Σεπτέμβρης του 2020 και σχεδόν κανείς δεν πιστεύει ότι φτάσαμε ως εδώ, σε μια χρονιά που μοιάζει με σαπιοκάραβο, αφήνοντας στο πέρασμα της κουπιά, σωσίβια, ξεχαρβαλωμένες βάρκες και σκουριασμένες λαμαρίνες. Ο πλανήτης δεν ξέρει από πού του έρχεται, μιας και ανά πάσα ώρα και στιγμή μια φωτιά μπορεί να τον γαζώσει πέρα ως πέρα.

Μια πανδημία που δεν σταματά να γεννά χιλιάδες νεκρούς, με τα επιστημονικά εργαστήρια να ξενυχτούν για εύρεση της ελπίδας, στυγνές δολοφονίες, παγκόσμιες διαμαρτυρίες, εκρήξεις και ένα εξοντωτικό κοινωνικοπολιτικό χνάρι, αποτυπώνεται σε ένα έτος που κανείς δεν θα θέλει να θυμάται.

Επειδή λοιπόν, ποιος έχασε την αισιοδοξία του για να τη βρούμε εμείς, μαζέψαμε τις πιο συγκλονιστικές φωτογραφίες του 2020 (παγκόσμιες και εγχώριες) μέχρι εδώ που το γνωρίζουμε, μιας και αύριο μπορεί να μας καταπιεί κάποια αρκούδα στην Κηφισίας.

1. Διαδηλωτές μπροστά από ένα αστυνομικό τμήμα που καίγεται στη Μινεάπολη.

Η δολοφονία του 46χρονου αφροαμερικανού George Floyd από λευκό αστυνομικό στις 25 Μαΐου στην πολιτεία Μινεσότα τωμ ΗΠΑ. Ο Ντέρεκ Σόβιν, διατήρησε το γόνατό του στη δεξιά πλευρά του λαιμού του Φλόιντ επί 8 λεπτά και 45 δευτερόλεπτα κατά τη διάρκεια σύλληψής του και ενώ εκείνος ήταν δεμένος με χειροπέδες και με το κεφάλι στο έδαφος. Καθόλη τη διάρκεια φώναζε πως δεν μπορεί να αναπνεύσει. Το “I CAN’T BREATH”, γίνεται παγκόσμιο σύνθημα βάζοντας φωτιά στο άδικο. 

2. “Ο μπαμπάς μου άλλαξε τον κόσμο”.

Η 6χρονη κόρη του George Floyd, Gianna, βρίσκεται στην πλάτη του πρώην παίκτη του ΝΒΑ και φίλο του δολοφονημένου αφροαμερικανού, Stephen Jackson. Χαμογελώντας φωνάζει πως “Daddy Change the Word”, αφήνονταν την πιο γλυκόπρικη αίσθηση του 2020.

3. O “Greek freak” και τα αδέλφια του, στους δρόμους του Μιλγουόκι.

Ο κορυφαίος μπασκεντμπολίστας πρωτοστάτησε σε πορεία κατά του ρατσισμού και της αστυνομικής βίας, φορώντας μπλούζα με τα τελευταία λόγια του Floyd. Απευθυνόμενος στους διαδηλωτές φώναξε: “Θέλουμε αλλαγή, θέλουμε δικαιοσύνη”.

4. Μήνυμα-κοψοχόλιασμα Πολιτικής Προστασίας για τον κορωνοϊό.

Τα social media πήραν φωτιά, εκείνη την πρώτη Τετάρτη που η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, έστειλε με σειρήνα μήνυμα για να μείνουμε σπίτι, κάνοντας την πανδημία πιο πραγματική και πιο αστεία από ποτέ. Έξαλλοι όσο δεν το έλαβαν ποτέ μια και έμειναν στο “Διαβάστηκε”.

5. Άγρια ζώα σε όλες τις πρωτεύουσες του κόσμου και πιό καθαρό περιβάλλον λόγω COVID-19.

Στο κέντρο του Λονδίνου παίρνει τον περίπατο της μια πανέμορφη αλεπού, ενώ σε πάρκο της Ιαπωνίας ένα ελάφι περπατά ανενόχλητο ανάμεσα στους περαστικούς. Τα κανάλια της Βενετίας καθάρισαν και τα ψάρια επέστρεψαν σε μια φύση που ανάσανε μέσα στον φόβο του ανθρώπου. 

6. Και στην Ιταλία οι ήρωες είναι εκείνοι με τις μάσκες.

Αυτή είναι η Alessia Bonari, νοσοκόμα από το Μιλάνο. Το πρόσωπο της είναι γεμάτο μώλοπες από τη μάσκα που φόραγε 24ωρα συνεχόμενα, δίνοντας την τεράστια μάχη με τον ιό. 

7. Ο COVID άδειασε όλα τα μεγάλα αξιοθέατα του κόσμου.

Η Ισπανία, είναι από τα μεγαλύτερα θύματα της πανδημίας μιας και μετρά 314.362 κρούσματα Covid-19 και 28.503 θανάτους.

8. Ασταμάτητες διαδηλώσεις για τις συνεχόμενες δολοφονίες αφροαμερικανών από την αστυνομία. 

9. Λήξη καραντίνας στην Γουχάν.

Έπειτα από 11 εβδομάδες οι κάτοικοι της Γουχάν ήταν ξανά ελεύθεροι. Η καραντίνα στην πόλη απ’ όπου ξεκίνησε η πανδημία του κορωνοϊού, επιβλήθηκε στις 23 Ιανουαρίου και μετά από δυόμιση μήνες τα κτήρια φωτίστηκαν, ακούγονταν καραμούζες, ενώ άνθρωποι με προστατευτικές στολές ανέμιζαν σημαίες.
Τα αυτοκίνητα βγήκαν στους δρόμους, οι γέφυρες άνοιξαν και η πόλη απέκτησε ξανά ζωή, μετά από 73 μέρες καραντίνας.

10. Η φωτογραφία που έριξε τα social media.

Τον γύρο του κόσμου έκανε η φωτογραφία του Patrick Hutchinson, ενός μαύρου άντρα που κουβάλησε στους ώμους του έναν λευκό ακροδεξιό για να τον “σώσει” από το οργισμένο πλήθος στη μεγάλη διαδήλωση στο Λονδίνο, στον απόηχο της δολοφονίας του Τζορτζ Φλόιντ. Η ανιδιοτελής πράξη του Patrick  έγινει θέμα σε μερικά από τα μεγαλύτερα πρακτορεία ειδήσεων παγκοσμίως, ενώ ταυτόχρονα χιλιάδες είναι οι χρήστες που κοινοποιούν την εικόνα του στα social media, χαρακτηρίζοντάς τον “ήρωα”. Ωστόσο όπως ο ίδιος, έδρασε καθαρά από ένστικτο επειδή “όλοι είμαστε μία ανθρώπινη φυλή”.

11. Ομοιώματα στις κερκίδες του κόσμου.

Αν κάποιος νόμιζε ότι δεν μπορεί να γίνει πιο άβολη η περίοδος αυτή, γελάστηκε!

12. “Εγώ τα σπάω, εγώ πληρώνω, δεν δίνω λόγο σε κανέναν”.

Οι μαζικές πορείς κατά της ψήφισης του νομοσχεδίου για τις διαδηλώσεις, άφησαν μικρά θαύματα στους δρόμους. Οι αντιγκράφιτι ζαρτινιέρες των 500 ευρώ, ΒΑΦΤΗΚΑΝ!

13. Πρωτομαγια + Πανδημία = ΠΑΜΕ

Το ΠΑΜΕ άφησε με το στόμα ανοιχτό ακόμη και τους επικρητές τους, με την εντυπωσιακή παρουσία του την εργατική Πρωτομαγιά του 2020. Κρατώντας όλες τις αποστάσεις και με μάσκες, έκανα αυτή τη μέρα να μοιάζει ξανά με επανάσταση.

14. Η έκρηξη που σόκαρε τον πλανήτη

Στις 4 Αυγούστου, φονική έκρηξη σημειώθηκε στο λιμάνι της Βηρυτού, αφήνοντας πίσω της 190 νεκρούς. Οι στιγμές ήταν δραματικές.

15. Η “δικηγόρος του λαού” που καταδικάστηκε σε 159 έτη φυλάκισης, δραπέτευσε.

Η Τουρκάλα δικηγόρος Ebru Timtik, πέθανε έπειτα από 238 ημέρες απεργία πείνας. Πέθανε επειδή “υπερασπίστηκε ως συνήγορος, την οικογένεια του Berkin Elvan και της Dilek Doğan, που δολοφονήθηκαν από την Τουρκική αστυνομία, του Hasan Ferit, που δολοφονήθηκε από μαφιόζους, αγωνιζόμενος ενάντια στα ναρκωτικά, τους 301 εργάτες που δολοφονήθηκαν από το κεφάλαιο στα ορυχεία Soma, τους απολυμένους εκπαιδευτικούς, την Nuriye Gülmen και τον Semih Özakça , που απολύθηκαν από το καθεστώς έκτακτης ανάγκης, καθώς και άλλες υποθέσεις κοινωνικής και ταξικής αδικίας”.

Οι συναδέλφισσες της την αποχαιρέτησαν με τον πιο συμβολικό τρόπο, έγιναν το κόκκινο πάνω στο μαύρο.

16. Οι Μπακς δεν αγωνίστηκαν στο Game 5 ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την αστυνομική βία.

Οι αστυνομικοί πυροβόλησαν πισώπλατα τον αφροαμερικανό Τζέικομπ Μπλέικ μπροστά στα τρία παιδιά του σοκάρωντας ξανά τις ΗΠΑ προκαλώντας εκ νέου κύμα οργής και διαδηλώσεων στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού!

Οι Μπακς, στις 26 Αυγούστου πήραν την ιστορική απόφαση, να μην κατέβουν να παίξουν στο Game 5 με το Ορλάντο όπου με νίκη θα προκρίνονταν στα ημιτελικά της Ανατολής.

17. Μόρια ώρα 0.

Για όποιον αναρωτήθηκε αν μπορεί να καεί η κόλαση, η Μόρια καταστράφηκε ολοκληρωτικά. Κάηκε με χιλιάδες πρόσφυγες να ξεπηδούν μέσα απ’ τις φλόγες παλεύοντας μη γίνουν μαζί της στάχτες, την ώρα που δεκάδες κανίβαλοι απειλούσαν να πάρουν τα όπλα, βρίζοντας τους και ουρλιάζοντας για να μπουν σε βάρκες επιστροφής. Εν μέσω πανδημίας, με έναν χειμώνα μπροστά, ροκανίζεται η τελευταία ελπίδα.

18. Κίνημα κατά της μάσκας.

Κανένα σχόλιο.