Ο Πάμπλο Εσκομπάρ ήταν σίγουρα ο πιο διάσημος έμπορος ναρκωτικών όλων των εποχών. Καθόλου διακριτικός, αρκετά θορυβώδης, ήταν αυτός που καθιέρωσε την μαφιόζικη τακτική “plata o plomo”, δηλαδή “λεφτά ή σφαίρες”. Σε ελεύθερη μετάφραση σημαίνει ή με τον θειο Πάμπλο να τρως ραδίκια ή να τα βλέπεις ανάποδα μόνος σου. Σίγουρα θα ξερεις άπειρες λεπτομέρειες για τον Εσκομπάρ είτε από τη σειρά στο Netflix που τον έφερε ξανά στην επικαιρότητα είτε απο τα άπειρα ντοκιμαντέρ για τη ζωή του. Είναι τόσα πολλά αυτά που πλέον γνωρίζουμε ώστε δεν λίγοι αυτοί που ξέθαψαν απο χωράφια εκατομμύρια δολάρια αρκετά χρόνια μετά τον θάνατο του. 27 χρόνια μετά, ακόμα βρίσκουν.

Ο ανιψιός του Πάμπλο Εσκομπάρ, Νίκολας, εκτός από το βαρύ επίθετο πήρε κληρονομιά και ένα σπιτάκι που είχε μείνει ο Πάμπλο. Ο Νίκολας είπε σε Κολομβιανό κανάλι ότι καθόταν ήρεμος κι ωραίος και ξαφνικά αισθάνθηκε ότι κάπου μέσα στο σπίτι υπάρχουν λεφτά και άρχισε να ψάχνει. Βρήκε τον τοίχο, του άνοιξε μια τρύπα και  βρήκε μέσα 18 εκατομμυριάκια που είχε κρατήσει ο Πάμπλο για μια ώρα ανάγκης, Μην έρθει ένα ντελίβερι, για τα κάλαντα, για κανένα πλασιέ ή για να τα κάψει στο τζάκι. Εκτός από αυτά τα ψιλά, ο Νίκολας βρήκε ένα επιχρυσωμένο στιλό, μια γραφομηχανή, μια κάμερα και ένα δορυφορικό τηλέφωνο. Τις χρήσεις των οποίων μπορούμε όλοι να μαντέψουμε. Τέλος ο Νίκολας είπε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που βρίσκει λεφτά σε σπίτια του θείου του. 

Η ιστορία του ανιψιού Εσκομπάρ είναι ακόμα μια από τις δεκαδες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας. Άπειροι αγρότες έχουν βρει πτώματα, εκατομμύρια, όπλα κ.α. θαμμένα από την εποχή του πιο σκληρό γκανγκστερ όλων των εποχών. 

Πόσο εύκολα όμως κρατάς λεφτά που ξέρεις ότι είναι βαμμένα με αίμα; Ο Νίκολας έυκολα, πάντως.