Πριν ξεκινήσουμε, θέλουμε να σου ξεκαθαρίσουμε κάτι. Η Αγιά Σοφία είναι ένα μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς και καμία θρησκεία και δόγμα δεν πρέπει να είναι πάνω απ’ αυτή και τον ιστορικό της χαρακτήρα. 

Στο θέμα μας όμως. Σήμερα, 24 Ιουλίου του 2020 τις πρωινές ώρες, που συνήθως εμείς πίνουμε το καφεδάκι μας, η Αγιά Σοφιά άνοιγε την πόρτα της για πρώτη φορά ως τζαμί. Αυτή η κίνηση του δικτάτορα Ερντογάν, όπως είναι λογικό, έκανε τους πάντες να δυσαρεστηθούν, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Βέβαια, επειδή η ορθόδοξη εκκλησία έχει μια απάντηση για τα πάντα, δεν έμεινε άπραγη και οι παπάδες σαν σωστοί χριστιανοί, δεν έμειναν με σταυρωμένα τα χέρια (bad joke). Έτσι, εκείνη την ώρα που σου ανέφερα πιο πάνω, πολλές καμπάνες από διάφορες ενορίες, σε ολόκληρη τη χώρα άρχισαν να χτυπάνε πένθιμα. Έκαναν δηλαδή, ό,τι ακριβώς ΔΕΝ έκαναν όταν είχαμε θύματα από φωτιές, σεισμούς παλιότερα και πάει λέγοντας…

Σαν να μην έφτανε αυτό, στην αγαπημένη μας Πάτρα τα πράγματα σοβάρεψαν. Καθώς την ώρα που ο μητροπολίτης της ξεκινούσε μπιφ με τους γείτονες, αρκετοί πιστοί μπήκαν μες στην εκκλησία ντυμένοι τσολιάδες. Το ρεπορτάζ για το συγκεκριμένο θέμα τρέχει ακόμα βέβαια, καθώς παίζει να μπερδεύτηκαν οι άνθρωποι και να νόμιζαν ότι τελικά θα γίνει καλοκαίρι το καρναβάλι, όπως μας είχαν πει τον Μάρτη. 

Για όλα τα παραπάνω δεν έχει υπάρξει απάντηση απ’ την πλευρά του Ερντογάν. Μάλλον τα έκανε πάνω του στη θέα των 30 Διάκων. Εμείς πάντως στο Provocateur, στηρίζουμε έμπρακτα το κίνημα “Ντιν-νταν” και συμμετείχαμε στην όλη αντίδραση, στέλνοντας τον δαιμόνιο Κυριάκη να πάρει μέρος στα “πένθιμα χτυπήματα”.