Ο Γιώργος Γαβριήλ, είναι απόφοιτος Σχολής Καλών Τεχνών και εδώ και σαράντα χρόνια δεν έχει σταματήσει να απελευθερώνει κάμποσες από τις υπαρξιακές του αναζητήσεις στον καμβά. Τα έργα του έχουν διακριθεί σε διεθνείς διοργανώσεις, ενώ και ο ίδιος πραγματοποιεί εκθέσεις.
Τι τελευταίες ημέρες, το τέρας του μεσαίωνα που δεν κοιμήθηκε ποτέ, βρυχάται στα σκοτάδια, με αφορμή τη δημοσίευση έργων που έκανε ο ίδιος ο καθηγητής στην προσωπική του σελίδα στο Facebook. Οι επικριτές του, θιγμένοι για τα ιερά και τα όσια τους, ζητούν το κεφάλι του επί πίνακι, σαν καλοί χριστιανοί.
Ο ίδιος, κάλεσε όσους αντιδρούν κατά του έργου του, να βρουν τον τρόπο να αποδεχτούν το δικαίωμα οποιουδήποτε καλλιτέχνη να εκφραστεί ελεύθερα.
“Δεν πρέπει ο καλλιτέχνης να σκέφτεται τις αντιδράσεις και να φοβάται να εκφραστεί, διότι μετά δεν θα μπορέσει να προχωρήσει ούτε εκείνος, μα ούτε η κοινωνία” .
Τα έργα του, τα ονομάτισε “αντισυστημική τέχνη η οποία αντιμάχεται το σημερινό διεφθαρμένο σύστημα” ξεκαθαρίζοντας ότι η Τέχνη οφείλει να σκτέκεται στο πλευρό της κοινωνίας, δημιουργόντας έργα που κατακρίνουν την κοινωνική αδικία και ενθαρρύνουν την αντίδραση των πολιτών κατά των προβλημάτων.
“Όλες οι Τέχνες είναι πολιτικοποιημένες. Ο καλλιτέχνης είτε θα ασχοληθεί με την πολιτική είτε όχι. Υπάρχει η Τέχνη η οποία ασχολείται με τοπία, την προσωπογραφία κ.λπ. Είναι δηλαδή επιλογή του καλλιτέχνη αν θα ασχοληθεί με τα κοινά και όσα συμβαίνουν γύρω του”.
Ο καθηγητής έχει αγγίξει κανά ιερά σύμβολα, παρόλα αυτά δεν είχε προκληθεί αυτός ο σάλος. Μάλλον, όσο βαθαίνει η εσωτερική μας κρίση, αυτή που παλεύει να εξηγηθεί μέσα από τον άλλον, έχουμε αυτά τα φαίνομενα.
Σχετικά με τα όρια στην Τέχνη, ο Γαβριήλ είναι ξεκάθαρος λέγοντας πως: “Η Τέχνη πολλές φορές έχει σκοπό να διεγείρει τη φαντασία και να προσβάλει ακόμα και τα πιστεύω μας. Η Τέχνη δεν έχει κανένα όριο και αν κάποιος θεωρεί ότι πρέπει να περιορίζεται τότε δεν έχει ιδέα τι είναι η Tέχνη. Στο εξωτερικό, μέσα από την Tέχνη χλευάζουν και την πίστη τους αλλά και ό,τι άλλο ιερό μπορεί κανείς να φανταστεί. Βέβαια, στο εξωτερικό δεν αντιδρούν με τον ίδιο έντονο τρόπο αλλά αποδέχονται το γεγονός ότι αυτού του είδους η Τέχνη αποτελεί μέσο έκφρασης κάποιων καλλιτεχνών“.
Ο Διευθυντής Γυμνασίου της επαρχίας της Λευκορωσίας, μιλώντας μάλιστα σε τηλεοπτικό σταθμό, αφορμή τα τελευταία έργα του, δήλωσε:
“Θεωρώ ότι ο Χριστός είναι ένας από εμάς, κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωσιν, όπως λέμε. Τον βλέπω ανάμεσα στις βάρκες με τους πρόσφυγες, ανάμεσα στους διαδηλωτές μπροστά από τα ΜΑΤ, ή τον βλέπω μέσα κερκίδες με τους φανατικούς οπαδούς μιας ομάδας. Δεν θεωρώ ότι προσβάλω τον Χριστό, αλλά αντίθετα προβάλω τη θέση Του, ή τουλάχιστον αυτή που εγώ πιστεύω ότι πρέπει να είναι”.
Αναφερόμενος στους πίνακες πολιτικού περιεχομένου τόνισε ότι η δημιουργία τους αποτελεί εξωτερίκευση προσωπικών σκέψεων και συναισθημάτων για την έκβαση συγκεκριμένων ιστορικών γεγονότων της Κύπρου.
Το Υπουργείο Παιδείας πάντως ανακοίνωσε τη διεξαγωγή πειθαρχικής έρευνας εναντίον του.