Ο υπερήρωας αρουραίος αποτελεί μέλος της μη κυβερνητικής οργάνωσης APOPO, η οποία ειδικεύεται στον εντοπισμό μη πυροδοτημένων ναρκών και εκρηκτικών. Ο θαρραλέος αρουραίος τιμήθηκε με χρυσό μετάλλιο από τη βρετανική κτηνιατρική οργάνωση People’s Dispensary for Sick Animals (PDSA) για τις υπηρεσίες του, και έγινε το πρώτο ζώο του είδους του που λαμβάνει αυτή την τιμητική διάκριση στα 77 χρόνια δράσης της οργάνωσης. Νεοαποκτηθέν σελέμπριτι στάτους.

O Μαγκάουα  έχει εκπαιδευτεί στο να αναγνωρίζει με τη μυρωδιά του τις εκρηκτικές ύλες, έχοντας εντοπίσει στην μέχρι τώρα επτάχρονη καριέρα του 39 νάρκες και άλλους 28 εκρηκτικούς μηχανισμούς που δεν έχουν πυροδοτηθεί στα καμποτζιανά εδάφη, και συμβάλλοντας έτσι σημαντικά στον καθαρισμό 141.000 τετραγωνικών μέτρων από πάσης φύσεως εκρηκτικά, έκταση αντίστοιχη με 20 γήπεδα ποδοσφαίρου.

Οι αρουραίοι είναι έξυπνοι και εκτελούν επαναλαμβανόμενες αποστολές, με επιβράβευση την τροφή, καλύτερα από άλλα ζώα, εξήγησε ο Κρίστοφ Κοξ, εκτελεστικός διευθυντής της APOPO.

Για την εκπαίδευσή τους απαιτείται ένας χρόνος και όταν “πιάσουν δουλειά” εργάζονται μισή ώρα την ημέρα, νωρίς το πρωί. Όταν εντοπίσουν μία νάρκη, ξύνουν το σημείο και οι χειριστές τους φωνάζουν bingo. Ο Magawa μπορεί να ψάξει μια έκταση ίση με γήπεδο του τένις σε 30 λεπτά. Ένας άνθρωπος με ανιχνευτή μετάλλων θα χρειαζόταν έως και 4 ημέρες για κάτι τέτοιο. Με το μετάλλιο στρέφεται η παγκόσμια προσοχή σε αυτή το πρόβλημα”, δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής της APOPO.