Όπως έχεις καταλάβει η φάση που περνάμε εδώ και κάποιους μήνες, είναι πολύ πιο σοβαρή από όταν βγάζαμε αποτυχημένα αστεία, μετά το πρώτο κρούσμα κορονοϊού στη χώρα μας. Όλα όσα ζήσαμε, μετά από αυτό, όσα ζούμε ακόμη κι όσα έρθουν τις επόμενες μέρες, θα είναι δίχως άλλο ένα ξεχωριστό κεφάλαιο στην ιστορία της ανθρωπότητας κι εμείς καλά να είμαστε σε αρκετά χρόνια από τώρα, θα καμωνόμαστε τους καμπόσους, που τα έζησαν όλα αυτά, δίχως να χρειαστεί να φουσκώσουμε το παραμικρό, για να το παίξουμε ιστορία στους πιτσιρικάδες που θα μας ακούνε.

Εκτός λοιπόν από καραντίνες, οικονομικές καταστροφές, το μεγάλο κυνήγι των χαμένων κωλόχαρτων κι αντισηπτικών κι ένα festival free καλοκαίρι, αρκετά από τα κινηματογραφικά projects που περιμέναμε με το απολυμασμένο μαχαίρι στα δόντια, μπαίνουν στον πάγο, χωρίς ο κύριος κορονοϊός να σκέφτεται καθόλου κι εμάς τα καψιμάκια. Έτσι λοιπόν μετά την ημερομηνία κυκλοφορίας του Tenet που κατέληξε ανέκδοτο, με τον Κρίστοφερ Νόλαν και τους fans στα τραπέζια πάνω. Σειρά πήρε τώρα κι ο Ντενί Βιλνέβ, που μας έδωσε τα “Arrival”, “Prisoners” & “Blade Runner 2049”, πριν ανακοινωθεί ότι το όνομα του, θα μπει στο νέο “Dune“!

Κι ενώ μέρος των γυρισμάτων είχε ολοκληρωθεί, η πανδημία του έβαλε φρένο σε όσα απέμεναν για την ολοκλήρωση της ταινίας που αρχικά περιμέναμε προς Δεκέμβρη μεριά.

Υπάρχουν πράγματα που ως σκηνοθέτης μπορώ να κάνω από απόσταση – η τεχνολογία μου το επιτρέπει. Μπορώ, για παράδειγμα, να επιβλέψω την κατασκευή των ειδικών εφέ από απόσταση. Αλλά, το μοντάζ είναι άλλη ιστορία. Ηταν μεγάλο μάθημα για μένα να διαπιστώσω ότι δεν είναι τόσο απλό να μοντάρουμε από απόσταση. Για μένα το μοντάζ είναι σαν να παίζεις μουσική με έναν ακόμα άνθρωπο. Πρέπει να είστε στο ίδιο δωμάτιο. Εχει κάτι να κάνει με την προσωπική επαφή, την επικοινωνία, τον αυθορμητισμό, την ενέργεια που διαφέρει όταν είσαι στον ίδιο χώρο. Μου λείπει να είμαι στο ίδιο δωμάτιο με τον μοντέρ μου. Είναι πολύ επώδυνο αυτό που κάνουμε τώρα…

Ο θεός του σινεμά, να είναι μαζί σας, ευχόμεθα εμείς και στο τέλος το Dune θα νικήσει. Είναι δίκαιο. Θα γίνει πράξη!