Σαν σήμερα, γεννήθηκε στο Ρίο ντε Τζανέριο, ο Βραζιλιάνος συγγραφέας Πάουλο Κοέλιο. Η μητέρα του ήθελε να γίνει μηχανικός, όπως ο πατέρας του. Όταν τους ανακοίνωσε ότι σκόπευε να γίνει συγγραφέας, προσπάθησαν να τον εμποδίσουν με κάθε τρόπο. Όπως ο ίδιος είχε αναφέρει σε συνέντευξη του, για να τον εμποδίσουν του έκοψαν το χαρτζιλίκι και προσπάθησαν να τον παντρέψουν. Ωστόσο, ήταν ανένδοτος και στα 17 του χρόνια τον έκλεισαν σε ψυχιατρείο, απ’όπου δραπέτευσε συνολικά τρεις φορές.

“Δεν ήθελαν να με πληγώσουν, ούτε να μου κάνουν κακό. Απλά ήθελαν να με σώσουν και δεν ήξεραν τι να κάνουν”

Η παραμονή του στο ψυχιατρείο τον ενέπνευσε να γράψει, 35 χρόνια αργότερα, το βιβλίο “Η Βερόνικα αποφασίζει να πεθάνει”. Για να τον αφήσουν ελεύθερο, τους υποσχέθηκε ότι θα πήγαινε στο Πανεπιστήμιο και ξεκίνησε να σπουδάζει νομικά. Ωστόσο, δεν του άρεσε και ένα χρόνο αργότερα, παράτησε τη σχολή και ακολούθησε τον τρόπο ζωής των χίπις.

Το 1970, για να ταξιδέψει σε Μεξικό, Περού, Βολιβία, Χιλή, στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αφρική. Δύο χρόνια αργότερα, επέστρεψε στη Βραζιλία και άρχισε να γράφει στίχους για μουσική. Φυλακίστηκε το 1974, για υπονομευτικές δραστηριότητες κατά της βραζιλιάνικης δικτατορίας.

Ήταν 39 ετών, όταν αποφάσισε να πραγματοποιήσει το όνειρο που είχε από παιδί. Συγκέντρωσε τα χρήματα που θα του επέτρεπαν να ταξιδέψει για δύο χρόνια και ζήτησε από τη γυναίκα του Χριστίνα, να τα παρατήσουν όλα και να αναζητήσουν τη χαρά της ζωής. Ξεκίνησε να γράφει αδιάκοπα και σε λίγο καιρό κυκλοφόρησε το πρώτο του βιβλίο με τίτλο “Το ημερολόγιο ενός μάγου”, το οποίο, όμως, δεν σημείωσε επιτυχία. Ένα χρόνο αργότερα, έγραψε τον “Αλχημιστή” ο οποίος εκδόθηκε από μικρό εκδοτικό οίκο της Βραζιλίας. Η υπόθεση ξεκινούσε με τη φράση “Το παιδί ονομαζόταν Σαντιάγκο” και κεντρικός χαρακτήρας ήταν ένας βοσκός από την Ανδαλουσία που ταξιδεύει στην Αίγυπτο.

Ο Κοέλιο θεωρείται από τους πιο σημαντικούς συγγραφείς, με το έργο του να έχει επηρεάσει τις ζωές και τον τρόπο σκέψης πολλών ανθρώπων. Έγραφε ένα βιβλίο κάθε δύο χρόνια και, μέχρι σήμερα, έχει εκδώσει περισσότερα από 30 βιβλία.

Ακολουθούν κάποια από τα πιο τσιτάτα του αποφθέγματα:

1. Όταν θελήσεις κάτι πάρα πολύ, το σύμπαν όλο θα συνωμοτήσει για να γίνει η επιθυμία σου πραγματικότητα .

2. Η ζωή είναι πάντα σε αναμονή της κατάλληλης στιγμής για τη δράση .

3. Τα πάντα στον κόσμο δεν είναι τίποτα άλλο παρά διαφορετικές εκδηλώσεις του ίδιου πράγματος .

4. Μερικές φορές χρειάζεται να γυρίσετε όλο τον κόσμο για να καταλάβετε ότι ο θησαυρός είναι θαμμένος στο δικό σας σπίτι.

5. Ορισμένες φορές η ζωή χωρίζει δύο άτομα μόνο και μόνο για να δείξει πόσο σημαντικοί είναι ο ένας για τον άλλον.

6. Αν είσαι σε θέση να δεις την ομορφιά , αυτό συμβαίνει μόνο και μόνο επειδή φέρεις την ομορφιά μέσα σου. Ο κόσμος είναι ένας καθρέφτης στον οποίο ο καθένας βλέπει το είδωλό του.

7. Οι άνθρωποι λένε πίσω από την πλάτη σου ό,τι να ΄ναι και μπροστά στα μάτια σου ό,τι βολεύει.

8. Ό,τι συνέβη μια φορά μπορεί και να μη συμβεί ποτέ ξανά . Αλλά αυτό που έχει γίνει δύο φορές, σίγουρα θα γίνει και τρίτη.

9. Αν η αγάπη μεταμορφώνει ένα άτομο με γοργό ρυθμό , η απελπισία το κάνει ακόμα πιο γρήγορα .

10. Τις πιο σημαντικές λέξεις στη ζωή μας τις προφέρουμε με τη σιωπή.

11. Το να χαθείς αποτελεί τον καλύτερο τρόπο για να βρεις κάτι ενδιαφέρον .