Η καραντίνα ήταν μια δύσκολη φάση, για αυτό με όσα συμβαίνουν γύρω μας τρέμει το φυλλοκάρδι μας, μπας και κλειστούμε και πάλι μέσα και δεν ξέρουμε τι θα απογίνουν οι δίχαλες παντοφλίτσες που προμηθευτήκαμε για να τις μοστράρουμε στο μπιτσόμπαρο, χορεύοντας κατσικωτά με ποτά ανά χείρας όπως κάθε χρόνο; Εκείνη την περίοδο λοιπόν, όσους στάθηκαν δίπλα μας, δίνοντας μια χείρα βοηθείας, στα δεινά που είχαμε να αντιμετωπίσουμε, τους αγαπάμε ένα τσακ περισσότερο.  

Kάπως έτσι νιώθω για τους Puta Volcano μιας και ο τελευταίος δίσκος τους με τον τίτλο AMMA, έσκασε μύτη ελεύθερος για όσες αυτιές γουστάρεις λίγο πριν το μαζικό Lockdown! Κλασική περίπτωση grower, κάθε ακρόαση σε έθιζε περισσότερο στα ηχοτόπια που σκάρωσαν τα δικά μας τα παιδιά. Η παραγγελία του βινυλίου κρίθηκε επιβεβλημένη κίνηση μιας και καμώνομαι τον μουσικόφιλο, που σέβεται τον εαυτό του. Επομένως όπως αναφέρεται και στας μουσικάς γραφάς, αυτό το φυσικό format είναι ένα πράγμα, άλλο πράγμα και πολύ καλά κάνει κι αναφέρεται, γιατί είναι αλήθεια. Στα αυλάκια του δίσκου λοιπόν, πέρα από μπόλικη έμπνευση θα βρεις κρυμμένη αυτή τη δημιουργική καύλα, που δεν γίνεται να χαλιναγωγηθεί αν δεν πάρει τραγουδοποιό μορφή. 

Με μια frontwoman, που κατεβάζει αμάσητους για δεκατιανό, όσους κομπάζουν ροκσταριλίκι, επειδή ένα Σάββατο βράδυ, γέμισαν το μπαράκι της γειτονιάς τους κι ένα songwriting επιπέπου Τσάμπιο Λιγκ που θα έλεγε κι ο Αλέφας, αν ήταν μουσικοκριτικός, οι Puta Volcano παραδίδουν τον πλέον ώριμο δίσκο της καριέρας τους. Κι όχι, το μεγαλύτερο τους επίτευγμα δεν είναι ότι καταφέρνουν να πάνε τον ήχο τους ένα βήμα παρακάτω, αλλά κλέβοντας όσα εύστοχα γράψανε τα αδέρφια μας από το Obelisk στο στικεράκι του δίσκου, πάνε ολόκληρο το grunge ένα βήμα παρακάτω, φτάνοντας το στο 2020, με το κεφάλι του ακόμη ψηλά, χωρίς απλά να λοξοκοιτά σε ηχητικά περασμένα μεγαλεία, διηγώντας τα, να κλαις. 

Βουτηγμένο στην κολυμπήθρα του Seattle, το AMMA πατάει πάνω στις θεμελιώδεις αρχές του, δίχως να αυτό-εγκλωβίζεται στην ηχώ των μπαμπάδων του είδους. Μια σειρά από αλανιάρικα riffs που άλλοτε τα ευλογούν οι Tool κι άλλοτε οι Mars Volta και ρυθμικά μέρη που τα συνιστά η Ένωση Φυσικοθεραπευτών Ελλάδος, για την ορθή λειτουργία του αυχένα μας, γίνονται στα χέρια των Puta Volcano, μια από τις πιο ενδιαφέρουσες μουσικές ιστορίες που αφηγήθηκε η ελληνική μουσική το 2020! Με τις υγείες σας! 

Υ.Γ: Με την πιστόλα στον κρόταφο μόνο θα διαλέξω σαν highlights τα “Primitive Data”, “Entropica” και “Black Box”!