Το τουρκικό κοινοβούλιο, ψήφισε το νομοσχέδιο που επεκτείνει τον έλεγχο των αρχών στους Ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, θέτοντας με τον τρόπο αυτό σε άμεσο και ακόμη μεγαλύτερο από πριν κίνδυνο την ελευθερία της έκφρασης.
Βάσει του πλαισίου οι βασικοί ιστότοποι κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Twitter και το Facebook, θα πρέπει να έχουν εκπρόσωπο στην Τουρκία και να υπακούν στις αποφάσεις τουρκικών δικαστηρίων για την απομάκρυνση περιεχομένου, υπό την απειλή αυστηρών κυρώσεων. Σύμφωνα με το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), στόχος του νομοσχεδίου είναι να σταματήσουν οι προσβολές μέσω διαδικτύου, μη δίνοντας φυσικά δεκάρα ή ευρώ ή λύρα τσακιστή για το μοιραίο χτύπημα στη δημοκρατία.
Όλα ξεκίνησαν όταν η κόρη και ο γαμπρός του Σουλτάνου Ερντογάν, τόλμησαν να σχολιαστούν στα κοινωνικά δίκτυα, με εκείνον να ζητά τα “μπουν σε τάξη” Facebook και Twitter, φιμώνοντας έτσι τους ελάχιστους χώρους που μπορούν ακόμη να ακουστούν επικριτικές φωνές στην Τουρκία.
“Τα κοινωνικά δίκτυα είναι ένα σημαντικό κεφάλαιο για πολλούς ανθρώπους που τα χρησιμοποιούν για να ενημερώνονται. Αυτό το νομοσχέδιο προμηνύει μια ζοφερή περίοδο λογοκρισίας στο διαδίκτυο”, εκτίμησε το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW).
Οι τουρκικές αρχές ήδη παρακολουθούν στενά το Twitter και το Facebook, ενώ πολλές δίκες για “προσβολή του αρχηγού του κράτους” και διασπορά “τρομοκρατικής προπαγάνδας” βασίζονται αποκλειστικά σε μία ή μερικές αναρτήσεις στο Twitter.
Οι ΜΚΟ ανησυχούν ότι η περαιτέρω υπονόμευση της ελευθερίας του λόγου στην Τουρκία και ο αυξημένος έλεγχος στους ιστότοπους κοινωνικής ενδέχεται να περιόρισε ακόμη περισσότερο την πρόσβαση των Τούρκων σε ανεξάρτητη πληροφόρηση ή σε επικριτικές φωνές εναντίον της κυβέρνησης, σε μια χώρα όπου ήδη κυριαρχεί ο φιλοκυβερνητικός Τύπος.
Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη “έκθεση για τη διαφάνεια” του Twitter, η Τουρκία βρισκόταν το πρώτο εξάμηνο του 2019 στην πρώτη θέση των χωρών που είχαν ζητήσει από τον ιστότοπο να αποσύρει περιεχόμενο, με περισσότερα από 6.000 αιτήματα.
Πάλι καλά που στην Ελλαδάρα δεν έχουμε θέματα λογοκρισίας και βουλευτές δεν τραβολογάνε δημοσιογράφους ή άλλους πολίτες για τη δημοσίευση της γνώμης τους. ΠΑΛΙ ΚΑΛΑ!