Η εφημερίδα The Guardian, δημοσίευσε χθες την είδηση ότι ο Βρετανός καλλιτέχνης Banksy χρηματοδοτεί κρυφά από τις αρχές, ένα σκάφος διάσωσης προσφύγων και μεταναστών στη Μεσόγειο. Το πλοίο ονομάζεται “Louise Michel ως φόρος τιμής στη Γαλλίδα δασκάλα και αναρχική φεμινίστρια του 19ου αιώνα. Εξωτερικά, προφανώς είναι φιλοτεχνημένο από τον ίδιο. Η πλώρη του είναι βαμμένη ροζ και στα πλαϊνά γράφει με τεράστια κεφαλαία γράμματα “ΔΙΑΣΩΣΗ”, ενώ υπάρχει και ένα ζωγραφισμένο κορίτσι με σωσίβιο.

Το πρώτο του ταξίδι έγινε υπό άκρα μυστικότητα, ως προς τους σκοπούς του, στις 18 Αυγούστου από το ισπανικό λιμάνι της Burriana, κοντά στη Βαλένθια. Τώρα πλέει στην κεντρική Μεσόγειο όπου την περασμένη Πέμπτη έσωσε 89 ανθρώπους μεταξύ των οποίων 14 γυναίκες και 4 παιδιά. Έκτοτε αναζητά ένα ασφαλές λιμάνι ώστε να τους αποβιβάσει.

Το δεκαμελές πλήρωμα αποτελείται αποκλειστικά από Ευρωπαίους ακτιβιστές, με μεγάλη εμπειρία στις επιχειρήσεις αναζήτησης και διάσωσης. Το σκάφος έχει ήδη πάρει μέρος σε δύο ακόμα επιχειρήσεις διάσωσης 105 ανθρώπων, οι οποίοι βρίσκονται για την ώρα πάνω στο κατάστρωμα του Sea-Watch-4, ιδιοκτησίας ΜΚΟ. 

Το σκάφος, μήκους 31 μέτρων, πλέει με γερμανική σημαία, είναι μικρότερο από άλλα σκάφη ανθρωπιστικών ΜΚΟ, κερδίζει όμως σε ταχύτητα. Προηγούμενος κάτοχος ήταν οι τελωνειακές αρχές της Γαλλίας.

Ο Banksy, αποφάσισε να αναμειχθεί τον Σεπτέμβριο του 2019, στέλνοντας email στη μελλοντική καπετάνισσα του πλοίου του, Πία Κλεμπ, που με άλλα σκάφη έχει βοηθήσει στη διάσωση χιλιάδων μεταναστών. Σε συνέντευξή της στον Guardian, η Πία Κλεμπ είπε ότι ήταν ο ίδιος ο Banksy που ήρθε σε επαφή μαζί της.

“Γεια σου Πία, διάβασα την ιστορία σου στις εφημερίδες. Ακούγεσαι φοβερή. Είμαι ένας καλλιτέχνης από τη Βρετανία και έχω κάνει μερικά έργα για την μεταναστευτική-προσφυγική κρίση και προφανώς δεν μπορώ να κρατήσω τα χρήματα. Θες να τα χρησιμοποιήσεις για να αγοράσεις ένα σκάφος; Σε παρακαλώ ενημέρωσέ με.  Μπράβο. Banksy”. 

Η θρυλική καπετάνισσα,  πίστεψε ότι ήταν κάποιο αστείο αλλά όπως αποδείχτηκε η επιστολή ήταν αυθεντική. Πιστεύει ότι ο Banksy την επέλεξε εξαιτίας της πολιτικής στάσης της. “Δεν βλέπω την διάσωση ως ανθρωπιστική πράξη αλλά ως μέρος ενός αντιφασιστικού αγώνα”, δήλωσε στον Guardian, συμπληρώνοντας πως: “Με ταχύτητα 27 κόμβων, το “Louise Michel” μπορεί να πλεύσει πιο γρήγορα από την λιβυκή ακτοφυλακή πριν τους τραβήξουν πίσω σε χώρους συγκέντρωσης στη Λιβύη”.

Δεκάδες είναι οι καταγγελίες από Διεθνείς οργανισμούς που κατηγορούν τις αρχές της χώρας πως κακομεταχειρίζονται ανθρώπους στη θάλασσα και σε ορισμένες περιπτώσεις τολμούν ακόμα να πουλήσουν ανθρώπους σε στρατιωτικές ομάδες. Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, περισσότεροι από 7.600 μετανάστες έχουν παρεμποδιστεί και επιστρέψει στην Λιβύη, όπου κρατούνται σε καταυλισμούς που επικρατούν άθλιες συνθήκες και πολλοί πέφτουν θύματα βιασμού και άλλων βασανιστηρίων. 

Όπως λέει η καπετάνισσα, ο Banksy περιορίζεται μόνο στην παροχή οικονομικής στήριξης χωρίς να παρεμβαίνει στα σχέδια και στις αποφάσεις του πληρώματος. “Ο Banksy δεν υποκρίνεται ότι ξέρει πώς να κυβερνά ένα πλοίο καλύτερα από εμάς, και εμείς δεν το παίζουμε καλλιτέχνες”.