Δεν ξέρω για σένα, αναγνώστη φίλε μου, αλλά εγώ πολλές φορές ζώντας και μεγαλώνοντας στον σύγχρονο δυτικό κόσμο, παίρνω ως δεδομένα πράγματα, που σε άλλα μέρη του πλανήτη για να τα κάνεις, παίζεις το κεφαλάκι σου κορώνα γράμματα κυριολεκτικά. Πάρε για παράδειγμα το εξής. Πες ρε παιδί μου ότι γουστάρεις εσύ τώρα, να μαζέψεις το παρεάκι σου και να φτιάξεις μια death metal μπάντα για να τιμήσεις τους Cannibal Corpse που σε μεγάλωσαν και τους Death του τιτάνα Chuck Schuldiner. Μπορείς που λες, ελεύθερα να το κάνεις, δίχως να έχεις τρεχάματα. Άντε, στη χειρότερη αν βαράτε blastbeat-ιές, μεσημεριάτικα να σου φέρει κανένας δύστροπος γείτονας την αστυνομία, να κατεβάσεις το volume.  

Ε, στο Ιράν δεν είναι έτσι τα πράγματα, δυστυχώς. Κι αν δεν μας πιστεύεις, διάβασε την ιστορία των ΑRSAMES από το Ιράν που συνελήφθησαν και καταδικάστηκαν σε 15 χρόνια φυλάκιση με την κατηγορία ότι ανήκουν σε σατανικό metal συγκρότημα που είναι ενάντια στην Ισλαμική Κυβέρνηση. Τα παιδιά τα δικά μας από το rockhard, κάνανε το ρεπορτάζ κι εμείς μάθαμε τα καθέκαστα: Όπως δήλωσε το σχήμα, το 2017 συνελήφθησαν την ώρα που έκαναν πρόβα στο στούντιό τους, επειδή πίστευε η κυβέρνηση ότι παίζοντας γρήγορη μουσική με ακραία φωνητικά, ήταν Σατανιστές, κάτι που επιβεβαίωναν και οι νεκροκεφαλές στα t-shirts τους…  

Μετά τη σύλληψή τους, για μία εβδομάδα δεν είπαν ούτε στις οικογένειές τους ότι ήταν φυλακή, μέχρι που πλήρωσαν την εγγύηση και αφέθηκαν ελεύθεροι, με τον όρο να μην δουλέψουν, να μην κυκλοφορήσουν ή να πουλήσουν μουσική η merchandise και να μην μιλήσουν στα media μέχρι να γίνει η τελική δίκη… Η κυβέρνηση κατέβασε τις σελίδες τους στα social media, αλλά εκείνοι τα ενεργοποίησαν εκ νέου και καταδικάστηκαν σε 15 χρόνια φυλάκιση, αναγκάζοντάς τους να δραπετεύσουν από τη χώρα. 

Kι ενώ όλοι οι φασαίοι της γης μάθανε πως όταν αγαπάς τη μουσική σου μπορείς να φτάσεις κυριολεκτικά, ένα βήμα πριν να χάσεις ό,τι αγαπάς, οι ARSAMES σωθήκανε και μπορούν να ανακυρηχθούν ως επίσημους σωσμένους χατζημεταλλάδες και με τη βούλα.