Η ανασκόπηση του 2020 θα μπορούσε να είναι το πρώτο μέρος της Θείας Κωμωδίας: η Κόλαση. Η Δυτική Ακτή της Αμερικής μοιάζει με σκηνικό sci-fi ταινίας. Οι εικόνες αποκάλυψης από το Σαν Φρανσίσκο προκαλούν τρόμο. Οι φωτιές επεκτάθηκαν στην Ουάσιγκτον, στο Σαν Ντιέγκο και στη Νότια Καλιφόρνια. Το Όρεγκον έχει πληγεί ανεπανόρθωτα. 1.200.000 στρέμματα έγιναν στάχτη. Μαζικές εκκενώσεις είναι σε εξέλιξη.

The fires across the West Coast are just the latest examples of the very real ways our changing climate is changing our…

Δημοσιεύτηκε από Barack Obama στις Τετάρτη, 9 Σεπτεμβρίου 2020

Νήπιο ενός έτους έχασε τη ζωή του, οι γονείς του νοσηλεύονται με σοβαρά εγκαύματα. Στο νέο κόσμο που δημιουργήσαμε αγνοώντας την απειλή της κλιματικής αλλαγής οι μετεωρολογικές συνθήκες είναι απειλητικές. Υψηλές θερμοκρασίες, ισχυροί άνεμοι προκαλούν πυρκαγιές. Ο κυβερνήτης της πολιτείας Ουάσιγκτον τα βάζει με τους αρνητές της κλιματικής αλλαγής.

Μάντεψε ποιος είναι ο πιο διάσημος αρνητής της κλιματικής αλλαγής; Ο Τραμπ. Γιατί; Για να εξυπηρετήσει το λόμπι του πετρελαίου. Απλά τα πράγματα. Στα δύο πρώτα χρόνια της προεδρίας του, ο Ντόναλντ Τραμπ ακύρωσε νομοσχέδια για την προστασία του περιβάλλοντος, απέσυρε τις ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή και αμφισβήτησε ανοικτά την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Ο Τραμπ ξήλωσε τα πιο σημαντικά μέτρα της κυβέρνηση Ομπάμπα για τη μείωση των εκπομπών ρύπων που ευθύνονται για το φαινόμενο του θερμοκηπίου. “Δεν θα ήταν άσχημο αν είχαμε λίγη από αυτή την ξεχασμένη υπερθέρμανση του πλανήτη αυτή την ώρα”, έγραψε στο Twitter, όταν κύμα ψύχους είχε παγώσει μεγάλο μέρος της χώρας. Κανείς δε ξεχνά τα “Χαλάρωσε Γκρέτα, χαλάρωσε” και τη σύσταση του στη Γκρέτα Τούνμπεργκ να λύσει το πρόβλημα διαχείρισης του θυμού της.

Ο Ομπάμα μιλά συνεχώς για τη χρήση καθαρής ενέργειας, προειδοποιεί για την απειλή της κλιματικής αλλαγής. Χθες, προέτρεψε τους συμπολίτες του να ψηφίσουν στις Προεδρικές εκλογές λες και η ζωή τους εξαρτάται από αυτό, σαφέστατα εκλιπαρώντας τους να ψηφίσουν τον Δημοκρατικό Τζο Μπάιντεν.

Μαζί του ενώνονται και οι φωνές ενός ολόκληρου πλανήτη.