Η Τήλος αφήνει ορθάνοιχτα τα σχολεία της για τα παιδιά των προσφύγων

Του χρόνου το καλοκαίρι (αν ζούμε), όλοι διακοπές στο νησί της αγάπης και της αλληλεγγύης.

Η Τήλος αφήνει ορθάνοιχτα τα σχολεία της για τα παιδιά των προσφύγων

Του χρόνου το καλοκαίρι (αν ζούμε), όλοι διακοπές στο νησί της αγάπης και της αλληλεγγύης.


To 1ο σχολικό κουδούνι χτύπησε λίγες ημέρες πριν ξανά στην Τήλο, όπως και σε όλα τα σχολεία της χώρας. Ο Manacib είναι 12 ετών και ο Serge 10. Πρόκειται για δύο αδέρφια από τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και η χαρά τους δεν περιγράφεται μιας και η φετινή σχολική χρονιά, θα τους βρει πίσω από τα θρανία ενός κανονικού σχολείου, μετά από κάμποσο καιρό.

Η οικογένειά τους, μαζί με πέντε ακόμα οικογένειες προσφύγων, έχει βρει στο όμορφο νησί της Τήλου τη δυνατότητα να κάνει μια νέα αρχή με ηρεμία και ασφάλεια. Το δημοτικό σχολείο και το νηπιαγωγείο του νησιού έχουν καλωσορίσει τα παιδιά πρόσφυγες σχολικής ηλικίας που μένουν εκεί στο πλαίσιο του προγράμματος ESTIA. Το πρόγραμμα #ESTIA υλοποιείται από τον Δήμο Τήλου από το 2019, σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία και χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. 

Η κοινότητα των 800 κατοίκων της μικρής Τήλου, δεν είναι η πρώτη φορά που ακτινοβολεί ανθρωπιά. Το 2017, έκανε 50 πρόσφυγες να νιώσουν σαν το σπίτι τους, κάτι που δεν πέρασε απαρατήρητο από το BBC που φιλοξένησε αφιέρωμα στους κατοίκους του νησιού, πρόσφυγες και ντόπιους.

Η δήμαρχος Μαρία-Καμμά Αλιφέρη, έχει δηλώσει το υπέροχο:

"Η Τήλος θέλει τους πρόσφυγες. Υπάρχουν ολόκληρες οικογένειες εκεί έξω που υποφέρουν".

Ρίξε μια ματιά και ένα χαμόγελο. 

  • ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΜΑΣ ΣΤΟ ΦΟΥ.ΜΠΟΥ
Περισσότερα με Πρόσφυγες
Διάβασε ακόμα