Όσο η θερμοκρασία ανεβαίνει, γιατί μας χρειαζότανε κι ένας καύσωνας για να μπει καλά ο Σεπτέμβριος του 2020, τόσο περισσότερη ανάγκη έχουμε από λίγη δροσούλα. Για αυτό λοιπόν οσο γυρνάμε τα κανάλια με το τηλεκοντρόλ ή ξεψαχνίζουμε τα dvd μας, θα θέλαμε πολύ να πέσουμε πάνω σε ένα Χριστουγεννιάτικο “Μόνος στο Σπίτι” με τον Μακόλεϊ Κάλκιν πιτσιρικά να γλεντάει τους επίδοξους διαρρήκτες.  

Σήμερα το χρυσό παιδί των 90s, γίνεται 40 χρονών κι αφού πάρω λίγο χρόνο να κάτσω μπροστά στον καθρέφτη μου και μονολογήσω πόσο κωλογέρασα, θα πάρω μια βαθιά ανάσα, για να ψάξω λίγο τη ζωή του πιο χαρακτηριστικού παιδικού δαιμόνιου χαμόγελου μιας ολόκληρης γενιάς. 

Αν βγεις στο δρόμο, πάρεις ένα μικροφωνάκι κι αρχίζεις να σταματάς περαστικούς και να τους ρωτάς ποιο παιδί θαύμα σας έρχεται πρώτο στο μυαλό, 2 και μόνο ονόματα θα μονοπωλήσουν τις απαντήσεις. Ναι σωστά κατάλαβες, που το πάω. Ο Μακόλεϊ Κάλκιν κι ο Χρήστος Σαντικάϊ.  

Σε ηλικία 8 χρονών ο Κάλκιν βγήκε στο κινηματογραφικό κουρμπέτι κι οι μετοχές του εκτοξεύθηκαν σε δυσθεώρητα ύψη ακόμη και για τα σημερινά δεδομένα, με τα δύο “Home Alone”, που έβαλαν το μουτράκι του, σε κάθε σπίτι. Ο πιτσιρικάς ενδιάμεσα έκανε κι ένα “My Girl”, που δεν άφησε κανέναν οφθαλμό δίχως δάκρυα, ειδικά σε αγόρια και κορίτσια της ηλικίας του. Στο “Good Son”, πλάι σε έναν πιτσιρίκο ονόματι Ελάιζα Γουντ, πολλά χρόνια πριν γίνει Χόμπιτ, την είδε λίγο “Έκτη Αίσθηση”, πριν την “Έκτη Αίσθηση”. 

Μετά από μια συμμετοχή του στο κάτω του ανθυπομετρίου “Getting Even with Dad”, πλάι στον τεράστιο Ted Danson (δες “Bored to Death” & “Α Good Place”, χθες), έφτασε η στιγμή να παίξει ακόμη έναν ρόλο που τον στιγμάτισε. Προφανώς μιλάμε για τον Richie Rich, το μόνο “Πλουσιόπαιδο” που συμπάθησα ποτέ.  

Ενδιάμεσα υπήρξε πρωταγωνιστής και στο περίφημο βίντεο του Μάικλ Τζάκσον. Ναι το Black or White εννοούμε! Έκτοτε ο Μακόλεϊ ξεκίνησε να μεγαλώνει και δεν υπήρχε άνθρωπος στο Χόλιγουντ που να μην ποντάρει τα λεφτά του στο ταλέντο του. Ωστόσο, σύντομα τα χρόνια περνούσαν και φτάσαμε στο 2003 και το “Party Monster“, όπου υποδύθηκε ουσιαστικά τον εαυτό του. Τα προβλήματα με τις καταχρήσεις είχαν ήδη ξεκινήσει, με τη σύλληψη του για κατοχή μαριχουάνας κι άλλων ουσιών το 2004 να γίνεται πρώτο θέμα σε όλα τα ταμπλόιντ του πλανήτη.  

Έκτοτε τίποτα σημαντικό κι άξιο αναφοράς κινηματογραφικά. Στα χρόνια που ακολούθησαν με απασχόλησε όταν δάνεισε τη φωνή του, στο τέρμα καμένο Robot Chicken για 5-6 χρόνια και για την 8ετη σχέση του με τη θεότητα που ακούσει στο ανθρώπινο όνομα Μίλα Κούνις. 

Σήμερα γίνεται 40, αλλά για μια ολόκληρη γενιά σαν τη δικιά μου, παραμένει εκείνος ο ξανθομπάμπουρας πιτσιρίκος με το πονηρό χαμόγελο, που κλείνει το μάτι σε όποιον γονιό νομίζει ότι θα τον τιθασεύσει!