Τον Δεκέμβριο του 2019, διαγνώστηκε στην κινεζική πόλη Γουχάν, ο πρώτος άνθρωπος με συμπτώματα της νόσου COVID-19. Έκτοτε, ολόκληρος ο πλανήτης προσπαθεί να σταθεί όρθιος, μετρώντας καθημερινά εκατοντάδες νεκρούς και χιλιάδες νέους ασθενείς. Ο Κινέζος καλλιτέχνης και ακτιβιστής Άι Γουέι Γουέι, δημιούργησε μια ταινία για την καραντία που επηβλήθηκε στους κατοίκους της πρώτης αυτής πόλης. Τα πλάνα του ντοκιμαντέρ “CoroNation” που έχει διάρκεια δύο ωρών, ήταν η καθημερινότητα των ανθρώπων της Γουχάν κατά τη διάρκεια του lockdown.

O Κινέζος ακτιβιστής καλλιτέχνης ζει στο Βερολίνο περνώντας μάλιστα εκεί την καραντίνα. Παρόλα αυτά,  βρήκε τρόπο και έκανε την παραγωγή εξ αποστάσεως με τους κατοίκους της πόλης.

Πρωταγωνιστές σε αυτό το ιστορικό ντοκουμέντο, είναι οι κούριερ, οι οποίοι παραδίδουν βασικά αγαθά σε ανθρώπους που δεν μπορούν να βγουν από την κατοικία τους, γιατροί που φορώντας προστατευτικές στολές δίνουν μάχη στην πρώτη γραμμή και άνθρωποι που θρηνούν κρατώντας τη στάχτη των προσφιλών τους προσώπων που δεν μπόρεσαν να είναι μαζί τους είτε στη διάρκεια της νοσηλείας, αλλά ούτε στην τελετή της κηδείας τους.

Ο Άι Γουέι Γουέι, ασκεί κριτική στον τρόπο που η χώρα του διαχειρίστηκε την πανδημία, στον έλεγχο που άσκησε στα ΜΜΕ, στην πλύση εγκεφάλου στους πολίτες αλλά και στην ενεργοποίηση ενός μηχανισμού κοινωνικού ελέγχου για να χειραγωγήσει τους πολίτες υποβαθμίζοντας την πανδημία. Τελικά, δεν έχουμε τα πρωτεία, χωρίς βέβαια να μας ανακουφίζει αυτή η διαπίστωση.

Ο Άι Γουέι Γουέι, πιστεύει ότι η κινεζική κυβέρνηση θέλησε να υποβαθμίσει την πανδημία που θα είχε τόσο κοινωνικές όσο και οικονομικές επιπτώσεις στην κραταιά παγκόσμια οικονομία και μόνο μετά την επιβολή καραντίνας στο γενικό πληθυσμό κατανόησαν την έκτασή της. “

“Στην αρχή είπαν ότι δεν μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο σε μια απόπειρα να αποτρέψουν τον πανικό του κόσμου”

Τα γυρίσματα της ταινίας που είναι και το πρώτο εκτενές και καλλιτεχνικό ντοκιμαντέρ που δημιουργήθηκε για τον ιό κράτησαν δυο μήνες και έγιναν σχεδόν σε συνθήκες “παρανομίας”, αφού οι κινεζικές αρχές έλεγχαν κάθε πληροφορία που όπως υποστήριζαν μπορεί να είναι επικίνδυνη για την εθνική ασφάλεια.

Το ντοκιμαντέρ “CoroNation”, είναι εδώ και λίγες ημέρες διαθέσιμο διεθνώς στο Vimeo on Demand και, στις ΗΠΑ, στο Demand Alamo Drafthouse.