Μπήκε ο Αύγουστος κι ήρθε κι αυτή η άτιμη η Δευτέρα, να μας υπενθυμίσει πως ουσιαστικά υπάρχουν δύο ειδών άνθρωποι. Αυτοί που παίρνουν άδεια τον Αύγουστο κι οι υπόλοιποι δυστυχείς, που μένουν στο γραφείο και φυλάνε Θερμοπύλες, απαντώντας σε newsletters, γιατί δεν έχουν τίποτα άλλο να κάνουν! Παίρνοντας λοιπόν τον πολύ δύσκολο δρόμο της επιστροφής στο γραφείο, μετά από το σαββατοκύριακο, ψάχναμε να βρούμε με ποιον τρόπο θα μπορούσαμε να βγάλουμε το νοίκι μας, χωρίς να δουλεύουμε, όπως συμβαίνει σχεδόν σε καθημερινή βάση. Κάπου εκεί λοιπόν, μας τα έσκασε όμως μια είδηση, που μας φόρτωσε όση ομορφιά χρειαζόμασταν για να αντέξουμε την υπόλοιπη εβδομάδα.
Μια τεράστια “διαστημική πεταλούδα”, που δεν είχαμε ματαδεί ποτέ σε τέτοια ευκρίνεια και τόσες λεπτομέρειες. Για να την έχουμε χρειάστηκε το υπέρ-τούμπανο Τηλεσκόπιο του Ευρωπαϊκού Νότιου Αστεροσκοπείου, που βρίσκεται κάπου στην έρημο της Ατακάμα στη Χιλή. Κι επειδή η σχέση μας με την αστροφυσική αρχίζει και τελειώνει στον Σέλντον Κούπερ, αντιγράφουμε όπως το βρήκαμε μπας και καταλάβεις τι παίχτηκε.
“Το νεφέλωμα αυτό είναι γνωστό ως NGC 2899 και βρίσκεται κάπου μεταξύ 3.000 και 6.500 ετών φωτός μακριά από τη Γη, στον αστερισμό Ιστία που είναι ορατός από το Νότιο Ημισφαίριο.Σύμφωνα με το CNN, το πλανητικό αυτό νεφέλωμα δεν απέχει πολύ από αυτό το σύμπαν. Υπεριώδης ακτινοβολία φωτίζει το φλοιό αερίων που περιβάλλει το άστρο και το κάνει να λάμπει, σύμφωνα με το ESO – όμως μόνο για λίγες χιλιάδες χρόνια προτού εκραγεί.
Το Πολύ Μεγάλο Τηλεσκόπιο που κατέγραψε την εικόνα είναι το «πιο εξελιγμένο οπτικό εργαλείο στον κόσμο» σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Νότιο Αστεροσκοπείο. Συνοδευόμενο με ένα ιντερφερόμετρο, το εργαλείο αυτό μπορεί να καταγράψει λεπτομέρειες 25 φορές καλύτερα από τα συμβατικά, μεμονωμένα τηλεσκόπια”.