Το 2020, σίγουρα θα είναι μια ημερομηνία που τα επόμενα χρόνια θα αναφέρεται ως χρονικό σημείο αναφορά κι, αλλαγής του σύγχρονου κόσμου. Όπως συνέβη με την πτώση των Δίδυμων Πύργων την 11η Σεπτεμβρίου του 2001, αντίστοιχα όσα συνέβησαν τη χρονιά του κορονοϊού αλλά και της εξέγερσης του “Black Lives Matter” κινήματος, αρχικά στις Η.Π.Α. κι έπειτα στον υπόλοιπο κόσμο, θα μας ακολουθούν χρόνια! 

Είναι δύσκολο να το αντιληφθούμε προφανώς, γιατί ζούμε, εργαζόμαστε, ερωτευόμαστε, γελάμε και κλαίμε όσο γύρω μας αλλάζει ο κόσμος, μα υπάρχουν στιγμές που το τοπίο ξεδιαλύνει. Είναι τότε που καταλαβαίνεις, ότι μας ξεπερνά όλο αυτό που βιώνουμε, καθώς γινόμαστε μέρος της ιστορίας της ανθρωπότητας. Κάπως έτσι ένιωσα όταν είδα την επικαιροποιημένη εκδοχή του τιτανομέγιστου Σπάικ Λι, πάνω στο “They Don’t Really Care About Us“.  

Μιλάμε για το υπέρ-διάσημο τραγούδι του Μάικλ Τζάκσον που κυκλοφόρησε στα μέσα της δεκαετίας του ‘90 και έβαλε στο κέντρο της κριτικής του, την αδικία που βιώνουν άνθρωποι και κοινότητες, από άκρη σε άκρη σε ολόκληρο τον κόσμο. Το βίντεοκλιπ που κυκλοφόρησε έστειλε μήνυμα απέναντι σε κάθε βαρβαρότητα, κατάχρηση εξουσίας κι έβγαλε ανθρώπους στον κόσμο για να διεκδικήσουν ένα καλύτερο αύριο, γιατί το σήμερα τους πνίγει! 

Κάπως έτσι και με αφορμή τη μέρα που γεννήθηκε ο Μάικλ Τζάκσον το σαββατοκύριακο που μας πέρασε, ο Σπάικ Λι δημιούργησε την “Black Lives Matter” εκδοχή του τραγουδιού, συμπεριλαμβάνοντας αποσπάσματα, από τις τεράστιες διαδηλώσεις που λαμβάνουν χώρα και δίνουν φωνή στον αγώνα των μαύρων αδερφών μας, απέναντι στον ρατσισμό, την ακροδεξία και την αστυνομική βία. 

Τα σπουδαία τραγούδια διαμαρτυρίας δεν μπορούν να παλιώνουν, να ξεπερνιούνται ή να μένουν ανεπίκαιρα, επειδή ο αγώνας συνεχίζεται. Γι’ αυτό το “They Don’t Care About Us” είναι ο ύμνος σε αυτόν τον χαοτικό κόσμο της πανδημίας, στον οποίο ζούμε όλοι” δήλωσε ο Σπάικ Λι.

Σίγουρα, είναι το βίντεο που πρέπει να δεις σήμερα!