Η γιατρός Sonette Ehlers, δημιούργησε ένα προϊόν που αμέσως τράβηξε την προσοχή στη χώρα της μιας και πρόκειται για την πιο βάναυση και ταυτόχρονα πιο αμφιλεγόμενη εφεύρεση στα παγκόσμια χρονικά της τεχνολογίας. Το Rape-axe, ήταν ένα πειραματικό μοντέλο που επινοήθηκε προκειμένου να εκδικείται βάναυσα τον εκάστοτε βιαστή, ευνουχίζοντας τον επιτόπου.

Αφορμή ήταν η περίοδος που η Έλερς εργαζόταν στη νοτιοαφρικανική υπηρεσία μετάγγισης αίματος, διάστημα κατά το οποίο συνάντησε πολλά θύματα βιασμού. H Έλλερ δεν είχε ξεχάσει ποτέ ένα θύμα βιασμού που της είχε πει: “Μακάρι να είχα δόντια εκεί μέσα”.

Η συσκευή οπτικά έμοιαζε με γυναικείο προφυλακτικό και όντως προστατεύει τη γυναίκα από ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες και αφροδίσια νοσήματα που θα μπορούσε να επιφέρει ο βιασμός, ωστόσο η χρήση του είναι εντελώς διαφορετική: Είναι έτσι κατασκευασμένη να προκαλεί κακώσεις στο αντρικό πέος. Η συσκευή μένει κυριολεκτικά καρφωμένη πάνω στον βιαστή και πρέπει να αφαιρεθεί χειρουργικά.

Το Rape-axe παρουσιάστηκε στις 31 Αυγούστου 2005 στην Νότια Αφρική. Τα Μέσα Ενημέρωσης υποστήριζαν ότι η μαζική παραγωγή θα αρχίσει τον Απρίλιο του 2007, τελικά όμως δεν βγήκε ποτέ στο εμπόριο αφήνοντας ασαφές το αν το προϊόν θα είναι ποτέ διαθέσιμο για αγορά.

Πολλοί χαρακτήρισαν την εφεύρεση αυτή ως “εκδικητική, φρικτή και αηδιαστική”, διαφωνόντας με την πώληση της στα φαρμακεία. Ωστόσο, η ίδια η Έλερ απάντησε στις επικρίσεις μέσω της ιστοσελίδας της: “Όπως και με τα πάντα στη ζωή θα υπάρξουν αρνητικές στάσεις και δεν μπορούμε να είμαστε υπεύθυνοι για τους ανθρώπους που αρνούνται να εκπαιδεύσουν τους άνδρες και απλά κρίνουν τη συσκευή ως μεσαιωνική. Μια μεσαιωνική συσκευή για μια μεσαιωνική πράξη”.