Τις τελευταίες μέρες, ένα από τα βασικότερα θέματα συζήτησης γύρω μας, είναι η έναρξη της νέα σχολικής χρονιάς, με ημερομηνίες, μάσκες, παγουρίνο, και μέσους όρους μαθητών ανά τάξη που δεν βγάζουν κανένα απολύτως νόημα να κυριαρχούν στα σχόλια. Κάπως έτσι, μερικές φορές ξεχνάμε ότι πράγματα που για εμάς είναι δεδομένα και σίγουρα έως ένα βαθμό, για μεγάλο κομμάτι του πλανήτη κι εκατομμύρια ανθρώπους γύρω μας, είναι όνειρο θερινής νυχτός.  

Αυτό ακριβώς ήρθε να ανακοινώσει μια σοκαριστική έκθεση από τη UNICEF, η οποία μας ενημέρωσε ότι 463 εκατομμύρια μαθητές στερήθηκαν την εκπαίδευση, κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Τον καιρό του κορονοϊού δηλαδή, σχεδόν μισό δισεκατομμύριο παιδιά, έμαθαν με το σκληρό τρόπο ότι η τηλεκπαίδευση είναι ουσιαστικά πολυτέλεια, με ανεπανόρθωτες συνέπειες για το μέλλον των πιτσιρικάδων, που φτιάχνουν τις γενιές του μέλλοντος.  

“Ο μεγάλος αριθμός των παιδιών, των οποίων η εκπαίδευση διακόπηκε τελείως για μήνες, συνιστά μια παγκόσμια εκπαιδευτική επείγουσα ανάγκη”, προειδοποιεί σε ανακοίνωσή της η διευθύντρια της UNICEF Ενριέτα Φορ. “Ο αντίκτυπος αυτού μπορεί να γίνει αισθητός στις οικονομίες και τις κοινωνίες τις ερχόμενες δεκαετίες”, σημειώνει. 

Ήρθε λοιπόν να κάνουμε κάτι για αυτό. Ο κάθε ένας, από τη δική του μεριά να βοηθήσει ώστε να διαμοιραστούν τα βασικά σε όλους τους μαθητές του πλανήτη, δίνοντας τους την επιλογή και τη δυνατότητα να μάθουν και να γίνουν καλύτεροι άνθρωποι. Οι πρωτόγνωρες συνθήκες που βιώνουμε τον πανδημικό καιρό, σημαίνουν ένα και μόνο πράγμα. Η αλληλεγγύη αυτή την περίοδο, είναι πιο σημαντική από ποτέ.