Σήμερα, είναι μια σπουδαία μέρα για το σινεμά, μιας κι ένα από τα μεγαλύτερα κινηματογραφικά φεστιβάλ του κόσμου, αυτό του Βερολίνου, προχώρησε σε μια σημαντική απόφαση. Μια απόφαση, που αναμένεται τα επόμενα χρόνια, καλά να είμαστε να τα ζήσουμε, αν την βγάλουμε καθαρή το 2021 να χαρακτηρίζεται ως ιστορική. Βλέπεις το 2021, δεν θα υπάρχουν στο πρόγραμμα του, οι βραβεύσεις φύλου, αλλά αντίθετα θα απονέμεται ένα μόνο βραβείο για τον Α’ ή Β΄ρόλο, δίχως τις κατηγορίες ανδρών και γυναικών.  

Συγκεκριμένα στην ανακοίνωση του γραφείου τύπου του Φεστιβάλ, οι καλλιτεχνικοί διευθυντές του, Mariette Rissenbeek και Carlo Chatrian, δήλωσαν πως ο ευρύτερος στόχος της συμβολικής κίνησης τους, ήταν “η ευαισθητοποίηση όλων σε θέματα φύλου, προκειμένου να μην διαιωνιστούν συμπεριφορές που οδηγούν σε διαχωρισμούς σχετικά με αυτό“.  

Δεν είναι απίθανο τα άλλα δύο Φεστιβάλ της Αγίας Κινηματογραφικής Τριάδας (το Φεστιβάλ των Καννών κι εκείνο της Βενετίας) να ακολουθήσουν, μιας και στα περισσότερα πλέον Φεστιβάλ του εξωτερικού, δεν υφίστανται βραβεία με διακρίσεις φύλου. 

Το έχουμε ξαναγράψει αρκετές φορές, πως υπάρχουν κάποιοι συμβολισμοί που έχουν τη δυνάμη και μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο ολόκληρο. Για αυτό και το μήνυμα της Berlinale πρέπει να φτάσει από άκρη σε άκρη σε κάθε γωνιά του πλανήτη, βοηθώντας να επανεκκινήσει η συζήτηση γύρω από θέματα φύλου, κλείνοντας την πόρτα σε διαχωρισμούς και σεξιστικές συμπεριφορές μια για πάντα.