Δεν θα στο κρύψω, γιατί τόσο καιρό που τα λέμε διαδικτυακά, έχουμε αναπτύξει και μια σχέση παραπάνω. Πέρσι προς το τέλος του 2019, είχα πει να πραγματοποιήσω ένα από τα πράγματα, που βρίσκεται ψηλά στο bucket list μου και να παρακολουθήσω ένα από τα 3 μεγάλα κινηματογραφικά φεστιβάλ εκεί έξω. Ναι, σωστά κατάλαβες. Η μπίλια θα έπεφτε, ανάμεσα στις Κάννες, το Βερολίνο και τη Βενετία, με την τελευταία να κερδίζει στο νήμα λόγω και της ανείπωτης ομορφιάς της.  

Ωστόσο η πανδημία, ο κορονοϊος κι όλη η απονενοημένη κατάσταση που βιώνει η ανθρωπότητα το 2020, δεν μου επέτρεψε να πάω. Παρόλα αυτά, κωλοχάρηκα όταν έμαθα ότι το 77o Φεστιβάλ της Μόστρα θα γίνει και φέτος και ξεκινά σήμερα με αυστηρές social distancing συνθήκες κι αυξημένα μέτρα προστασίας, όπως είναι λογικό. Είναι δεδομένο πως θα λείπει η αίγλη των προηγούμενων φεστιβάλ, με τον αέρα του περσινού Τζόκερ, ακόμη να πλανιέται πάνω από την πόλη. Επίσης, ο αριθμός των επισκεπτών δεν θα ξεπερνά τους μισούς, σε σχέση με όσα ίσχυαν τις προηγούμενες χρονιές.  

Πρόεδρος της επιτροπής θα είναι η επί γης θεότητα, Κέιτ Μπλάνσετ, γεγονός που δίνει ένα τσούρμο έξτρα πόντους στο σακούλι των διοργανωτών, ενώ ήδη κατέφθασε η έτερη επί γης θεότητα, Τίλντα Σουίντον, πρωταγωνίστρια της νέας ταινίας του Πέδρο Αλμοδοβάρ, “Human Voice” που θα κάνει πρεμιέρα στη Μόστρα.  

Κι οι δύο μασκοφορούσες, στείλανε μήνυμα για ένα ασφαλές φεστιβάλ, που ευελπιστεί να δώσει το δικό του φιλί ζωής στο σινεμά, τον καιρό της πανδημίας. Μαζί τους θα βρίσκεται κι η πρώτη ταινία του Χρήστου Νίκου, Τα Μήλα με πρωταγωνιστή τον Άρη Σερβετάλη και τέρμα ενδιαφέρον στόρι. Η ταινία θα διαγωνιστεί στο τμήμα των Οριζόντων και ελπίζουμε να σηκώσει κάποια κούπα μιας και στη Βενετία έχουμε καλό σερί βραβεύσεων τα τελευταία χρόνια, ως ελληνικός κινηματογράφος, με Λάνθιμο και Αθηνά Ραχήλ Τσαγγάρη να ξεχωρίζουν. 

Θα μείνουμε στον Wakanda Forever χαιρετισμό της Τίλντα Σουίντον, να τιμά τον Chadwick Boseman, όσο τρώμε νυχάκια με ανυπομονησία για να έρθουν και στην Ελλάδα, το “Nomadland” με τη Φράνσις ΜακΝτόρμαντ και το Pieces of A Woman με τον Σάια Λα Μπεφ