεία παιδιών, ενώ το ποσοστό αποχής στη διάρκεια της χρονιάς θα δείξει αυξητικές τάσεις. Βέβαια, εκτός από την έκρηξη, αυτό που θέτει ούτως ή άλλως σε κίνδυνο τη μόρφωση των παιδιών της Βηρυτού είναι ο κορωνοϊός, με τα κρούσματα στη χώρα γενικώς να έχουν αυξηθεί κατά πολύ τις τελευταίες εβδομάδες.

Στους λόγους που θα οδηγήσουν στην αποχή από τα σχολεία τα παιδιά της Βηρυτού, ο IRC υπολόγισε μόνο τις συνέπειες της έκρηξης, κάνοντας λόγο για γονείς που σκέφτονται τα οικονομικά κόστη, αλλά κυρίως την ασφάλεια των παιδιών τους. Κάπως έτσι, όσο εμείς τσακωνόμαστε για τις μάσκες, στη Βηρυτό, ένα στα τέσσερα παιδιά δε θα καταφέρει καν να παρακολουθήσει μαθήματα.

Πληροφορίες: ΑΠΕ