Τελευταία η μάσκα έχει γίνει απαραίτητο… αξεσουάρ για όλους μας, καθώς πρέπει να τη φοράμε σχεδόν παντού, ώστε να προστατέψουμε εμάς και τους γύρω μας από τη φονική πανδημία που υπάρχει εκεί έξω.
 
Η αλήθεια όμως να λέγεται. Η χειρουργική μασκούλα δεν είναι και τόσο κουλ και ωραία και έτσι, με τον καιρό, αρκετές εταιρίες αποφάσισαν να λανσάρουν τις δικές τους μάσκες ώστε να μπορεί να διαλέξει ο καθένας τη δικιά του και αυτή που ταιριάζει με το στίλ του. Μέχρι και μαντήλια σαν και αυτά που φοράγαμε στο κεφάλι μας στο GTA έβαλαν μερικοί, ώστε να δείχνουν ωραίοι. Αλήθεια όμως, μας προστατεύουν αυτές οι εναλλακτικές λύσεις;
 
Μια νέα μελέτη που έγινε συνέκρινε 16 διαφορετικά είδη μασκών. Με ειδικές ακτίνες λέιζερ και κάμερες, οι ερευνητές είδαν κατά πόσο τα σταγονίδια δεν περνάνε απ’ τη μάσκα όταν κάποιος φορέας λέει μια απλή πρόταση. Κάθε μάσκα δοκιμάστηκε 10 φορές και τα αποτελέσματα της έρευνας, απ την πιο ασφαλή μάσκα, μέχρι την λιγότερο ασφαλή, ήταν τα εξής: 
 
  1. Προσαρμοσμένη μάσκα N95, χωρίς βαλβίδα εκπνοής

  2. Χειρουργική μάσκα τριπλού στρώματος

  3. Χειροποίητη μάσκα με κομμάτι πολυπροπυλενίου ανάμεσα σε δύο στρώματα βαμβακερού υφάσματος

  4.  Μάσκα διπλού στρώματος από πολυπροπυλένιο, από ύφασμα ποδιάς

  5. Μάσκα με περίβλημα προπυλενίου 

  6.  Βαμβακερή μάσκα 2 στρώσεων

  7. Βαμβακερή μάσκα 2 στρώσεων

  8.  Μάσκα N95 με βαλβίδα εκπνοής

  9. Βαμβακερή μάσκα 2 στρώσεων, τύπου Olson

  10. Μάσκα με μονή στρώση Maxima AT

  11.  Βαμβακερή μάσκα 1 στρώσης

  12. Βαμβακερή μάσκα 2 στρώσεων

  13.  Πλεκτή μάσκα

  14.  Μπαντάνα διπλής στρώσης

  15. Καθόλου μάσκα

  16. Γκέτα λαιμού από fleece

Βλέποντας τα συγκεκριμένα αποτελέσματα καταλήξαμε στο συμπέρασμα πως αν είναι να βάλουμε γκέτα λαιμού, καλύτερα να μην βάλουμε τίποτα, ενώ οι πλεκτές μάσκες, αλλά και τα φουλάρια δεν βοηθάνε καθόλου τη δουλειά.

 

Για αυτό μάγκες, για λίγο ακόμα, μέχρι να περάσει, ας βάζουμε τις πιο… άσχημες μάσκες, δεν πειράζει, για το καλό μας είναι!