Η ιστορία το έχει αποδείξει δεκάδες φορές. Εκεί που η ανθρωπότητα έχει καταφέρει να βρει τις όποιες ισορροπίες, ένα απρόσμενο γεγονός έρχεται να φέρει τα πάνω κάτω και τα κάτω πάνω και η κατάσταση βγαίνει εκτός ελέγχου. Το ξεκίνημα του 21ου αιώνα -και λίγο πιο πριν- μας αιφνιδίασε ουκ ολίγες φορές, μας άφησε “παγωμένους”, σοκαρισμένους, φοβισμένους και αναστατωμένους με γεγονότα που κανένας δεν υπολόγιζε. Ήταν καθοριστικά για την εξέλιξη και την κοινωνική μεταβολή. Μας στιγμάτισαν και καθένα από αυτά μας άλλαξε με τον τρόπο του. Αν και υπαινικτικά, χωρίς πολλές φορές να το συνειδητοποιούμε και να το παραδεχόμαστε, γίναμε άλλοι άνθρωποι τόσο σε εθνικό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο. Γίναμε μια νέα γενιά, η γενιά του “ΜΕΤΑ”

Η θύμησή τους ακόμα μας κάνει να νιώθουμε άβολα. Είμαστε η γενιά που έζησε το φονικότερο σεισμό των τελευταίων δεκαετιών. Μας πέταξε όπως όπως μέσα στο μεσημέρι έξω από το σπίτι και μας έκανε να μετατρέψουμε κάθε πλατεία, γήπεδο και ανοιχτό χώρο σε κάμπινγκ επί του αστικού τσιμέντου. Το “κτήνος” του τρόμου μας είχε κυριεύσει. 

Μερικά χρόνια αργότερα, όταν πια ο σεισμός του ‘99 άρχισε να αφήνεται στο παρελθόν, ένα ακόμη γεγονός ήρθε να ταράξει την κοινωνία παγκοσμίως. Είμαστε η γενιά, που έζησε -έστω και από την τηλεόραση- την πτώση των Δίδυμων Πύργων, η οποία έφερε το τέλος μιας εποχής εν μια νυκτί. Η 11η Σεπτεμβρίου χαράκτηκε στη συλλογική μνήμη ως “η ημέρα που άλλαξε τον κόσμο”, βάζοντας όλον τον πλανήτη σε κατάσταση συναγερμού και δημιουργώντας νέα δεδομένα σε σημαντικούς τομείς, όπως η ασφάλεια και τα ανθρώπινα δικαιώματα. 

Είμαστε επίσης, η γενιά που έζησε την οικονομική κρίση. Η γενιά που είδε τα εισοδήματά της να καταρρέουν. Τους μισθούς να μειώνονται. Την ανεργία να ανεβαίνει. Την αγορά να βρίσκεται συνεχώς στο κόκκινο. Πάνω που η οικονομία και η κοινωνία άρχισε να “αναρρώνει” από μια σχεδόν 10ετη ασθένεια, προσβλήθηκε από μια πανδημία, ρίχνοντας την πάλι στο κρεβάτι. 

Ο κορονοϊός μας έκανε να ζήσουμε πρωτόγνωρες στιγμές. Η μετακίνηση 6 με υποχρεωτική βεβαίωση με sms ήταν η μόνη μας διέξοδος. Είδαμε κόσμο να μετρά τις μέρες σα φυλακισμένος για την επιστροφή του στην καθημερινότητα. Όμως, η μετά-κορονοϊού καθημερινότητα που βρήκε ήταν διαφορετική και περίεργη. Η μάσκα  έγινε απαραίτητο αξεσουάρ. Νιώθουμε περίεργα όταν κάποιος πάει να μας αγκαλιάσει ή να μας δώσει το χέρι του. 

Όλα αυτά τα γεγονότα και ακόμη περισσότερα που είναι αδύνατο να στριμωχτούν σε ένα κείμενο, έπλασαν μια νέα γενιά με βασικό χαρακτηριστικό την ομαδική αμηχανία. Η ανασφάλεια μεγάλωσε. “Πού θα είμαστε σε έξι μήνες, σε ένα χρόνο από τώρα”, “Τι επιφυλάσσει το μέλλον” σκέφτεται η πλειοψηφία. Κανείς δεν μπορεί να δώσει μια σίγουρη απάντηση, αλλά το σίγουρο είναι ότι θα είναι διαφορετικό. Γιατί εμείς είμαστε διαφορετικοί και ας μην το συνειδητοποιούμε. Είμαστε περισσότερο επιφυλακτικοί και λιγότερο ανοιχτοί και ελεύθεροι.

Σε αυτόν τον “ΜΕΤΑ”-κόσμο αναφέρεται το νέο ελληνικό brand, Downsouth Made του streetwear store Dangerous Minds, το οποίο κυκλοφόρησε πρόσφατα τη νέα του συλλογή, την “META” , με σκοπό να χαρακτηρίσει τη νέα αυτή εποχή που ζούμε, αναγνωρίζοντας πως τα τελευταία 20 χρόνια έγιναν πράγματα που επηρέασαν και αναδιαμόρφωσαν όλους τους τομείς, ακόμη και τη μόδα. Η συλλογή τους είναι μια αντίδραση σ’ ό,τι συνέβη και μια ανήσυχη ματιά σ’ αυτό που θα έρθει, αποτυπώνοντας με απλότητα και καθαρά νοήματα τις σκέψεις και τις φοβίες κάθε ανθρώπου του σήμερα.

Οι δημιουργοί του μας καλούν να αποδεχτούμε ό,τι έχει συμβεί και να παραδοθούμε στο παρόν. Χαρακτηριστικές φράσεις που χρησιμοποιούν στις δημιουργίες τους είναι: η λέξη “ΣΟΚ”, ένα συναίσθημα που μας κυρίευσε όλους, τη λέξη “META”, που αναφέρεται στον κόσμο που δημιουργήθηκε μετά από όλα όσα συνέβησαν τις δύο τελευταίες δεκαετίες και που όλοι μας ανήκουμε ανεξαρτήτως ηλικίας, φύλου και οικονομικής κατάστασης και τη φράση “WHAT’S NEXT”, ένα ερώτημα που γυρίζει στο μυαλό των περισσοτέρων. Τι έπεται, άραγε; 

Η ιστορία της μόδας έχει δείξει ότι μετά από κάθε κρίση δημιουργήθηκαν οι πιο εμβληματικές τάσεις. Όπως σχολίασε η ιστορικός μόδας Leie Lima Baum «τα τελευταία χρόνια η μόδα κοιτούσε πάντα προς τα πίσω για να αντλήσει έμπνευση. Ποτέ προς το εμπρός”. 

Εξαιτίας των συνθηκών όλα γύρω μας παίρνουν νέες μορφές. Ό,τι θεωρούνταν φυσιολογικό πριν από 20 χρόνια, 10 χρόνια – ακόμη και πριν λίγους μήνες- τώρα πια είναι μια ανάμνηση ενός κόσμου που δεν θα είναι ποτέ ξανά ίδιος. Και η μόδα, όπως και κάθε άλλος τομέας, δεν μπορεί να μείνει ανέγγιχτη και σιωπηλή. 

Το ελληνικό brand DangerousMinds, βαθιά επηρεασμένο από τα γεγονότα, δίνει όνομα, ένα μέσο έκφρασης και μια νέα εικόνα στον κόσμο της νέας εποχής, στον κόσμο του “ΜΕΤΑ”. 

Τώρα περισσότερο από ποτέ ο κόσμος αναζητά και στηρίζει επιχειρήσεις με ένα μήνυμα, μια αποστολή, ένα νόημα. Γι’ αυτό και κολοσσοί της μόδας και του fast fashion βλέπουν τις αυτοκρατορίες τους να καταρρέουν. Ο κόσμος στρέφεται σε τοπικές επιχειρήσεις που έχουν κάτι να πουν. Και στο DM λένε τις βαθύτερες σκέψεις μας. 

 

Τη συλλογή META θα τη βρεις εδώ

 

Το Instagram του brand DM θα το βρεις εδώ και του Dangerous Minds εδώ
Το Facebook θα το βρεις εδώ