Κάμερες στις στολές αστυνομικών θέλει η χειμωνιάτικη κολεξιόν των διαδηλώσεων

Αποφασίστηκε από τους ίδιους, σαν τη μόνη λύση για να μη μας τουλουμιάζουν.

Κάμερες στις στολές αστυνομικών θέλει η χειμωνιάτικη κολεξιόν των διαδηλώσεων

Αποφασίστηκε από τους ίδιους, σαν τη μόνη λύση για να μη μας τουλουμιάζουν.


Το επόμενο διάστημα η ΕΛ.ΑΣ. ετοιμάζεται να εκδημοκρατιστεί ακόμη περισσότερο, πανέτοιμη για την παραλαβή καμερών που θα τοποθετηθούν στις στολές αστυνομικών, ρουφιανεύοντας μέχρι και το πόσες φορές ανοιγοκλείνουμε τα ματοτσίνορα μας.  

Πρόκειται για κάμερες με υψηλή ευκρίνεια (ένας Θεός ξέρει πόσο πήγε το μαλλί), οι οποίες θα λειτουργούν κατά τη διάρκεια αστυνομικών επιχειρήσεων αλλά και κατά τη διάρκεια επεισοδίων σε διαδηλώσεις. Θα βιντεοσκοπούν δηλαδή τα πεσίματα τους σε προσφυγικές καταλήψεις και το πως τραβολογάνε παιδιά με κούκλες στα χέρια. Οι κάμερες θα είναι μικρές σε μέγεθος και θα προσαρμόζονται στις στολές των αστυνομικών, ενώ οι πρώτες θα παραληφθούν εντός του Οκτωβρίου από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Στη συνέχεια, θα ακολουθήσει εκπαίδευση των αστυνομικών στη χρήση τους. Ας εκπαιδευτούν και κάπου αλλού εκτός από τις πλάτες διαδηλωτών, προσφύγων και μεταναστών. 

Για την ιστορία, στις αρχές Σεπτεμβρίου υπεγράφη το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα, ενώ υπήρξε και θετική γνωμοδότηση από την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. ΓΕΛΑΣΤΕ ΚΑΠΩΣ ΕΛΕΥΘΕΡΑ. Ο νόμος προβλέπει αρκετούς περιορισμούς στη χρήση των καμερών, προκειμένου να μην παραβιάζονται προσωπικά δεδομένα (αν και αναμένονται αντιδράσεις για τη χρήση τους). Οι κάμερες προβλέπεται ότι θα ενεργοποιούνται μόνο εάν συντρέχει σοβαρός κίνδυνος για διάπραξη εγκληματικών πράξεων.ΞΑΝΑΓΕΛΑΣΤΕ ΚΑΠΩΣ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΚΑΙ ΕΔΩ.

Οι συνδικαλιστές αστυνομικοί εμφανίζονται θετικοί απέναντι στην εξέλιξη, ενώ ήταν αυτοί που πρότειναν στην πολιτική ηγεσία να προχωρήσει στην εν λόγω κίνηση.

Αρχικά, θα τοποθετηθούν στις στολές της ομάδας Δράση, της ΟΠΚΕ, της ΥΜΕΤ και των ΜΑΤ. Ο νόμος προβλέπει ότι σε μία διαδήλωση οι παρευρισκόμενοι πρέπει να γνωρίζουν ότι καταγράφονται. Νομίζω ότι κάπου εδώ ξεκλειδώσαμε και την πίστα με το αρχηγό. Έτσι, αναμένεται να υπάρχουν στις διαδηλώσεις τηλεβόες, με τους οποίους θα ενημερώνονται οι διαδηλωτές ότι βιντεοσκοπούνται.

Αφορμή όπως λένε "δημοκρατικοί" κύκλοι για να ανοίξει ο διάλογος γύρω από το θέμα της χρήσης καμερών από αστυνομικούς στάθηκαν οι καταγγελίες του περασμένου Δεκεμβρίου για αστυνομική βία, με αποκορύφωμα την υπόθεση του σκηνοθέτη Δημήτρη Ινδαρέ στην επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. σε κατάληψη της οδού Ματρόζου στο Κουκάκι. Άρα για εμάς το κάνουν. Θα μας βιντεοσκοπούν για να μη μας χτυπάνε.

Την πρόταση έφεραν πρώτοι στο τραπέζι των συζητήσεων κάποιοι αστυνομικοί με περίσσιο χιούμορ. Συγκεκριμένα η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης, ύστερα από τις πρόσφατες καταγγελίες για αστυνομική βία, απέστειλε επιστολή στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη στην οποία προτεινόταν η τοποθέτηση καμερών στις στολές.

"Θα υπάρχει ακριβής αποτύπωση των πραγματικών περιστατικών και θα σταματήσει η προβολή αποσπασματικών εικόνων που ερμηνεύονται κατά το δοκούν, συντηρώντας έναν άδικο αστικό μύθο εις βάρος μας".

Και εις κατώτερα!

Δες και το προηγούμενο
  • ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΜΑΣ ΣΤΟ ΦΟΥ.ΜΠΟΥ
Διάβασε ακόμα