Η Μικέιλα Κόελ -ας την αποκαλούμε Μικέιλα the Destroyer- είναι η μαύρη, Λονδρέζα, με καταγωγή από την Γκάνα συγγραφέας, πρωταγωνίστρια και εν μέρει σκηνοθέτης της σειράς του BBC/HBO που έχει κάνει το μεγαλύτερο buzz στη σχετικά άνυδρη τηλεοπτικά χρονιά.
Υποδύεται την Αραμπέλα του “I May Destroy You” (HBO) συγγραφέα του best-seller “Chronicles of a Fed-Up Millennial” (σε ελεύθερη απόδοση: Χρονογραφήματα ενός αγανακτισμένου μιλένιαλ), βασισμένο στον δημοφιλή Twitter λογαριασμό της. Πασχίζει να τελειώσει το πρώτο draft του επόμενου βιβλίου της. Την βραδιά του τελευταίου deadline από τον εκδοτικό της οίκο, οι κολλητοί την παρακαλούν να βγει μαζί τους και η βραδιά καταλήγει σε ολονύκτιο πάρτι με άπειρη κατανάλωση αλκοόλ και ναρκωτικών. Το επόμενο πρωί την βρίσκει κοιμισμένη στο laptop της με ελάχιστες αναμνήσεις από την έξοδό της, πέρα από την θολή ανάμνηση ενός άνδρα που στέκεται απειλητικά από πάνω της σε μια τουαλέτα. Συνειδητοποιεί πώς κάποιος πείραξε το πότο της και προφανώς έπεσε θύμα σεξουαλικής επίθεσης. Μαζί με την κολλητή της Τέρι που θέλει να γίνει ηθοποιός, και τον γυμναστή, εθισμένο στο Grindr, φίλο της Κουάμε προσπαθούν να περάσουν από τη δεκαετία των 20 σε εκείνη των 30 με όσο δυνατόν λιγότερες τραυματικές εμπειρίες. Θα ταυτιστείς έστω και λίγο.Τα δώδεκα επεισόδια λειτουργούν ως παζλ για να θυμηθεί η Αραμπέλα ακριβώς τα γεγονότα της βραδιάς αλλά και ως ένα περίπλοκο ψυχογράφημα μιας γενιάς που δυσκολεύεται να αναλάβει ευθύνες και που είναι ασύνδετη στην πραγματικότητα με την οικογένεια, τους φίλους και τον ίδιο της τον εαυτό. Διερευνά τα όρια του συναινετικού σεξ, κάνει ανατομία στην έννοια του “entitlement” (την πεποίθηση ότι δικαιούσαι και σου ανήκει προσοχή, εξουσία, φροντίδα, αποδοχή) και φωτίζει την ικανότητά μας να ξαναγράψουμε την ιστορία μας, μετατρέποντας τις άσχημες εμπειρίες σε κάτι ανεκτά χρήσιμο. Κι όλα αυτά με κυνικό χιούμορ, πηγαίο ταλέντο και τόση φρεσκάδα που δεν μπορείς να μην το χειροκροτήσεις.
Στα δώδεκα επεισόδια γνωρίζουμε άπειρες ταυτότητες της Αραμπέλα: το κορίτσι που παρτάρει, τη μαχήτρια του κινήματος Me Too, την influencer. Αλλάζει προσωπικότητες όσο συχνά αλλάζει περούκες.
Η Μικείλα Κόελ αποκάλυψε το 2018 ότι είχε δεχθεί παρόμοια σεξουαλική επίθεσή την εποχή που δούλευε το πρώτο της σίριαλ “Chewing Gum”. Ίσως είναι ο κύριος λόγος που κατάφερε να δημιουργήσει μια συγκλονιστική εξιστόρηση για το τραύμα του βιασμού. Ειδικά με την δημιουργία τριών λυτρωτικών εναλλακτικών λύσεων του δράματός (spoiler free κείμενο). Το “I May Destroy You” είναι κομμάτι μιας τεράστιας κουλτούρας που πολεμάει για την ορατότητα των μαύρων θυμάτων βιασμού (δες και τις σειρές “Queen Sugar”, “Lovecraft Country”, “The Chi”). Το τέλος της σειράς της Κόελ φωτογραφίζει και την απόφασή της να αρνηθεί τη συμφωνία τους ενός εκατομμυρίου δολαρίων με το Netflix ώστε να κρατήσει τα αποκλειστικά δικαιώματα της σειράς που δημιούργησε. Όσο ατελές να φάνηκε σε μερικούς θεατές, αυτό ήταν το νόημα της σειράς. Μια φαντασίωση θυμάτων βιασμού να ξαναγράψουν μια τραυματική βραδιά.
Ο ίδιος ο τίτλος “Θα σε καταστρέψω” είναι ένα κρυπτογραφημένο μήνυμα. Μπορεί να είναι απειλή, προειδοποίηση ή απλά γεγονός. Ωστόσο η Μικέιλα θέτει ερωτήματα. Ποιος θα καταστρέψει ποιόν; Το αγγλικό “may” σημαίνει ότι θα ζητήσω την άδεια για να το κάνω; Θα σε καταστρέψω για να επανέλθεις ως καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου; Στα δώδεκα επεισόδια γνωρίζουμε άπειρες ταυτότητες της Αραμπέλα: το κορίτσι που παρτάρει, τη μαχήτρια του κινήματος Me Too, την influencer. Αλλάζει προσωπικότητες όσο συχνά αλλάζει περούκες.
Οι νέες γυναίκες δημιουργοί θέλουν να ανοίξει δημοσίως ο διάλογος για τα όρια της συναίνεσης και την έννοια της σεξουαλικής επίθεσης (αν ο σύντροφός σου αφαιρέσει το προφυλακτικό κατά τη διάρκεια του σεξ χωρίς να σε ενημερώσει τότε έχεις δεχθεί σεξουαλική επίθεση). Το τέλος της σειράς της Κόελ φωτογραφίζει και την απόφασή της να αρνηθεί τη συμφωνία τους ενός εκατομμυρίου δολαρίων με το Netflix ώστε να κρατήσει τα αποκλειστικά δικαιώματα της σειράς που δημιούργησε.
Το μανιφέστο της είναι ότι καλύτερο γράφτηκε για την γενιά των σημερινών 30άρηδων: “Είμαστε η πιο αυτοαναφορική, ναρκισσιστική, εγωκεντρική, εγωιστική γενιά. Είμαστε η γενιά που αποφάσισε ότι θα γίνουμε αντικείμενο προσοχής. Αν δεν μας δώσετε προσοχή, αν δεν μας θαυμάσετε, θα αυτοθαυμαζόμαστε” λέει σε πρόσφατη συνέντευξή της στο Variety. Τι είναι το “I May Destroy You” για τη δημιουργό του; “Μια ευκαιρία για ενδοσκόπηση”.