Σήμερα, είναι η Διεθνής Ημέρα Μνήμης και Τιμής στα Θύματα της Τρομοκρατίας (Ιnternational Day of Remembrance of and Tribute to the Victims of Terrorism) καθιερώθηκε στις 19 Δεκεμβρίου 2017 με ψήφισμα της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ για να τιμώνται κάθε χρόνο, στις 21 Αυγούστου, τα θύματα αλλά και οι επιζήσαντες τρομοκρατικών ενεργειών ανά τον κόσμο. Στο ψήφισμα του διεθνούς οργανισμού υπογραμμίζεται ότι το κράτος δικαίου και η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων διαδραματίζουν βασικό ρόλο στην πρόληψη και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Αντέγραψα από το ίντερνετ, ακριβώς τα σχετικά της ημέρας, γιατί ομολογώ ότι τα γράφουν καλύτερα από εμένα στη συγκεκριμένη περίπτωση.  

Αυτή τη μέρα λοιπόν, θυμήθηκα και πάλι μια από τις πλέον συγκλονιστικές σειρές που έχω δει τα τελευταία χρόνια. Μιλάμε για το “Unabomber”, το οποίο ευχαριστώ το Netflix που είχε στην πλατφόρμα του και με έθισε όταν ακριβώς το χρειαζόμουν. Κάπως έτσι έμαθα για την ιστορία του Ted Kaczynski, ενός από τους πιο διαβόητους τρομοκράτες. H ιστορία του, μοιάζει βγαλμένη από ταινία ή σειρά, για αυτό ακριβώς τον λόγο κι έγινε μια αριστουργηματική σειρά με τον ρόλο του Ted να κρατά ο Πολ Μπέτανι, (γιατί χάθηκες αγόρι μου έτσι) σε μια συγκλό all the way ερμηνεία, που θα έλεγε κι η Βίκυ Καγιά.  Ιδιοφυής από μικρός τέλειωσε το σχολείο, μόλις στα 16 κι οι χαρακτηρισμοί διάνοια και παιδί θαύμα τον συνόδευαν σε κάθε του κίνηση, μιας κι ελάχιστοι μπορούσαν να του την βγουν σε Μαθηματικά και Χημεία.  

Η τρομοκρατική δράση του Κατζίνσκι άρχισε στις 25 Μαΐου του 1978, όταν ένας καθηγητής του πανεπιστημίου του Ιλινόις δέχθηκε ένα δέμα το οποίο υποτίθεται πως ο ίδιος είχε αποστείλει σε άγνωστο παραλήπτη και του είχε επιστραφεί. Ο καθηγητής κάτι υποψιάστηκε και το παρέδωσε στην ασφάλεια του πανεπιστημίου. Ωστόσο, ο φύλακας που το άνοιξε τραυματίστηκε σοβαρά. Για 18 ολόκληρα χρόνια, συνέχισε να τρομοκρατεί την πανεπιστημιακή κοινότητα των Η.Π.Α. στέλνοντας ταχυδρομικώς δέματα-βόμβες τα οποία εκρηγνύονταν όταν ο παραλήπτης προσπαθούσε να τα ανοίξει. Κατά τη διάρκεια της δράσης του σκότωσε 3 άτομα, τραυμάτισε 22 και έφτασε στο Νο1 των καταζητούμενων τρομοκρατών από το F.B.I. Έγινε γνωστός με το παρατσούκλι Unabomber (University and Airline Bomber). 

Η σειρά που λες, παρακολουθεί την παράλληλη ιστορία του James “Fitz” Fitzgerald, ενός πράκτορα του FBI, που υφαίνει το προφίλ του Unabomber, καταλήγοντας τελικά σε ένα αδιανόητα ευφυές mind game που η γάτα κυνηγά το ποντίκι και το ποντίκι αντεπιτίθεται, βάζοντας συνεχώς εκείνο παγίδες και τρικλοποδιές στον διώκτη του.  Ο Sam Worthington δίνει αντίστοιχο ρεσιτάλ, χτίζοντας το αντίπαλον δέος, σε ένα μπρα ντε φερ, με υπόκωφες εντάσεις και ατμόσφαιρα που σε κρατά τσιτωμένο συνεχώς.  Με μια σκηνοθεσία Mindhunter-ική, κλείνει το μάτι σε όλα τα action thrillers εκεί έξω, την ώρα που η επιστροφή στη φύση, δεν φάνηκε ποτέ τόσο τρομακτικά διαταραγμένη! 

Σταμάτα ότι κάνεις και δες τα 8 επεισόδια. Ένα Play αρκεί και τα υπόλοιπα έρχονται από μόνα τους!