Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε από τη Nature Climate Change, οι πολικές αρκούδες μέχρι το τέλος του αιώνα, δεν θα υπάρχουν πια. Η εκπομπή καυσαερίων που γιγαντώνει διαρκώς το φαινόμενο του θερμοκηπίου, είναι πλέον η μεγαλύτερη απειλή για τα πανέμορφα ζώα, που δεν γλίτωσαν ούτε αυτά από την επέλαση του ανθρώπου.

Τα εμβληματικά ζώα της Αρκτικής, ήδη λιμοκτονούν, μιας και το φυσικό τους περιβάλλον σιγά-σιγά εξαφανίζεται, με τους πάγους να λιώνουν, μη μπορώντας πλέον να βρουν την τροφή τους. Δεν είναι λίγες οι φορές, που τα μεγαλόσωμα πλάσματα καταφεύγουν μέχρι και στις πόλεις προκειμένου τα τραφούν.

Το λιώσιμο των ογκοπάγων αποτελεί πρόκληση ιδίως για τις θηλυκές αρκούδες που γεννούν την άνοιξη. “Θα πρέπει να έχουν πιάσει αρκετές φώκιες για να αποθηκεύσουν στο σώμα τους λίπος ώστε να παράγουν γάλα για τα μικρά τους κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής νηστείας”, εξήγησε ο Στίβεν Άμστρουπ, ένας από τους συντάκτες της μελέτης και επικεφαλής της μη κυβερνητικής οργάνωσης Polar Bears International.

Αυτήν τη στιγμή υπολογίζεται ότι υπάρχουν συνολικά 25.000 πολικές αρκούδες οι οποίες μοιράζονται στον Καναδά, την Αλάσκα, τη Σιβηρία, τα νησιά Σβάλμπαρντ και τη Γροιλανδία. Σύμφωνα με τη μελέτη, οι πληθυσμοί αυτοί δεν θα πληγούν όλοι ταυτόχρονα. Όμως, αν συνεχιστούν με τον ίδιο ρυθμό οι εκπομπές καυσαερίων, τότε θα μειωθεί η αναπαραγωγική τους ικανότητα και θα τεθούν σε κίνδυνο σχεδόν όλες, μέχρι το 2100.

Προτάσεις που έχουν γίνει για τη σωτηρία του είδους αφορούν την επανένταξη στην Αρκτική ζώα που έχουν γεννηθεί στην αιχμαλωσία, αλλά και τη μεταφορά τους στον Νότιο Πόλο. Ωστόσο, ο Στίβεν Άμστρουπ θεωρεί κάτι τέτοιο ανέφικτο. “Ίσως χρειαστεί να σκεφτούμε να σκοτώσουμε τις τελευταίες πολικές αρκούδες, αντί να τις αφήσουμε να πεθάνουν από την πείνα”, σχολίασε.