Sex Education: Δυο Έλληνες φοιτητές κάνουν το πιο ΤΩΡΑ podcast της χρονιάς

Μια πρωτοβουλία της Στέγης και του pod.gr η οποία φιλοδοξεί να ανόιξει την κουβέντα για το σεξ.

Sex Education: Δυο Έλληνες φοιτητές κάνουν το πιο ΤΩΡΑ podcast της χρονιάς

Μια πρωτοβουλία της Στέγης και του pod.gr η οποία φιλοδοξεί να ανόιξει την κουβέντα για το σεξ.


Υπάρχουν δυο πανδημίες αυτή τη στιγμή στην Αθήνα. Η διάσημη Covid-19 και τα podcasts. Υπάρχουν λοιπόν, αυτοί που ακολουθούν την μόδα κι εκείνοι που την εισάγουν. Η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση ανοίγει μια κουνέντα γύρω από το σεξ και τις ταυτότητες φύλου με το "Sex Education"  και θέτει  το εξής ερώτημα: Γιατί ντρεπόμαστε να συζητήσουμε για το σεξ;

Πώς είναι η πρώτη φορά; Υπάρχει καλό και κακό πορνό; Πόσο εύκολα ή δύσκολα κάνεις coming out στην κοινωνία του σήμερα; Λειτουργεί το χάπι της επόμενης μέρας; Οι 20χρονοι Ελεάννα Παπαδοκωστάκη και Γιώργος Αραβώσης μιλούν ανοιχτά για όλα όσα απασχολούν τους έφηβους γύρω από το σεξ, αντλώντας δεδομένα και στοιχεία από τις τελευταίες έρευνες με τη συνδρομή διακεκριμένων επιστημόνων, συζητώντας με τους δικούς τους φίλους και βγαίνοντας έξω στον κόσμο. Μια συνεργασία του Pod.gr με τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση.

Σεξουαλική Αγωγή

Οι κοινωνικές αλλαγές και η τεχνολογική ανάπτυξη έχουν αναδείξει εδώ και αρκετά χρόνια την αναγκαιότητα της σεξουαλικής αγωγής στο σχολείο. Παρόλα αυτά, στην Ελλάδα, οι ευκαιρίες που δίνονται στους εκπαιδευτικούς να προσεγγίσουν με επιστημονικά και παιδαγωγικά μέσα τη σεξουαλικότητα και τις διαπροσωπικές σχέσεις των μαθητών, είναι ελάχιστες. Έτσι, όταν προκύπτουν ζητήματα γύρω από τη σεξουαλικότητα, το φύλο, την ταυτότητα, τη σεξουαλική διαφορετικότητα, τις διαπροσωπικές σχέσεις και την οικειότητα, η εκπαιδευτική κοινότητα πρέπει με τον τρόπο της να "αυτοσχεδιάσει". Έτσι, η απουσία συστηματικής σεξουαλικής εκπαίδευσης στις τάξεις, αφήνει χώρο για παραπληροφόρηση, παρωχημένες και πολλές φορές επικίνδυνες αντιλήψεις, άγχος, ανασφάλεια και συχνά επιβλαβείς επιλογές. Αυτό το κενό έρχεται να καλύψει το Sex Education: Ευαισθητοποίηση και εκπαίδευση για τη σεξουαλικότητα και τις ανθρώπινες σχέσεις. Ένα ζήτημα που συντροφεύει και απασχολεί έναν άνθρωπο σε όλη του τη ζωή.

Το τμήμα Παιδείας του Ιδρύματος Ωνάση άνοιξε τη συζήτηση για τη Σεξουαλική Αγωγή το 2019 στη Στέγη, με μια ημερίδα που αναδείκνυε τη σημασία ένταξής της ως αυτοτελούς μαθήματος στο σχολικό πρόγραμμα της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην Ελλάδα

Η σειρά θα ολοκληρωθεί σε 12 εβδομαδιαία επεισόδια που θα δημοσιοποιούνται έως και τον Δεκέμβριο του 2020. Σκοπός αυτού του podcast είναι να ενημερωθείς για όλα όσα θα έπρεπε να ξέρεις πριν την πρώτη φορά, για την πορνογραφία, το bullying, το coming out, τη συναίνεση, τις αμβλώσεις, την αντισύλληψη, το χάπι της επόμενης ημέρας, τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα, την υπερσεξουαλικότητα ή την έλλειψη ερωτικής επιθυμίας, την απόλαυση, τη διεμφυλικότητα – τρανς, το sexting, την εικόνα που έχεις για το σώμα σου, τα σεξουαλικά πρότυπα, την έμφυλη βία, και φυσικά, τον έρωτα.

Οι παρουσιαστές

Η Ελεάννα Παπαδοκωστάκη και ο Γιώργος Αραβώσης με αφοπλιστική ειλικρίνεια αναλαμβάνουν να μιλήσουν με συνομήλικους τους και επιστημονικούς συμβούλους για όλα εκείνα που θέλουμε να ρωτήσουμε αλλά φοβόμαστε.

Ακούγοντας το πρώτο podcast έμαθα ότι το 62% των εφήβων έκαναν σεξ για πρώτη φορά για λόγους αυτοεπιβεβαίωσης. Και λένε, ανερυθρίαστα, ότι περίμεναν η πρώτη τους φορά να είναι σαν τσόντα. Αλλά η πραγματικότητα τους προσγείωσε. Άγχος και αμηχανία ήταν τελικά οι πρωταγωνιστές της πρώτης φοράς. Και όχι, δεν είναι δύσκολο να αγοράσεις προφυλακτικά, δεν αλλάζει η ζωή σου αν χάσεις την παρθενιά σου κι αν δεν σου αρέσει κάτι πάνω στο σεξ, μπορείς να το πεις. Χρηστική συμβουλή: προκαταρκτικά. 

Τα επεισόδια θα είναι διαθέσιμα δωρεάν σε όλες τις πλατφόρμες που φιλοξενούν podcast: Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts, Pocket Casts και στο pod.gr

 

  • ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΜΑΣ ΣΤΟ ΦΟΥ.ΜΠΟΥ
Διάβασε ακόμα