27 του Ιούλη σήμερα και στο μυαλό των περισσότερων γυρνάει μία και μόνο μία λέξη, που όπως καταλαβαίνεις προφανώς και ξεκινάει από διά και τελείωνει σε κοπές. Στο μυαλό των περισσότερων πάντα, γιατί υπάρχουν και κάποιοι άτυχοι που με δάκρυα στα μάτια επέστρεψαν στο γραφείο μετά από 3 βδομάδες άδεια και πέρα από τη συμπόνια μας, τους ρίχνουμε μαζί κι ένα φιλικό χτύπημα στην πλάτη.

Βλέπεις, εκεί που κωλοβαράγαμε ψάχναμε το επόμενο θέμα μας, πέσαμε πάνω σε μία από αυτές τις δροσερές ειδήσεις που όσο τις διαβάζεις, σε κάνει να σκέφτεσαι την πάρτη σου με μπρατσάκια και μοχιτάρα ανά χείρας να πλατσουρίζεις δίχως αύριο, αλείφοντας την κορμάρα σου με κάθε λογής λάδια κι αντηλιακά.

Στην υπέρπανέμορφη Αλόννησο λοιπόν, θα λειτουργήσει το πρώτο υποβρύχιο μουσείο κι όπως μπορείς να καταλάβεις, έναν ντουβρουντζά τον πάθαμε. Το μουσείο που λες οριοθετήθηκε πολύ κοντά στις ακτές της ακατοίκητης νησίδας Περιστέρα και βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από τις ανατολικές ακτές της Αλοννήσου, με εκείνα τα σαγονοπεσιματικά υπέροχα νερά που δεν γίνεται να μην καψουρευτείς!  Αν μάλιστα είσαι δύτης ερασιτέχνης και το κατέχεις το άθλημα, θα μπορείς να βουτάς ελεύθερα, χωρίς φόβο και πάθος για να δεις αρχικά και μετά να τρίβεις τα ματάκια σου τον βυθό της περιοχής που έχει το ονομαστό και ξακουστό ναυάγιο του 5ου αιώνα!

Αν δεν είσαι επιδέξιος βουτηχτής και δύτης μη σκιάζεσαι ωστόσο. Μπορείς κάλλιστα αν θες να ακολουθήσεις τις οδηγίες των δυτών που ξέρουν καλύτερα από τους υπολοίπους! Αν βρεθείς λοιπόν στις λατρεμένες Σποράδες εκεί μετά την πρώτη του Αυγούστου, κάνε μια στάση εκείθε και δεν πρόκειται να χάσεις. Αν φοβάσαι τα νερά κι έχεις ξεχάσει τους αναπνευστήρες σου, στη Χώρα του νησιού θα μπορείς να δεις όλα τα εκθέματα του ναυαγίου και να μάθεις την ιστορία του. Κι επειδή η εικονική πραγματικότητα είναι ένα πράγμα, άλλο πράγμα, μπορείς να γίνεις δύτης χωρίς να βραχείς σταγόνα!

Αφεντικό συγχώρα μας αλλά ένα βιογραφικό θα στείλουμε σε τούτο το έργο προετοιμάστηκε στο πλαίσιο του προγράμματος διασυνοριακής συνεργασίας, BLUEMED και θα συνεχιστεί με τη χρηματοδότηση του ΠΕΠ Θεσσαλίας έως το 2023.