Και έχουμε αισίως 15 Αυγούστου. Έφτασε λοιπόν η μέρα που για να πεις “Χρόνια Πολλά” σε όσους γνωρίζεις θα πρέπει να ξυπνήσεις απ’ τις 8 το πρωί και το μεσημεράκι θα έχεις τελειώσει. Να, βλέπεις γιορτάζει η μισή Ελλάδα. Μαρίες, Δέσποινες, Παναγιώτηδες και γενικότερα, γιορτάζει κοσμάκης. Αν θες κολπάκι πάντως για να μην εκτεθείς, θα σε φτιάξω. Απλά όποιον βλέπεις στον δρόμο, χαιρέτα τον και πες του και ένα “Χου Που”. Έχεις 50% πιθανότητα να πέσεις μέσα.
 
Βέβαια, κακά τα ψέμματα, τα περισσότερα αγοράκια όταν έρχεται αυτή η μέρα, ετοιμάζουμε ξεχωριστές ευχές για το Μαράκι. Όχι κάποιο συγκεκριμένο, αλλά μεταξύ μας, όλο και κάποιο Μαράκι θα υπάρχει που το συμπαθούμε λίγο παραπάνω, έτσι δεν είναι; Αυτό γίνεται γιατί οι Μαρίες είναι παντού. Και όταν λέω παντού, το εννοώ. Έλα μην μου ντρέπεσαι, μίλα ντόμπρα. Δεν γίνεται να μην έχεις καψουρευτεί κάποια Μαρία, κάποτε. Και αν αυτό δεν έχει γίνει, πίστεψε με, θα γίνει. Ε, για αυτό, για να μου είσαι και έτοιμος, πάρε 5+1 κομματάκια για Μαρίες σε περίπτωση που φοβάσαι να πεις “Σε γουστάρω” σε κάποια που τη λένε έτσι, όπως ένας φίλος μου που είναι από το χωριό και προφανώς δεν τον ξέρεις!
 
1. Faydee – Maria
Δεν γουστάρω αρκετά αυτό το είδος μουσική, εκτός από ορισμένες εξαιρέσεις φυσικά, αλλά πρέπει να παραδεχθώ κάτι. Εκτός του ότι το τραγούδι λέγεται “Maria” και κάνει καραμπάμ γιατί το έβαλα στη λίστα, έχει και Ε-ΠΙ-ΚΟ videoclip. Αν δεν το έχεις δει, απλά δες το! Και ρωτάω εγώ τώρα, όπως και ο Faydee. “What’s your name señorita?”; Αχ, αυτοί οι συνειρμοί και οι άκυρες συνδέσεις θα με φάνε…
 
2. Οι άθλιοι του Ουγκό – Αχ Μαρί
Αυτό το διαμάντι, δεν ήξερα καν ότι υπάρχει. Απλά όταν αυτός ο φίλος απ’ το χωριό, που δεν τον ξέρεις, γούσταρε παλιά ένα Μαράκι, πριν του αρέσει μετά ένα άλλο Μαράκι, ζήτησε τη βοήθεια μου ώστε να του βρω ένα κομμάτι για να ταυτιστεί, το οποίο όμως δεν θα είναι γνωστό. Ε και βρήκα αυτό το ΕΠΟΣ. Εδώ απλά ακούγονται αλήθειες. Απλά θυμήσου, ποιο ήταν το όνομα της πρώτης σου δασκάλας; Άστο θα σου πω εγώ. Μαρία την έλεγαν. Σε όλων τη ζωή υπάρχει μια Μαρία και σίγουρα εξελίσσεται ωσάν τη δυναστεία. Δεν το λέω εγώ, το κομμάτι το λέει. Α και ο μπακλαβάς μόνο γωνία μάγκες!
 
3. Τζίμης Πανούσης – Κάγκελα παντού
Ναι το γνωρίζω. Σε καμία περίπτωση δεν είναι “ερωτικό” αυτό το κομμάτι. Αλλά βλέπεις, υπάρχουν και κάτι άτομα σαν και εμένα που ψάχνουν γωνία στο δεκάρικο και όπου ακούνε… κάτι που τους αρέσει καταπιάνονται αμέσως. Ε, στο “Κάγκελα παντού” μέσα στις στιχάρες του Τζιμάκου, ακούγεται και ο στίχος “Τα μπούτια σου Μαρία…”. Πίστεψε με, ένας καψούρης δεν θέλει και πολύ για να το τραγουδάει όλη μέρα, αυτές οι 4 λέξεις από μόνες τους, του αρκούν!
 
4. Στέλιος Ρόκκος – Μαρία, Μαράκι, Μαριώ
Αν είσαι μελό τυπάς και ολίγον βασικός, εδώ σε έχω. Στέλιος Ρόκκος μάγκα μου. Ο τύπος δεν κρύφτηκε να μιλήσει με γρίφους, το είπε ξεκάθαρα “Πόσο σε θέλω, όταν μπάζει από παντού (;;;), αχ Μαρία Μαρία, Μαρία, Μαράκι, Μαριώ”. Βλέπεις, ο Στελλάρας εκτός του ότι κάνει μια ερωτική εξομολόγηση μέσα σε 3 λεπτά, πιάνει και μεγάλο φάσμα απ’ τα υποκοριστικά του “Μαρία”. Ε man μου, μού ξεχνάς το “Μαίρη” και μου βάζεις το “Μαριώ”; Να μου πεις, Ρόκκος είναι αυτός, ό,τι θέλει κάνει!
 
5. Santana – Maria Maria
Ε, αν η άλλη είναι λίγο πιο Λατίνα εδώ μου είσαι. Μεξικάνικός ρυθμός, από μια άλλη εποχή και με τη συμμετοχή ενός απ’ τους καλύτερους κιθαρίστες όλων των εποχών, σύμφωνα με το “Rolling Stone”, του Κάρλος Σαντάνα. Και ο τίτλος του κομματιού; Maria Maria. Ούτε δυσκολίες, ούτε όμως μελό και άκυροι στίχοι. Να, μια τραγουδάρα για τη Μαρία, με αγάπη…
 
5+1. Όλα των Χατζηφραγκέτα
 
Αυτό ακριβώς τίποτα άλλο…